HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Weet Je Hoeveel Calorieën Je Nodig Hebt?

Hoe Weet Je Hoeveel Calorieën Je Nodig Hebt
Energieverbruik per kilo lichaamsgewicht – Je lichaam verbruikt dagelijks per kilo een bepaald aantal calorieën. Door je gewicht te vermenigvuldigen met dit aantal calorieën, bereken je jouw dagelijkse behoefte. De formule ziet er als volgt uit: behoefte (kcal/kg) x gewicht (kg) = dagelijkse caloriebehoefte. In mijn geval (actieve man van 80 kilo) volgt de rekensom: 33 x 80 = 2640 calorieën.

Categorie Behoefte (kcal/kg)
Man inactief 29
Man actief 33
Vrouw inactief 22
Vrouw actief 26

Hoeveel calorieën per dag heb je nodig?

Afvallen? Reken uit hoeveel calorieën je verbrandt

 • feiten en cijfers
 • ·
 • Geactualiseerd: 21-11-2019
 • ·
 • Publicatiedatum: 14-01-2016
 • ·
 • 5 min

Hoeveel (kilo)calorieën verbrand je met sporten en bewegen? En hoeveel moet je verbranden om af te vallen? Daar bestaan vrij eenvoudige formules voor. In dit artikel lees je alles over hoe je lichaam calorieën verbrandt, kun je voor allerlei activiteiten uitrekenen hoeveel (kilo)calorieën je ongeveer verbruikt en vertellen we je wat er nodig is om af te vallen. De energie die je lichaam binnenkomt via voeding, en de energie die je verbruikt drukken we uit in calorieën.

 • 1 kilocalorie (kcal) is 1000 calorieën. We kiezen voor kcal als maat, omdat je anders hele grote getallen krijgt.
 • Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500.
 • Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.

Hoeveel val je af met 1500 kcal per dag?

Met onze uitgewerkte dagmenu’s kun je aan de slag met afvallen. We gaan bij deze dagmenu’s uit van een minimum van ongeveer 1.500 kcal per dag. Dit is een richtlijn voor vrouwen die een energiebeperkt dieet willen volgen. Maar het belangrijkste is om je gewicht in de gaten te blijven houden. Het gaat erom dat je geleidelijk afvalt: ongeveer een halve kilo per week.

Hoeveel calorien heb je nodig?

Gemiddeld genomen hebben vrouwen 2000 calorieën per dag nodig en mannen zo’n 2500. Of je meer of minder dan het gemiddelde nodig hebt is o.a. afhankelijk van hoe actief je bent. Op deze pagina bereken je zelf hoeveel calorieën je dagelijks ongeveer tot je mag eten en drinken.

Wat is mijn Caloriebehoefte afvallen?

Hoeveel calorieën per dag mag een vrouw eten om af te vallen? – Een kilogram vet bevat ongeveer 7.000 kcal. Als je 1 kg wilt afvallen, moet je dus 28 dagen lang 250 kcal minder eten dan jouw caloriebehoefte, die voor een vrouw dus gemiddeld 2.000 kcal per dag is.

Is 1000 calorieën per dag goed?

#2: Het dieet verzwakt je immuunsysteem – Als je een 1000 kcal dieet wilt volgen dan is het belangrijk om te onthouden dat je gemiddeld de helft minder calorieën eet dan je eigenlijk mag eten! In de regel heeft een man 2200 calorieën per dag nodig en een vrouw 2000 calorieën per dag.

See also:  Hoe Weet Een Kip Of Een Ei Bevrucht Is?

Hoewel een dieet met 1000 calorieën in bepaalde situaties op korte termijn geschikt kan zijn, zijn 1000 calorieën veel te weinig voor de meeste volwassenen. Je zorgt met dit dieet dus voor een flink tekort aan calorieën. Dit is inderdaad handig als je snel gewicht wil krijtraken, maar een flinke caloriebeperking kan ook negatieve invloed hebben op je weerstand.

Dit geldt met name voor mensen die weinig eten en zwaar lichamelijke inspanning verrichten. Denk bijvoorbeeld aan mensen die fanatiek sporten of in de zorg of bouw werken. Onderzoek heeft aangetoond dat het risico op ziek worden groter wordt bij intensief sporten ( bron, bron ).

Is 1400 calorieën per dag genoeg?

Is 1200 kcal echt zo weinig? – Ieder lichaam heeft een BMR (Basale Metabolische Ratio). Het BMR wordt uitgedrukt in calorieën. Het geeft aan hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om je lichaam te voorzien van energie om alle lichaamsprocessen uit te voeren.

 • Zo wordt je lichaam op temperatuur gehouden, groeien je nagels en haren, wordt het bloed rondgepompt en doen jouw organen hun werk.
 • De nodige energie die je iedere dag levert door te bewegen is niet opgenomen in het BMR.
 • Om tot je onderhoud oftewel energiebalans te komen (je bent dan in balans, je komt niet aan en je valt niet af) is het belangrijk om je dagelijkse activiteiten bij je BMR op te tellen.

Dit doen we via de zogenaamde PAL-waarde. Of 1200 kcal per dag weinig is, is dan ook volledig afhankelijk van de context. Voor wie (man/vrouw, lengte, leeftijd, etc.)? Voor hoe lang? Waarom? Dit zijn slechts een aantal simpele vragen om tot een advies te komen en hier een zinnig woord over te zeggen.

Er is wel een richtlijn die aangeeft dat je minimaal 1200 kcal nodig hebt per dag om te kunnen functioneren en om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom hanteren wij zelf een grens van 1400 kcal. Ieder lichaam is anders en dat betekent ook dat we hierin weer moeten kijken naar individuele context.

Dat iedere vrouw tussen de 1200 kcal – 1400 kcal zou moeten eten om af te vallen is onzin, maar er zijn wel vrouwen die in deze range vallen.

Hoeveel kcal per dag om 1 kg per week af te vallen?

Je moet niet te snel (willen) afvallen – Een pond vet is gelijk aan 3500 opgeslagen calorieën. Om 3500 calorieën te verbranden moet je 3500 calorieën meer verbranden dan je eet.3500 calorieën is niet weinig, daarom kun je dat beter niet op 1 dag willen verbranden.

 1. Probeer je het wel in 1 dag dan zal je lichaam je in de weg staan, omdat het niet normaal is en te plotseling.
 2. Trek een week ervoor uit om die 3500 extra calorieën te verbranden.
 3. Het is onverstandig om meer dan 3500 tot 7000 extra calorieën per week te verbranden.7000 calorieën is gelijk aan 1 kilo lichaamsgewicht.
See also:  Hoe Lang Gekookt Ei Bewaren?

Als je wel probeert om meer dan 1 kilo kwijt te raken in een week dan verbrand je ook spieren en raak je vocht kwijt. Bovendien is het moeilijk vol te houden en dan ben je straks weer een illusie armer. Stel je wilt 1 kilo per week afvallen, wat moet je dan doen om dit elke week weer klaar te spelen? Eerst moet je bepalen hoeveel calorieën je per dag precies nodig hebt om je huidige gewicht vast te houden.

Dat is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en gewicht. Stel dat jij weegt 68 kilo dan moet jij 2399 calorieën per dag eten om 68 kilo vast te houden. Maar je wilt afvallen. Dus dan moet je minder dan 2399 calorieën eten. We weten inmiddels dat je 7000 calorieën per week meer moet verbranden om 1 kilo af te vallen.

Dat is 1000 calorieën per dag minderen. De beste methode is om dagelijks 500 calorieën met beweging te verbranden en 500 calorieën besparen door minder te eten. Dan kom je in dit voorbeeld uit op 1899 calorieën per dag.

Hoeveel val je af als je 1200 calorieën per dag eet?

Wanneer je het 1200 kcal dieet volgt zou je in slechts een week al meerdere kilo’s afvallen.

Waarom val ik niet af in Calorietekort?

Waarom val ik niet af? Oorzaak nmr 3: het overschatten van je activiteitenpatroon – Mensen zijn er over het algemeen ook goed in het overschatten van hun activiteitenpatroon, Bepaalde activiteiten zoals lopen, fietsen of hardlopen kunnen 3- tot 4-voudig worden overschat.( bron ) Het idee is dat je met 50-60 minuten recreatief fietsen >1000 kcal verbrandt, terwijl het in werkelijkheid 300-400 kcal is, Training in het algemeen verbrandt vrij weinig t.o.v. wat je zou denken. Zo kun je doorgaans voor krachttraining 0,1 kcal per actieve minuut, per kilogram lichaamsgewicht rekenen. Dat wil zeggen dat de tijd die gerekend wordt, zonder alle rust e.d. is. Dus stel je bent 1 uur in de sportschool bezig, dan ben je 30-40 minuten daarvan echt actief bezig, Voor een man van 80 kg, die 90 minuten aan één stuk traint, zou dat dan 360 kcal zijn als we ervan uitgaan dat hij 45 minuten heeft ingespannen. Dit is aanzienlijk minder dan wat een tracker je doorgaans zou geven, Belangrijk om te onthouden Waarom val ik niet af? Het overschatten van onze activiteitenpatroon zorgt ervoor we we een plateau met afvallen bereiken. Dit doordat we te veel eten. Het kan zomaar zo zijn dat wanneer je een calorietekort creëert, je lichaam zich hier direct op aanpast. Dit heeft te maken met een adaptief metabolisme, Hoe adaptief het metabolisme is, hangt af van je lichaam. Sommige personen hebben een veel groter calorietekort nodig om een 20% tekort te realiseren. In het andere geval heb je personen die direct kunnen afvallen met een klein calorietekort. Wanneer Piet zijn verbruik 2500kcal is en hij voor een 500 calorietekort gaat, kan het zo zijn dat zijn metabolisme aanpast. Zijn nieuwe verbruik wordt 2100-2200kcal. Dit houdt in dat er nog maar een calorietekort is van 100-200kcal ! Hij zou dan nog lager moeten zitten in calorieën om af te vallen. Het metabolisme zal gelukkig niet blijven aanpassen. Vooral niet op korte termijn. Waarom val ik niet af? Je metabolisme kan zich op korte termijn aanpassen aan het calorietekort! Belangrijk om te onthouden Waarom val ik niet af? Een adaptief metabolisme kan de oorzaak zijn waarom je niet afvalt. Je zult dan opnieuw je calorietekort moeten vergroten.

See also:  Welk Zout Is Het Gezondst?

Kan je afvallen zonder Calorietekort?

Veelgestelde vragen over afvallen met een calorietekort – Wat is een calorietekort? Een calorietekort houdt in dat je minder calorieën binnenkrijgt dat dat je lichaam nodig heeft. Je lichaam heeft energie nodig om bepaalde processen te ondersteunen. Dit is bijvoorbeeld 2500kcal op een dag.

Wat gebeurt er als je 16 uur niet eet?

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren? – Dit is een zeer beperkte studie, met slechts 23 proefpersonen, zwaarlijvig en overwegend vrouwelijk. Het effect na 12 weken intermittent vasten (8 uur eten wat je wil en vervolgens 16 uur niets eten) is pover: slechts 3 kg of in deze groep 3% gewichtsverlies.

Met een in combinatie met meer lichaamsbeweging kan je in principe meer gewicht verliezen, toch een halve kg per week (6 kg op 12 weken). Met het 16:8 dieet mag je wel alles eten gedurende 8 uur, maar na 18u mag helemaal niets meer, wat niet eenvoudig is. Het is ook niet zeker of de proefpersonen zich daaraan gehouden hebben.

Dit werd niet gecontroleerd.

Hoeveel verschil in gewicht ochtend en avond?

Oorzaak 1: Appels met peren vergelijken – ‘s Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan ‘s morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.

Hoeveel val je af als je 1200 calorieën per dag eet?

Wanneer je het 1200 kcal dieet volgt zou je in slechts een week al meerdere kilo’s afvallen.

Hoeveel kcal zit er in een ei?

Hoeveel calorieën bevat een ei? – Een ei (60 g) levert ongeveer 90 kcal. Dat is nog geen 5% van de totaal aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag (gemiddeld zo’n 2000 kcal). Dat kan je vergelijken met de calorieën van een dikke snede brood, twee aardappelen (ter grootte van een kippenei), een portie witte vis (100 g) of een sneetje kaas ter grootte van je handpalm.