HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Lang Doet Een Kip Over Een Ei Leggen?

Hoe Lang Doet Een Kip Over Een Ei Leggen
Hennen beginnen meestal met eieren leggen als ze zo’n vijf maanden oud zijn. Ook het ras, de gezondheid, het klimaat in het kippenhok en de rui zijn van invloed op de leg. Evenals het aantal lichturen. Om te leggen heeft een kip over het algemeen minimaal 13 uur licht nodig.

Dus een kip die in augustus is geboren zal waarschijnlijk pas na februari beginnen met eieren leggen. Dit is echter ook afhankelijk van het ras. De hybride-legrassen die professionele pluimveehouders gebruiken, blijven het hele jaar door goed leggen. Ook Leghorns staan bekend als goede leggers. Bij veel rassen, zoals het Twents hoen, is het leggen van eieren verbeterd door inkruising van deze Leghorns.

Van andere rassen is door middel van selectie de legkracht verbeterd. Bovendien bestaan er binnen de verschillende rassen stammen die wel goed doorleggen en stammen die deze eigenschap niet hebben. Ook zijn er kippen die in de winter af en toe een eitje blijven leggen.

Maar de meeste hobbyhoederrassen moeten het van de leg in het voorjaar en de zomer hebben. Pas dan komt de eiproductie goed op gang. Maar dan nog niet bij alle hoenders. Vechthoenders bijvoorbeeld zijn in het algemeen slechte leggers. Stoppen met leggen Kippen die teveel graan eten, worden vetter en daardoor gaan ze minder eieren leggen.

Ook andere factoren kunnen ervoor zorgen dat kippen minder en zelfs helemaal geen eieren meer leggen. Het kan te maken hebben met de leeftijd. Hoe ouder de kip, hoe minder eieren. Het kan te maken hebben met een tekort aan vers water. Maar het kan ook worden veroorzaakt door parasieten, ziekte of stress.

In de bijlage staat uitvoerig beschreven hoe het komt dat hennen minder eieren gaan leggen. Eieren buiten het legnest Loslopende kippen die een vrij leventje gewend zijn, willen nogal eens van legplaats veranderen. Door de dieren goed te observeren, kom je er meestal wel achter waar ze hun eieren leggen.

Het leggen van een ei gaat bovendien gepaard met een hoop gekakel. Echt geheim houden ze hun zelfgekozen legplaats zelden. Toch heeft die verandering in leggedrag ook een oorzaak. Wie die weet op te sporen, heeft vaak tegelijk de oplossing van het probleem in handen.

Zo kunnen de legnesten waar de hen geacht wordt haar eieren te leggen, te klein of niet comfortabel genoeg zijn. Hennen hebben nu eenmaal een voorkeur voor een ruime, rustige, donkere plek. Het legnest moet bovendien voldoende privacy bieden. Sommige hennen zijn daarin tamelijk kieskeurig. Een andere oorzaak is een teveel aan hennen in verhouding tot het aantal beschikbare legnesten.

Als gemiddelde geldt één legnest op drie hennen. De legnesten moeten liefst gelijk van positie, vorm en grootte zijn, anders ontstaat een voorkeur voor het ene nest boven het andere, waardoor de mindere buiten gebruik raakt. Het leggen van een ei luistert nogal nauw.

Gemiddeld doet een kip daar anderhalf tot twee uur over. Logisch dus dat ze daarvoor het beste plekje uitzoekt. Calcium Om een goed ei met een sterke schaal te kunnen leggen, heeft een kip calcium nodig. Een hen haalt calcium uit het voer en voor ongeveer dertig procent haalt ze het uit het merg van haar eigen lichaamsbot.

Dat laatste vult ze vanzelf weer aan als het ei is gelegd. Om te voorkomen dat ze teveel calcium uit haar eigen botten haalt is het noodzakelijk permanent kalksteentjes of schelpengrit van minimaal 2 mm aan te bieden. Dit is vooral van belang voor kippen die niet buiten rondscharrelen.

Rui Stalklimaat bij pluimvee Vreemde eieren Voeding van kippen

Terug naar:

Hoelang doet kip over ei leggen?

Hoe lang doet een kip over een ei? – Een hen doet er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Iedere kip heeft bij haar geboorte enkele duizenden onrijpe eicellen in haar eierstok (een kip heeft één actieve eierstok en een embryonale die later gewoon verdwijnt).

 1. Een eicel rijpt in zeven tot tien dagen tot dooier.
 2. Deze wordt afgestoten door de eierstok en komt terecht in de eileider, een holle, gekronkelde, flexibele buis met een lengte van ongeveer 75 centimeter.
 3. De binnenwand van deze buis bestaat uit klierweefsel, dat verschillende eiwitlagen rond de dooier afzet.

Na ongeveer 15 minuten verdikt het dooiervlies en binnen enkele uren vormen er vier afwisselend dikke en dunne lagen eiwit over de eierdooier.

Welk tijdstip legt kip een ei?

Hoe vaak moeten kippeneieren worden verzameld? – Het is het beste om eieren minstens één keer per dag te verzamelen en indien mogelijk zelfs twee keer. Wanneer een hen een ei legt kan per individu een beetje verschillen, maar over het algemeen leggen kippen eieren aan het einde van de ochtend.

Probeer dus rond deze tijd de eieren te verzamelen. Verzamelt u tweemaal per dag de eieren, controleer dan of er later op de avond nog eieren zijn gelegd. Zo nu en dan zal het echter nodig zijn om de eieren nog frequenter te verzamelen. Wanneer u bijvoorbeeld merkt dat uw kippen hun eigen eieren opeten, probeer dan vier keer per dag in de nestkast te kijken.

Als dit helpt om de gewoonte van het eieren eten te doorbreken, dan kunt u na een paar dagen uw gebruikelijke verzamelroutine hervatten. Daarnaast kan de tijd van het jaar ook van invloed zijn op hoe vaak u de eieren het beste kunt verzamelen. Dit wordt hieronder besproken. Hennen kunnen comfortabel een ei leggen in het Omlet Eglu Classic kippenhok

Kan dat dat een kip 2 eieren legt op 1 dag?

2 eieren per dag De leg, eieren, broeden, broedmachine, broedsaf maken, kuikens en kuikenopfok Berichten: Lid geworden op: 28 apr 2009 15:40 Land: nederland M/V: V door » 07 okt 2010 19:47 Ik heb hier eens een stukje gelezen van Emma die 2 eieren van 1 kip op een dag had,Dat was 2 x gebeurt maar ik heb het vervolg niet gelezen.Ik las dat dat volgens menigeen niet kon.Ook ik vond het vreemd.Nu wil het geval dat ik ook sinds dit jaar 3 kippen heb.Ze zijn lekker aan de leg en wat wil het geval.Juist, deze week is het gebeurt dat ik 2 keer 4 eieren had van 3 kippen. Ook leggen ze steeds vroeger.In het begin lagen de eieren er om een uur of 11 en nu als ik ze uit hun huis laat liggen ze er al. Vinden ze trouwens heerlijk,Zijn er meer mensen met zulke leg grage kippen? Gr Gabie. Laatst gewijzigd door op 08 okt 2010 14:20, 1 keer totaal gewijzigd. Berichten: Lid geworden op: 22 jan 2006 14:47 Land: Nederland M/V: V Locatie: Nijmegen door » 07 okt 2010 19:50 Gabie schreef: Ik heb hier eens een stukje gelezen van Emma die 3eieren van 1 kip op een dag had, En wees maar bij – zouden kippen dat echt doen dan zijn ze in notime uitgelegd en versleten! Berichten: Lid geworden op: 14 jul 2008 21:35 Land: nl M/V: V door » 07 okt 2010 20:02 Ik krijg ook van mensen te horen dat dat niet kan, Dat het onmogelijk is ed, toch heb ik hier echt een hen die soms meerdere keren in de week 2 eieren p/d legt,, Berichten: Lid geworden op: 22 jan 2006 14:47 Land: Nederland M/V: V Locatie: Nijmegen door » 07 okt 2010 20:11 Twee eieren binnen 12 uur (dat is een halve dag) is maar 6 uur per ei. Dat meerder keren per week.Een ei maken duurt heus 24 uur. Ik zou met die kippen naar de legindustrie gaan, die proberen al járen om kippen meer dan 1 ei per dag te laten leggen! Berichten: Lid geworden op: 03 feb 2009 21:28 Land: Nederland M/V: M door » 07 okt 2010 21:21 Marti schreef: Twee eieren binnen 12 uur (dat is een halve dag) is maar 6 uur per ei. Dat is twaalf uur per ei. Het eerste ei wordt in de nacht aangemaakt, het tweede ei overdag. Gebanned Berichten: Lid geworden op: 29 jul 2009 22:14 Land: belgie M/V: M door » 07 okt 2010 21:31 sjoerd jan schreef: Marti schreef: Twee eieren binnen 12 uur (dat is een halve dag) is maar 6 uur per ei. Dat is twaalf uur per ei. Het eerste ei wordt in de nacht aangemaakt, het tweede ei overdag. hehe Berichten: Lid geworden op: 22 jan 2006 14:47 Land: Nederland M/V: V Locatie: Nijmegen door » 07 okt 2010 21:33 Er wordt nog geschreven over een 3e ei,

(andere eigenaar). Maar bij 2 eieren (‘s ochtends en ‘s avonds) reken ik inderdaad met minder, want je staat -neem ik aan- niet in alle vroegte en ‘s avonds laat nog eens bij de dieren. Voor die andere kippen geldt dan 12 uur per ei – kan dus niet. Of je hebt zo’n bijzondere kip dat je miljonair kunt worden.

Wil er wel zo eentje hebben Berichten: Lid geworden op: 08 jun 2010 20:40 Land: Nederland M/V: V door » 08 okt 2010 02:11 Laatst heb ik ook eens 4 eieren op 1 dag geraapt van 3 hennen. Je kunt wel stug blijven volhouden dat dat niet kan Marti, maar waarom zouden we daar nou over liegen? Volgens mij ben je gewoon jaloers.

Berichten: Lid geworden op: 22 jan 2006 14:47 Land: Nederland M/V: V Locatie: Nijmegen door » 08 okt 2010 02:52 Nee, ik heb liever kippen die gezond blijven en lang leggen. Als ik snel veel eieren zou willen dan had ik wel wat leghybrides rondlopen i.p.v. Brahma’s (en ik ben de enige hier die eieren eet dus ik geef ze al weg bij het leven) Maar ontopic: omdat een ei ongeveer 24 uur “in de maak” is kan het bij wijze van uitzondering.

Maar we gaan hier van een uitzondering naar “meerdere malen per week” en “3 eieren per dag van 1 kip”. Daggutnie Ik wil best geloven dat jullie soms zoveel eieren vinden, ik geloof alleen niet dat die allemaal even vers zijn. Ga naar Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast : 2 eieren per dag

See also:  Welke Kleur Ei Legt Een Kip?

Hoe weet je of kip gaat is?

Thermometer – Met een vleesthermometer meet je de precieze kerntemperatuur van het vlees. Voor borstvlees moet dat 72 ºC zijn, voor poten en dijen wil je dat het vlees 85 ºC is. Op lagere temperatuur is donker vlees ook al wel gaar, maar nog niet lekker mals. Kijk uit dat de thermometer geen bot raakt, dat kan zorgen voor een foute temperatuurmeting.

Hoe weet je of een kip nog eieren legt?

Zeven aanwijzingen dat een hen is gestopt met leggen – 1. Leeftijd, Dit is de meest voor de hand liggende oorzaak van een afnemende eierproductie. Gedurende de jaren dat een hen eieren legt, zal haar productie afnemen. Dit is natuurlijk, en betekent niet dat een kip geen functie meer te vervullen heeft.

 1. Alle kippen spelen een rol in de sociale pikorde van de toom, en een kip die het einde van haar eierleggende leven heeft bereikt, zal nog even pittig, actief en lief zijn als de jongere vogels – en ze zal nog steeds zo nu en dan een ei leggen.2. Rui,
 2. Vanaf de leeftijd van 18 maanden maakt een kip elk jaar de rui door (hoewel jongere vogels ook veren kunnen verliezen).

Dit is duidelijk te herkennen: er liggen veel veren in het hok en de hen krijgt kale plekken. Kippen produceren in deze tijd veel nieuwe veren, wat een fysiek veeleisend proces is. Dit heeft als gevolg dat kippen minder eieren gaan leggen en soms zelfs enkele dagen helemaal niet leggen.

 1. De rui vindt meestal plaats in de herfst, hoewel dit afhangt van wanneer de hen begonnen is met leggen.
 2. De rui duurt acht tot twaalf weken, soms langer.3. Cloaca,
 3. Is de cloaca droog – dit is de opening waarlangs een ei het lichaam van een kip verlaat – dan duidt dit erop dat de kip op dit moment geen eieren legt.

Bij een hen die wel legt is de cloaca vochtig.4. Abdomen, De buik van een kip hoort zacht en rond aan te voelen. Voelt het gebied onder het borstbeen hard aan dan kan dit duiden op buikvliesontsteking, een bacteriële infectie in de borstholte. De kip zal nog steeds een dooier produceren, maar deze zweeft vrij in de buikholte.

Hierdoor zullen kippen soms volledig stoppen met leggen of alleen misvormde eieren met een zachte schaal produceren.5. Kam en lellen, Een gezonde kip heeft meestal een felrode kam en lellen. Deze worden doffer wanneer ze bijna een ei zal leggen, maar worden weer dieprood als ze haar ei heeft gelegd. Als de kam en lellen er altijd bleek of dof uitzien, dan kan dit duiden op ziekte.6.

De kleurstof test, Door een klein beetje voedingskleurstof op cloaca van een hen aan te brengen, zal de kleur worden afgegeven aan het ei. De kleur die niet verschijnt, maakt duidelijk welke hen niet legt. Dit kan alleen worden toegepast bij een kleinere toom, gezien het beperkte aantal beschikbare kleuren voor voedingskleurstof.7.

Welke soort kip legt de meeste eieren?

Welke kip legt de meeste eieren? – Je kunt dus vrij veel doen om de eierenproductie van jouw hen te verhogen of te verbeteren. Nu we weten wat er nodig is voor een goede eierproductie komen we bij de meest brandende vraag van vandaag: Welke kip legt de meeste eieren? Hieronder presenteren we je dan ook graag de top 3 eierleggers onder de kippen. Nummer 3: De Rhode Island red hen De Rhode Island Red vindt zijn oorsprong in Amerika. Dit zeer sterke ras staat bekend om zijn prachtige uiterlijk. Je kunt deze hennen herkennen aan het verenjasje met rode veren. Deze vrij forse kip staat hiernaast bekend om zijn hoge productie van eieren. Nummer 2: De Leghorn hen De leghorn hen heeft haar naam niet voor niets. Deze witte hennen hebben een flinke ei productie met een gemiddelde van 270-300 eieren per jaar. De leghorn legt witte eieren met een gemiddelde grote. De Leghorn hen staat er om bekend vrijwel nooit broeds te worden. Nummer 1: Hybride kippen Heel eerlijk is het niet, de hybride kip is namelijk gefokt voor de optimale eiproductie. Een hybride kip is ontstaan door meerdere goed leggende kippen te kruisen. Enkele hybride kippenrassen zijn; Golden comet, Isa Brown, Nere Brown en Hisex White.

Waarom verliest kip veren?

Rui bij kippen is geen ziekte maar een normaal verschijnsel. De kippen voorzien zichzelf van nieuwe veren zodat ze er in de winter warmpjes bij zitten. Vandaar dat de rui zich meestal voordoet als de dagen korter worden. Dit is de normale rui. Kippen kunnen ook plotseling hun veren verliezen ten gevolge van stress, gebrek aan water, slechte voeding.

De grote rui is in het najaar en in het voorjaar is er een matige rui. Gedurende de rui leggen kippen minder of geen eieren. In de ruiperiode hebben kippen behoefte aan extra kalk voor de aanmaak van nieuwe pennen. Oesterschelpengruis voorziet in de behoefte aan kalk. Dit is niet alleen van belang voor de aanmaak van veren, maar ook voor de aanmaak van eierschalen.

Daarnaast hebben ze extra proteinen nodig. Veren bestaan uit 80-85% uit proteinen. Het meeste legvoer bevat zo’n 16% proteïnen. Tijdens de rui kun je omschakelen naar voer met 20-25% proteïnen. Ook is het mogelijk meelwormen, gekookte eieren, zonnebloemzaden, pompoenpitten (rauw of gedroogd), sojabonen, ongezouten, verkruimelde noten of kattenvoer bij te voeren.

Hou er rekening mee dat kippen die in de rui zijn, niet graag opgepakt worden. Ook is extra oplettendheid geboden op de manier waarop de kippen met elkaar omgaan. De rui kan er nogal eens toe leiden dat kippen elkaar gaan pikken. Soms hebben kippen kale plekken op de rug. Dit is veelal het gevolg van het treden door de haan.

Door langdurige broedsheid kunnen kale plekken op de borst en buik ontstaan. Terug naar:

See also:  10 Redenen Waarom Suiker Slecht Voor Je Is?

Gezondheid van kippen Kippen Pluimvee

Hoe verlos je een kip uit zijn lijden?

Zelf pluimvee doden / slachten – Voor het doden van pluimvee buiten een slachthuis, voor eigen consumptie of ter beëindiging van het leven van het dier, gelden de eisen uit het Besluit houders van dieren, artikelen 1.12 t/m 1.14, Er moet een onmiddellijke dood intreden.

Het afhakken van de kop van pluimvee leidt niet tot een onmiddellijke dood. Daarom moeten de dieren altijd eerst worden bedwelmd. Bijvoorbeeld door ze ernstig hersenletsel toe te brengen door een krachtige, nauwkeurige slag op de kop. Het handmatig breken van de nek bij pluimvee boven 3 kilogram leidt niet in alle gevallen tot een onmiddellijke dood en wordt daarom afgeraden.

Deze methoden zijn alleen toegestaan als er door de houder niet regelmatig pluimvee wordt gedood. Bij meer routine, bijvoorbeeld bij huisverkoop van het vlees, moet er aan meer worden voldaan. Dat wordt hieronder toegelicht. Bij het doden moet het dier elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden worden bespaard.

Hoelang duurt het voor een kip sterft?

Er zijn meer kippensoorten dan de voor velen bekende bruine kip. Hoe oud een kip wordt, hangt sterk af van het ras en de leefomstandigheden. Gemiddeld gezien wordt een kip 10 jaar oud. Maar er zijn uitschieters van maar liefst 20 jaar oud. De levensverwachting van kippen is heel verschillend | ©Angelique Lagarde De eerste kip die als oudste werd opgenomen in het Guinness Book of World Records was Matilda, een kip die als huisdier leefde in Alabama, Verenigde Staten. Zij werd 16 jaar oud.

De huidige recordhouder is kip Muffy uit de Amerikaanse staat Maryland, die in 2011 op 22-jarige leeftijd stierf. Kippen in de pluimveehouderij Gangbare vleeskippen ( plofkippen ) in de bio-industrie daarentegen leven maar een fractie van hun natuurlijke levensverwachting; zo’n 42 dagen. Dan worden ze geslacht.

Eigenlijk is de kip dan nog maar een kuiken. Na 42 dagen zijn ze al 2 kilo zwaar, door hun bouw en de hoeveelheid voeding. Het is bij deze kippen het doel om ze zo snel mogelijk vet te mesten voor de slacht. In hun korte leven zien ze geen daglicht en leven ze met zo’n 20 kuikens op een vierkante meter.

Veel van deze kuikens raken kreupel door voetzweren, brandhakken of gewrichtspijn. De scharrelkip en biologische kip leven iets langer, hun vlees is daarom ook duurder. Maar ook zij worden jong gedood. Een scharrelkip leeft 56 tot 63 dagen, en een biologische kip wordt maximaal 81 dagen oud. De biologische kip wordt dan ook het oudst van de kippen die voor hun vlees worden gehouden.

Legkippen leven wat langer, maar zodra de eierproductie wat minder wordt, na 1,5 jaar, worden ook deze kippen geslacht. Vaak gaan zij op transport naar het buitenland en eindigen ze hun leven als soepkip, terwijl ze nog een aantal mooie jaren bij een hobbykippenhouder kunnen hebben.

 • Sommige legkippen hebben geluk: stichting Red een legkip biedt regelmatig voormalige legkippen aan voor adoptie.
 • Levensverwachting verschilt per ras In de hobbyhouderij worden kleine (sier)rassen, zoals krielkippen en zijdehoenders, ouder dan grote rassen, zoals de imposante Brahma’s.
 • Wil je als hobbykippenhouder zo lang mogelijk van je kippen genieten, dan hebben ze goede voeding, frisse lucht en veel ruimte nodig.

Maak het kippenhok regelmatig goed schoon en ontsmet het elk half jaar na een grondige reiniging. Heb jij een kip die heel oud is geworden? We lezen het graag in de reacties onder dit artikel! Bronnen: Dierennieuws, Wakker Dier, Red een legkip, Kippenhokbouwen, AL ©Animals Today Varja Dijksterhuis

Hoe krijg ik mijn kippen weer aan de leg?

Met welke criteria moet u rekening houden om uw kippen aan te moedigen eieren te leggen? – Leg je kippen in de watten, ze zullen er dol op zijn! Zorg goed voor uw kippen en hun omgeving, zodat ze een echt gezellig nest hebben. Het is ook belangrijk om uw kippenhok of nestkast regelmatig te onderhouden en schoon te maken.

 1. Vergeet niet te desinfecteren! Denk aan de nestkastjes om ze een cocooning plaats te bieden.
 2. Bied ze nieuwe plaatsen om eieren te leggen door nestkastjes te gebruiken om de eieren veilig te verzamelen.
 3. Hun nest moet een rustige plaats zijn en moet zich in een donker gedeelte van het kippenhok bevinden.

Moedig het leggen aan met dummy eieren: Dit zal de hen aanmoedigen om haar eieren op dezelfde plaats te komen leggen. Instinctief zal de hen proberen al haar eieren samen te rapen. Laat ze wat frisse lucht krijgen. Een gebrek aan licht is nadelig voor de eiproductie.

 1. Reken op ten minste 10 uur licht om de eisprong bij uw hennen te stimuleren.
 2. Bovendien kunnen ze hiervan profiteren om wat lichaamsbeweging te doen om in vorm te blijven! Een gezonde geest in een gezond lichaam.
 3. Water naar believen en een gevarieerde en evenwichtige voeding zijn essentieel voor het welzijn van uw kippen.

Hier zijn wat ideeën voor een gevarieerde voeding:

Groen gras en insecten, een echt plezier om in de tuin te eten Calciumrijke slakken- en oesterschelpen Tarwe, rijk aan koolhydraten, een echte bron van energie

Overweeg, naast een rijke en gevarieerde voeding, aanvullende voedingsproducten toe te voegen om de gezondheid van uw kip te verbeteren. Oma’s tip: Haal wat verse brandnetels, plet ze en meng ze met het voer van je hennen. Deze tip, rijk aan calcium en vitaminen, stimuleert zeker het leggen van eieren! U zult het gemerkt hebben, de sleutel om eieren te hebben, is het voorrecht op het welzijn van uw hennen. : BLOG – Hoe kun je je kippen stimuleren om eieren te leggen?

Hoe lang kippen in nachthok?

U geeft de kippen direct water en voer. Ze zijn namelijk nuchter als u ze ophaalt. Dit is beter voor de kip zodat ze nagenoeg geen kans loopt op mogelijke darmontsteking. Nadat u de kippen bij ons heeft opgehaald, kunt u ze het beste ongeveer 3 dagen in het nachthok houden zodat ze kunnen wennen.

Zorg voor voldoende water en voer in goede bakken. Verlichting is zeer belangrijk voor het op gang komen van de leg. Bij voorkeur 15 uur per etmaal. Dit kunt u eenvoudig realiseren d.m.v. een schakelklokje. Om 3 uur ‘s nachts kunt u het dan bijvoorbeeld aan laten gaan waarna de kippen rond schemertijd gewoon op stok kunnen.

See also:  Welke Wijn Heeft De Minste Calorieën?

Vooral in de winterperiode is dit van groot belang. De kippen moeten beslist op stok om een goede vertering van het voer mogelijk te maken. U voert uitsluitend volledig legmeel aangezien ze dit ook bij de opfok hebben gekregen. Volledig wil zeggen: alles wat de kip nodig heeft, is in voldoende hoeveelheden aanwezig.

 1. Dit voer kunt u de hele legperiode voeren.
 2. Alleen als u dat voert, heeft u recht op 3 maanden garantie mocht er iets gebeuren.
 3. Als richtlijn kunt u het volgende aanhouden: ongeveer per week per kip 1 kilo voer.
 4. Bijvoeren is soms nodig, dit kunt u het beste per koppel bekijken.
 5. Check regelmatig of de kip voer tot haar beschikking heeft.

Te weinig voer belemmert de leg. Voert u in geen geval korrels, maïs of graan aangezien dit onnodige vetafzetting geeft en de leg belemmert. Bovendien zijn ze het niet gewend te eten en kan het dus problemen geven (o.a. broedsheid). Een kruintje brood of een restje eten kan geen kwaad, maar overdrijf het niet! Vergelijk dit met chips en dergelijke voor mensen.

In de winter kunt u een struikje boerenkool ophangen of een wortel op een plankje bevestigen als extraatje. Sla, andijvie of appel doen het ook goed, maar voor alles geldt: overdrijf het niet! Vermijd gras, dit zorgt als het ware voor een soort vergiftiging. Naast het voer verdient het aanbeveling om een bakje met grof zand of schelpen te geven.

Dit is vooral om de spiermaag goed te laten werken waardoor het voer beter verteert. De kippen hebben o.a. de volgende entingen ondergaan: marek (kipverlamming), gumboro, vogelpest, pokken & difterie en infectieuze bronchitis. Vanaf 2018 hebben de kippen hele snavels.

Het kappen daarvan behoort dus tot de verleden tijd. De kip is met bovenstaande entingen voldoende beschermd gedurende de hele (leg)periode. Broedsheid is uit de bloedlijn gefokt en komt in principe alleen maar voor bij ondervoeding. De duur kan variëren van 10 tot 14 dagen. Mocht het toch voorkomen dan kunt u het beste de kip apart zetten met voldoende water en voer.

Om haar tot extra eten aan te zetten, kunt u een kopje karnemelk over het voer gieten. Meng het absoluut NIET door het voer. Het effect gaat zo verloren. Karnemelk herstelt de darmflora zodat de kip weer in staat is eieren te gaan leggen. Een kip legt gemiddeld 330 a 340 eieren waarna zij bijna altijd in de rui gaan.

 • In deze periode legt de kip geen eieren.
 • Voer ze goed door als u ze wilt houden, echter wij raden u aan om het koppel na circa 12 maanden in te ruilen.
 • Liever niet: vermijd diverse leeftijden en verschillende rassen bij elkaar i.v.m.
 • Besmettingsgevaar en onrust waardoor de leg weer verstoord kan worden.

Een haan is leuk voor het gezicht, maar houd rekening met het feit dat ze vroeg kraaien en ook het koppel ernstig kunnen verstoren. Mocht u toch een haan willen dan is ons advies: minimaal 10 kippen en 1 haan. Als richtlijn: een nachthok van 1 m² is goed voor 4 kippen.

 • Daarin heeft u 2 legnestjes van 25x25x25 cm voorzien van een schuin dakje.
 • Zorg dat het legnest ongeveer 50 cm van de grond af is.
 • Over de gehele breedte van het hok wordt een zitstok aangebracht van 5 – 7 cm breed.
 • De bakken voor voer en water en het licht dienen in het nachthok geplaatst te worden.
 • Op de grond van het nachthok kunt u houtmot, rap, gehakseld stro of grof zand strooien.

De buitenren heeft een afmeting van circa 2 m² die u regelmatig omspit. Als de oude kippen eruit zijn, maakt u het hok goed schoon met bijvoorbeeld glorix. Eventueel behandelt u het hok tegen luis met dieselolie na het schoonmaken (bloed- en vederluis).

Vraag anders bij een dierenspeciaalzaak met welk middel u dit het beste kunt doen aangezien niet alles meer geoorloofd is. Let op: Mochten de kippen zelf last hebben van luis overleg dan met ons of een extern adres hoe ermee om te gaan. Het is dan van belang dat zowel de kip, het hok en de ren behandeld worden!! En herhalen na 14 dagen.

Wij verkopen bioluis, het woord zegt het al: biologisch en op de kip en in het hok te gebruiken. Informeer hiernaar bij ons. Nadat de kip is uitgelegd, wij ze inruilen voor nieuwe? Informeer naar de mogelijkheden. Ook alleen op afspraak!

Hoe weet je of een kip nog eieren legt?

Zeven aanwijzingen dat een hen is gestopt met leggen – 1. Leeftijd, Dit is de meest voor de hand liggende oorzaak van een afnemende eierproductie. Gedurende de jaren dat een hen eieren legt, zal haar productie afnemen. Dit is natuurlijk, en betekent niet dat een kip geen functie meer te vervullen heeft.

 • Alle kippen spelen een rol in de sociale pikorde van de toom, en een kip die het einde van haar eierleggende leven heeft bereikt, zal nog even pittig, actief en lief zijn als de jongere vogels – en ze zal nog steeds zo nu en dan een ei leggen.2. Rui,
 • Vanaf de leeftijd van 18 maanden maakt een kip elk jaar de rui door (hoewel jongere vogels ook veren kunnen verliezen).

Dit is duidelijk te herkennen: er liggen veel veren in het hok en de hen krijgt kale plekken. Kippen produceren in deze tijd veel nieuwe veren, wat een fysiek veeleisend proces is. Dit heeft als gevolg dat kippen minder eieren gaan leggen en soms zelfs enkele dagen helemaal niet leggen.

De rui vindt meestal plaats in de herfst, hoewel dit afhangt van wanneer de hen begonnen is met leggen. De rui duurt acht tot twaalf weken, soms langer.3. Cloaca, Is de cloaca droog – dit is de opening waarlangs een ei het lichaam van een kip verlaat – dan duidt dit erop dat de kip op dit moment geen eieren legt.

Bij een hen die wel legt is de cloaca vochtig.4. Abdomen, De buik van een kip hoort zacht en rond aan te voelen. Voelt het gebied onder het borstbeen hard aan dan kan dit duiden op buikvliesontsteking, een bacteriële infectie in de borstholte. De kip zal nog steeds een dooier produceren, maar deze zweeft vrij in de buikholte.

Hierdoor zullen kippen soms volledig stoppen met leggen of alleen misvormde eieren met een zachte schaal produceren.5. Kam en lellen, Een gezonde kip heeft meestal een felrode kam en lellen. Deze worden doffer wanneer ze bijna een ei zal leggen, maar worden weer dieprood als ze haar ei heeft gelegd. Als de kam en lellen er altijd bleek of dof uitzien, dan kan dit duiden op ziekte.6.

De kleurstof test, Door een klein beetje voedingskleurstof op cloaca van een hen aan te brengen, zal de kleur worden afgegeven aan het ei. De kleur die niet verschijnt, maakt duidelijk welke hen niet legt. Dit kan alleen worden toegepast bij een kleinere toom, gezien het beperkte aantal beschikbare kleuren voor voedingskleurstof.7.

Wat te doen als kippen niet leggen?

Voer – Hennen die bepaalde voedingstoffen tekort komen kunnen minder of geen eieren leggen. Ook te dikke kippen kunnen een verstoorde leg hebben. Belangrijk is dat het voer niet te vet is en dat de hennen voldoende grit, maagkiezel en af en toe groenvoer en fruit hebben.