Probeer dan zeker eens de combinatie Moussaka met een rode wijn uit de Provence of Languedoc. Bij de Spaanse wijnen zijn de Rode wijnen uit Rioja een aanrader als wijn bij moussaka. Ofwel ga je voor een eerder gespierde rosé, van druiven zoals Syrah of Pinotage.
Het grootste verschil tussen Moussaka en Melanzane is dat in de Moussaka aardappelen zitten, de Moussaka is daardoor meer geschikt als een hoofdgerecht. Door de aardappelen vraagt de wijn naar een iets vollere witte wijn met een bloemig karakter, bijvoorbeeld een Griekse wijn gemaakt van de moschofilero druif.
Welke wijn bij aubergine-moussaka? Het gerecht smaakt smeuïg, beetje zoet en aards, maar ook licht pittig. Een Nero d’Avola uit Zuid-Italië is een prima begeleider.
Welke wijn is lekker bij moussaka?
Moussaka en de wat steviger Griekse rode wijnen vormen over het algemeen een prima combinatie.
Welke wijn bij mosterdsaus?
Thrillseekers kiezen voor chardonnay of viognier. Riesling met een klein zoetje kwijt zich prima van zijn taak. Maar licht en te koelen rood is nog lekkerder.
Welke wijn bij ovenschotel?
Wat voor wijn bij tiramisu?
Traditioneel is Marsala een voor de hand liggende keuze. Ook als deze wijn niet is gebruikt in het gerecht, kun je hiermee heel mooi de koffie- en cacaotonen benadrukken. Dat kan ook heel goed met Vin Santo, Banyuls, Tawny Port en Pedro Ximénez Sherry.
Wat voor wijn bij tonijn?
Bij rauwe tonijn werkt beendroog wit het best. Denk aan Chablis, Muscadet, Vinho Verde, Assyrtiko, droge Tokaj of Albariño. Een mooie droge (Vintage) Champagne werkt ook erg goed met bijvoorbeeld tonijnsashimi. In combinatie met ingrediënten als limoen, koriander of rode peper werkt een aromatische Riesling uitstekend.
Welke wijn drink je bij vitello tonnato?
Welke wijn bij vitello tonnato? Favoriete bijpassende wijnen komen natuurlijk uit Piemonte, met voldoende rondeur, frisheid en smaak. Ideaal zijn een opgewekte witte Gavi of Roero Arneis. Of anders: Soave Classico, Pinot Grigio, Pecorino, Verdicchio dei Castello di Jesi of Vermentino.
Welke wijn bij Varkenshaasje met mosterdsaus?
Fruitige rosé is tevens een prima begeleider bij varkenshaas met pittige flavours van bijvoorbeeld peper- of mosterdsaus. Gebruikt u voor uw varkenshaas slechts een snufje peper en zout? Zorg dan voor een volle witte wijn met lichte houtrijping, een krachtige en fruitige Rosé of ronde en fruitige rode wijn!
Welke wijn bij honing?
Sauternes is een zoete dessertwijn gemaakt van de sémillon druif die verbouwd wordt in de Bordeaux streek. Een sauternes staat bekend om zijn erg zoete smaak, met smaken als tropisch fruit en honing.
Welke wijn bij Hertensukade?
Hertenvlees, ook wel rood wild genoemd, is krachtig, dus daar mag best een volle rode wijn tegenover staan. Pinot Noir is een prima keuze, maar ook rode Bordeaux wijnen passen goed bij hertenvlees. Bij een stoofschotel van hertenvlees met lekker wat kruidigheid, past ook een kruidige wijn.
Welke wijn bij Witlofschotel?
Bittere slasoorten als witlof, waterkers, rucola of radicchio vragen om witte of rode wijn met bite. Denk aan witte Italiaanse wijnen, zoals Vermentino, Verdicchio, Arneis. Of Nebbiolo, Dolcetto of Sangiovese. Ga je witlof stoven of bakken, kies dan voor rode wijn.
Welke rode wijn gebruiken om te koken?
Een volle wijn past bijvoorbeeld beter bij een kruidig gerecht of een gerecht met zware sauzen. Een lichte rode wijn (soms een rosé) past weer beter bij een gerecht met een romige of lichte saus.
Welke rode wijn om te marineren?
Bovendien houdt vlees gemarineerd in wijn het vocht vast tijdens de bereiding en blijft daarom heerlijk mals.
De wijn die u vervolgens schenkt bij dat heerlijke malse vlees is natuurlijk de wijn die u ook voor de marinade hebt gebruikt:
Welke wijn bij mascarpone?
Mascarpone kun je het best combineren met een licht zoete, witte wijn. Vaak combineer je de mascarpone met andere ingrediënten. Let er dan op welk ingrediënt de hoogste smaakintensiteit heeft, dan kun je daar de wijn waarschijnlijk het best op afstemmen.
Welke wijn bij taart?
Zoet hoort bij zoet is het devies, maar met een gewone zoete wijn gaat de wijn het meestal niet redden bij dit soort zware desserts. Een versterkte wijn, zoals een glas Vintage Port of PX sherry, is dan beter. Maar ook de Vins Doux Naturels doen het goed naast een chocoladedessert.
Waar smaakt Marsala naar?
Marsala kent drie groepen van kleurtinten. Oro (goudgeel), Ambra (bruin/amber) en Rubino (robijnrood). De smaken gaan van secco (droog), demisecco (halfdroog) tot dolce (zoet). Wanneer de wijn van een bepaald jaargang klaar is wordt deze opgenomen in een solera-systeem zoals men ook bij sherry kent.