De Chileense chardonnay van het huis Viña Leyda is een lekkere bij wijn bij witlof. Zeker als je de witlof onderdompelt in ham en kaas en er een pikant rood pepertje aan toevoegt. (Lees hier meer over Viña Leyda en mijn bezoek aan dit wijnhuis). “Rond, vol, citrus en een aangenaam bittertje Waarom deze wijn bij witlof ham en kaas
Hoe krijg ik zoveel mogelijk water uit de witlof?
Kook het daarom niet, maar braiseer het liever, met maar een klein beetje water. Laat het witloof daarna goed uitlekken, dep de stronkjes droog met keukenpapier én knijp ook nog elk stronkje afzonderlijk uit. Eventueel kun je de stronkjes witloof halveren vooraleer je dat doet, je krijgt er dan meer vocht uit.
Wat is de bittere kern van witlof?
In de groene delen zit ook de meeste bittere smaak, dus haal er naar smaak iets meer of juist minder vanaf. Afhankelijk van hoe je de witlof gaat bereiden kun je de stronk dan in reepjes gaan snijden.
Welk deel witlof verwijderen?
Hoe moet je witlof schoonmaken?
- Was het stronkje met de punt naar beneden.
- Verwijder daarna de buitenste bruine bladeren als die er zijn.
- Snij het onderste deel van de stronk af.
- Leg de witlof op een snijplank en halveer hem in de lengte.
- Snij nu met een scherp mesje het kegelvormige hart eruit.
Kun je witlof een dag van te voren koken?
Kook een dag van te voren de witlof gaar. Snijdt de witlof in 2en (in de lengte). Snijdt het hart eruit en laat uitlekken in een vergiet met theedoek erover zodat er geen vliegjes bij kunnen. Je kunt het ook in de koelkast laten uitlekken.
Hoe Braiseren?
Vlees, gevogelte, groente, vis je kan het allemaal braiseren.
Hoe moet je braiseren?
- Verhit wat boter of olie in en een pan met dikke bodem en braad het vlees aan.
- Daarna laat je het gerecht in eigen vocht verder garen.
- Tijdens het braiseren hou je het deksel op de pan en de temperatuur tegen de kook aan.
Is het gezond om kookvocht op te drinken?
Kookvocht drinken is meestal af te raden. Zo bevat kookwater van aardappelen het plantengif solanine. Ook kookvocht van nitraatrijke groenten (zoals spinazie, bieten en andijvie) kun je beter niet opdrinken, evenals kookwater waaraan zout is toegevoegd.
Hoe voorkom je vocht in ovenschotel?
Wat kun je hier tegen doen? – Groenten afgieten na het koken voordat je ze in de ovenschotel doet. Je kunt extra vocht uit de groenten halen door met een pollepel het vocht eruit te drukken. – Laat de saus langer inkoken.
Wat is Gebraiseerd vlees?
braiseren werkw. Verbuigingen: braiseerdeVerbuigingen: gebraiseerd, het eerst aanbraden en vervolgens net onder het kookpunt gaar laten worden van bepaalde voedingsmiddelen, met name vlees, vis en harde groente Voorbeeld: `In rode wijn gebraiseerde va
Hoe komt het dat mijn kaassaus schift?
Wanneer een kaassaus schift, ligt dat meestal aan de manier waarop de roux bereid is of waarop de roux en melk worden samengevoegd. Je moet er altijd voor zorgen dat een van de twee koud is en de andere warm.
Hoe Blancheer je witlof?
Snijd de witlof in repen of door de helft en leg deze in het kokende water. Zet een timer op 3 minuten en haal de witlof er dan direct uit. Dit heet blancheren. Wanneer je de lof gaat invriezen, leg je de lof direct nadat het uit het hete water komt, in ijskoud water om het garen te laten stoppen.
Waarom is witlof niet meer bitter?
Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker. Ook koken in water met wat suiker of aalbessenjam toegevoegd doet wonderen. Of gebruik kruiden als kurkuma of paprika om de bittere smaak wat minder dominant te maken. Maar wat misschien het makkelijkst is, is combineren.
Hoe krijg je de bittere smaak weg?
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: ‘Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren.’
Kun je de kern van witlof eten?
Witlof staat bekend om zijn bittere smaak, maar dat valt tegenwoordig best mee. De Leeuw: ‘Je kunt de afgesneden krop zowel rauw als gekookt eten. Vroeger was de kern van witlof erg bitter. Tegenwoordig is deze kern een stuk milder en kun je hem in zijn geheel eten.’
Hoe zorg je dat witlof niet bruin wordt?
Dat komt doordat gesneden witloof snel oxideert, net als bijvoorbeeld een appel. Om dit te voorkomen, kun je het gesneden witloof best zo snel mogelijk mengen met wat versgeperst citroensap, limoensap of sinaasappelsap. Het zuur uit deze vruchten zorgt ervoor dat het witloof niet verkleurt.
Is Brussels lof gezond?
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Hoe vaak mag je witlof eten?
Witlof is super gezond!
Witlof is rijk aan vitamine C. Wist je dat vitamine C er ook voor zorgt er dat je lichaam het ijzer uit de voeding beter opneemt? Win-win! Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten.
Hoe bewaar je gekookte witlof?
Een restje gekookte witlof over? Dit restje kun je in een bewaarbakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoe bewaar ik gesneden witlof?
Doe het (fijn)gesneden witloof in een kom en knijp er wat limoen- of citroensap over. Leg meteen een laagje plasticfolie rechtstreeks op het witloof (niet op de randen van de kom) en druk het goed aan zodat het witloof helemaal luchtdicht zit ingepakt. Bewaar het op een koele en donkere plaats.
Hoe lang blijft gestoofd witloof goed?
Witlof in de koelkast bewaren
In de koelkast kun je de witlof ongeveer één week bewaren nadat je deze hebt gekocht in bijvoorbeeld de supermarkt. Doe de witlof in een zak met gaatjes, want dan blijft de groente het mooist.