HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

In Welke Frituurketel Kun Je Nog In Vet Frieten Bakken?

In Welke Frituurketel Kun Je Nog In Vet Frieten Bakken
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.

 • De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
 • Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan.
 • Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
 • Ijk bij twijfel op de verpakking van olie om te zien of het gebruikt kan worden om in te bakken of frituren.

Olie die ‘niet van koude persing’ is, is geschikt voor verhitting. En alle producten gebaseerd op oliën zijn dat ook. Het lichaam heeft vet nodig om goed te functioneren. Het maakt echter wel uit hoeveel vet je eet en om wat voor soort vet het gaat: verzadigd of onverzadigd vet.

 • Verzadigd vet verhoogt het ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed.
 • Onverzadigd vet verhoogt het ‘goede’ HDL-cholesterol en verlaagt het LDL-cholesterol.
 • De vloeibare soorten zijn gezond, omdat ze uit relatief veel onverzadigd vet bestaan.
 • Je vervangt hiermee verzadigde vetten voor onverzadigde vetten.
 • Dit verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed.

Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatproblemen kleiner.

Welke friteuse voor vast vet?

Fritel De echte frietfanaten onder ons weten het al! De allerbeste, lekkerste en knapperigste frietjes bak je in ossewit (vast vet). Het vaste vet (ook beschikbaar in plantaardige versie) is nu een ideale oplossing. Frituurolie is immers erg schaars en zeer duur geworden.

 1. Enkel friteuses met een’ vetsmeltstand’ zijn geschikt voor het frituren met vast vet (plantaardig of dierlijk). De beschikken als enige over zo’n unieke vetsmeltfunctie om veilig te frituren met vast vet.
 2. Voor het perfecte resultaat en voor een veilig en juist gebruik, volg je de volgende stappen!
 • EERSTE GEBRUIK
 • Stap 1: Verdeel het vast vet over en tussen de weerstand

Plaats NOOIT de integrale blok vast vet in het mandje of rechtstreeks op het verwarmingselement. Haal het mandje uit de friteuse en snij het vast vet in stukken, waarna je het verwarmingselement er volledig mee bedekt. De hoeveelheid vet die je nodig hebt is afhankelijk van de capaciteit van je friteuse: 900 gr vet is gelijk aan 1 liter frituurolie, dus voor een 3 liter friteuse heb je 2,7 kg vast vet nodig, voor een 4 liter friteuse heb je 3,6kg vast vet nodig.

Volg de bovenstaande instructies om een blauw verwarmingselement of defecte friteuse te voorkomen en voor uw eigen veiligheid. Indien het vast vet in één blok op het verwarmingselement wordt geplaatst zouden er namelijk tijdens het verwarmen kleine vlammetjes kunnen ontstaan wanneer het vet op het verwarmingselement druppelt.

Top 10 Airfryer Foutjes (en hoe je ze kunt voorkomen)

Stap 2: Smelt het vaste vet op de unieke vetsmeltstand-symbool Draai de thermostaat op het vetsmeltstand symbool, nl. de vetsmeltstand. Van zodra het vet gesmolten en transparant is, en het verwarmingselement dus helemaal zichtbaar is, kan je de thermostaat dan naar de gewenste frituurtemperatuur draaien (150°C, 180°C of 190°C).

Stap 3: Frituren maar Het water loopt ons alvast in de mond. Smakelijk! TWEEDE GEBRUIK Stap 1: Prik enkele gaatjes met houten lepel Het vet is volledig afgekoeld en gestold. Maak eerst enkele gaatjes in het vet met de achterzijde van een houten lepel. Gebruik zeker NOOIT een vork, mes of ander metalen voorwerp.

Hiermee zou je het verwarmingselement, de thermostaat of de veiligheidsthermostaat kunnen beschadigen. Stap 2: Smelt het vaste vet op de unieke vetsmeltstand Net zoals bij het eerste gebruik, zet je de friteuse éérst op de vetsmeltstand, Zodra het vet gesmolten is zet je de friteuse op de gewenste frituurtemperatuur.

 1. Stap 3: Je friteuse is weer klaar om te bakken
 2. Geniet opnieuw van een heerlijke portie friet!
 3. VAST VET VERVANGEN
 4. Is je frituurvet vuil en aan vervanging toe? Volg dan volgende stappen:
 • Smelt het vet weer op vetsmeltstand,
 • Zodra helemaal gesmolten zet je de friteuse uit en laat je het vet heel even afkoelen (niet te lang want anders gaat het weer stollen),
 • Giet het vet in een grote gebruikte lege plastic fles of doos (van bijv. frisdrank of roomijs) en breng deze op een later tijdstip naar het recyclagepark.
 • Reinig het verwarmingselement en het korfje met een borsteltje in een heet zeepsopje. De kuip reinig je in de vaatwasser. Het bedieningspaneel mag NIET in contact komen met water.
 • Plaats na reiniging alles weer in elkaar, zorg ervoor dat het bedieningspaneel correct op de schuifbeugels wordt gemonteerd en herneem de stappen van het “eerste gebruik”.

Met deze tips en eenvoudige stappen bak jij de allerlekkerste frietjes voor je gezin of vrienden. De kans is groot dat je je nooit meer wilt overschakelen naar frituurolie. : Fritel

Wat is beter friet bakken in olie of vet?

In wat voor vet en bij welke temperatuur kan ik het beste frituren? Frituur bij voorkeur in olie omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. Denk aan gewone olijfolie, arachideolie of maïsolie. Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten.

Het is echter een “geknutselder” product dan olie. Als je puur wilt eten, kies je voor olie.Wat betreft temperatuur kun je het beste frituren tussen 150 en 175 graden Celsius. Als je lager dan 150 graden frituurt, neemt het eten veel vet op en is de smaak van je frites of snack minder. Boven de 175 graden kan het eten aan de buitenkant verbranden voordat de binnenkant gaar is.

Daarnaast kan er acrylamide ontstaan als je op een te hoge temperatuur frituurt. Acrylamide is een stof die schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Een temperatuur van 175 graden is daarom eigenlijk ideaal. Zo krijg je lekkere frites die niet te vet zijn, minder acrylamide bevatten en wel goed gaar zijn.

 • Er wordt soms gezegd dat extra vergine olijfolie en zonnebloemolie ongeschikt zijn om in te bakken, braden en frituren.
 • Deze oliën zijn namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.
 • Bij het verhitten van deze vetzuren ontstaan ongewenste stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wanneer die schadelijke stoffen ontstaan, is onder andere afhankelijk van het rookpunt. Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt.

 • Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
 • Andere oliesoorten (zoals gewone olijfolie, geraffineerde zonnebloemolie (verkrijgbaar in iedere supermarkt), arachideolie en maïsolie) hebben een rookpunt dat boven 175 graden Celcius ligt en kun je dus beter gebruiken om te frituren.
 • En verder is het belangrijk om het frituurvet regelmatig (na 5-7 keer bakken) te verversen.

Als je harde frituurvetten gebruikt zoals Ossewit, dan krijg je meer verzadigd vet binnen. Mogelijk kan te veel verzadigd vet in de voeding het risico op hart- en vaatziekten verhogen. : In wat voor vet en bij welke temperatuur kan ik het beste frituren?

Kan ossewit in elke friteuse?

Ja, dit kan. Op voorwaarde dat u het vet in een andere pan laat smelten voordat u uw toestel aanzet. Als uw bereiding klaar is, vul de kuip van uw friteuse zodat de weerstand goed ondergedompeld is om oververhitting te vermijden. Meer informatie over de werking van uw friteuse: raadpleeg de productfiche, Categorie: FAQ, FAQ – De Friteuses

Wat is beter vast of vloeibaar frituurvet?

De meest gestelde vragen In vloeibare frituurvetten zitten in vergelijking met vaste frituurvetten veel goede, onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte. Een laag (LDL-) cholesterolgehalte vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Het gebruik van vloeibaar frituurvet of -olie past in het streven van de overheid om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetzuren. De campagne Verantwoord Frituren steunt het initiatief ‘Alles is Gezondheid’ van de overheid en levert een bijdrage aan het Nationaal Preventieakkoord. Ja hoor, als u niet te vaak gefrituurde frites en snacks eet en voldoende varieert in uw voeding, dan past ook af en toe een patatje in een gezond voedingspatroon.

Zeker als uw patatje gefrituurd is in vloeibaar frituurvet of –olie. Vloeibaar frituurvet of -olie is namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren. Het advies van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum is om verzadigde vetzuren (in harde vetten) te vervangen door onverzadigde vetzuren (in vloeibare vetten of oliën).

 • Onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte van het bloed en verminderen daardoor de kans op hart- en vaatziekten.
 • Vloeibaar frituurvet is net als olie vloeibaar bij kamertemperatuur.
 • Het is daarom gemakkelijk in het gebruik.
 • Het wordt meestal verpakt in een kunststof fles, of voor de horeca in een emmer of een bag-in-box.

Vast frituurvet is in dozen verpakt, met daarin verschillende wikkels met blokken frituurvet. Vloeibaar frituurvet wordt van plantaardige oliën gemaakt. Voor vast frituurvet wordt soms dierlijk vet gebruikt en het bevat minder onverzadigde vetzuren dan vloeibaar frituurvet of -olie.

 1. Patat gebakken in vloeibaar vet of -olie wordt door vele mensen gewaardeerd in smaak.
 2. Dat blijkt uit gegevens van de supermarkt: bijna 90% van de verkochte producten voor in de friteuse zijn vloeibare producten.
 3. Ook in cafetaria’s is 88% van het gebruikte frituurvet vloeibaar.
 4. Toch bestaat er ook voor vaste frituurvetten, zoals die gemaakt van rundvet, een smaakvoorkeur bij een specifieke groep mensen.

Ja, vloeibaar frituurvet en ook frituurolie zijn heel geschikt om thuis te gebruiken. De meeste Nederlanders doen dit ook al. Het is niet alleen gezonder maar ook makkelijker, bijvoorbeeld bij het vervangen van het vet. Aanbevolen wordt te frituren op 175° C voor een goudgeel resultaat en na 5-7 bakbeurten het vet te verversen.

Meer tips en adviezen om thuis verantwoord te frituren vindt u, Onverzadigde vetten verlagen het LDL-cholesterolgehalte, waardoor het risico op hart- en vaatziekten minder wordt. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang producten met relatief veel verzadigd vet te vervangen door producten met relatief veel onverzadigd vet.

Onverzadigde vetzuren zitten vooral in oliën, margarine uit een kuipje, vloeibare bak en braadproducten uit een knijpfles, vloeibaar frituurvet, vette vis en noten. Meer informatie over vetten vindt u op de website van – de ketenorganisatie voor oliën en vetten of het,

 1. Iezen voor vloeibaar frituurvet met veel onverzadigde vetzuren en een goed gebruik van deze frituurvetten sluit aan bij het beleid van de Nederlandse overheid en de gezondheidsautoriteiten.
 2. Frituren in vloeibaar frituurvet past in een verantwoorde voeding en kan daarom bijdragen aan imago, omzet, marges én de toekomst van de branche.

Veel cafetaria’s zijn al overgestapt op vloeibaar frituurvet. Klik hier voor een recente van de deelnemers van de campagne. Bent u cafetaria-ondernemer en wilt u ook dat uw naam hier tussen komt te staan, u dan nu aan. Aan zijn verschillende voordelen verbonden.

De meeste allergenen in voedsel zijn eiwitten of eiwitbestanddelen. Ingrediënten die eiwitten bevatten en die bekend staan als allergenen zijn bijvoorbeeld granen (gluten!), noten, en soja. In het geval van soja gaat het dus om de sojaeiwitten zoals bijvoorbeeld in sojamelk en tofu, niet om de sojaolie.

Maar let op! Op deze regel bestaat een uitzondering en dat is arachideolie. Omdat pinda’s mogelijk sporen kunnen achterlaten in de arachideolie (pindaolie) is die olie wel tot allergeen bestempeld. Overigens geldt ditzelfde voor sesamolie, maar daar wordt vrijwel niet in gefrituurd.

Frituurvetten en frituuroliën bestaan vaak uit een mengsel van verschillende soorten olie en vet. Door het mengsel in de juiste verhoudingen toe te passen krijg je een eindproduct met optimale bakeigenschappen. Veel gebruikte oliën zijn zonnebloemolie, sojaolie, raapolie en palmolie, natuurlijke grondstoffen met elk verschillende eigenschappen.

Om er voor te zorgen dat dichtbij maar ook in verre landen de teelt zo veel mogelijk plaatsvindt onder gunstige omstandigheden voor mens, dier en milieu zijn ronde tafels opgericht. Dit zijn wereldwijde overlegorganen waarbij vele partijen aangesloten zijn.

Bij deze ronde tafels worden afspraken gemaakt over wat duurzame productie is en hoe die te waarborgen. De vetten- en oliënproducenten zijn aangesloten bij deze ronde tafels. De prijs voor vloeibaar frituurvet kan iets hoger liggen dan die van vast frituurvet. Vast frituurvet gaat bovendien langer mee dan vloeibaar frituurvet of -olie.

Toch is het gebruik van vloeibaar frituurvet de beste keuze want het is de gezonde keuze. Behalve dit gezondheidsvoordeel heeft vloeibaar frituurvet ook een aantal praktische voordelen. Vloeibaar frituurvet is:

van goede kwaliteit eenvoudig in gebruik:

voorsmelten is niet nodig, vloeibaar frituurvet is snel op temperatuur verversen kan bij lage temperatuur

goed houdbaar

Een vloeibaar frituurvet moet iets eerder worden vervangen dan vast frituurvet. Echter, er is inmiddels een uitgebreid assortiment vloeibare frituurvetten, verschillend in onder andere de levensduur. Hoe lang een frituurvet gebruikt kan worden is verder afhankelijk van hoe het gebruikt wordt.

Filteren en verantwoord gebruik verlengt de levensduur van vloeibaar vet. Frituur daarom volgens de Spelregels Verantwoord Frituren, voor een optimaal resultaat, Er is een uitgebreid assortiment vloeibare frituurvetten die verschillen in onder andere prijs, levensduur, smaak en hoeveelheid onverzadigde vetzuren.

Onverzadigde vetzuren zijn onder te verdelen in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Heeft u problemen met een vette aanslag in de pan, dan kan het helpen om te kiezen voor een vloeibaar frituurvet met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Waar moet je opletten bij het kopen van een friteuse?

Inhoudsopgave –

Welke eigenschappen heeft een frituurpan? Soorten frituurpannen Frituren zonder vet Hoe maak je een frituurpan schoon? Welke merken maken de beste frituurpan?

76 procent van Nederland frituurt thuis minstens één keer in de maand. Heb jij ook zin in zelfgebakken frietjes uit de frituur of een kroketje op brood? Dat ben je hier aan het goede adres om een nieuwe friteuse of hetelucht frituurpan (zoals de ActiFry of de Airfryer) te kopen.

 • Wil je online een frituurpan bestellen, dan kun je hier de verschillende modellen te vergelijken, zodat je de beste keuze voor jou vindt.
 • Zo weet je zeker dat je altijd een goedkope versie van jouw favoriete frituurpan vindt.
 • Met de tips in dit artikel weet je precies waar je op moet letten.
 • Voor je de beste frituurpan of Airfryer hebt gevonden, moet je eerst bepalen welk formaat bij jouw huishouden past.
See also:  Hoe Vlees Bakken Op Gas Bbq?

Ben je thuis alleen of met zijn tweetjes, dan is een kleine frituurpan een prima keuze. Heeft een friteuse 2 liter inhoud, dan kun je maximaal twee porties frites tegelijk maken. Heeft een friteuse 3 liter inhoud, dan kun je frites of snacks tot drie personen tegelijk maken.

Heeft een frituurpan 4 liter inhoud, dan is deze geschikt voor vier personen. En eet je vaak snacks met een flink gezelschap, kies dan de grootste maat: dat is als een frituurpan 5 liter inhoud heeft. Wil je meer weten, kijk dan op de pagina waarop we uitgebreider schrijven over laadvermogen en frituurpan,

Als je weet welk formaat je zoekt, kun je hieronder verder kijken naar de beste friteuse-aanbieding. De meeste friteuses geven het aan als de ingestelde temperatuur is bereikt. Andere zaken waar je op kunt letten zijn antigeur filters en automatische uitschakeling.

 1. Een uitneembare en vaatwasbestendige binnenpan met anti-aanbaklaag scheelt veel gedoe bij het schoonmaken.
 2. Sommige friteuses hebben een kraantje waar je het vet uit kunt laten lopen.
 3. Veel friteuses zijn uitgerust met een geïsoleerde buitenkant, ook wel koude wand genoemd.
 4. Verwacht daar niet teveel van: in de praktijk worden deze modellen nog behoorlijk warm aan de buitenkant.

Wat wél goed werkt is een koude zone. Bij een koude zone hangt het verwarmingselement iets hoger in de olie, zodat de olie onder het verwarmingselement minder heet wordt. Hierdoor verbranden kruimels die naar de bodem zakken minder snel. Met een filter kun je de kruimels eenvoudig uit de olie filteren, zodat de olie langer meegaat.

 1. Frituren kun je natuurlijk doen in een ouderwetse frituurpan op gas: een grote pan met een los frituurmandje.
 2. Dat is niet echt meer van deze tijd, zo gevaarlijk met dat hete vet en die vieze walmen in de keuken.
 3. Ook is het lastig de temperatuur van de olie te regelen.
 4. Zelfs de simpelste goedkope frietpan heeft tegenwoordig een deksel met geurfilter en een temperatuurknop, zodat je weet wanneer het vet heet is en je altijd op de juiste temperatuur frituurt.

Er zijn frituurpannen in alle maten verkrijgbaar. Ook als je alleen snackt, kun je een 1 persoons frituurpan vinden die bij je past. Kies in dat geval voor een mini frituurpan met een kleine inhoud. Klein is in dit geval bijvoorbeeld als een frituurpan 1 liter inhoud heeft.

 1. Met een dubbele frituurpan (duo friteuse) kun je frites en snacks tegelijk frituren.
 2. Een dubbele frituurpan heeft twee aparte binnenpannen, waardoor de temperatuur van het vet minder schommelt.
 3. Er zijn dubbele frituurpannen met twee thermostaten, die perfect zijn voor het bereiden van verschillende soorten snacks tegelijkertijd.

Niet iedere snack wordt op dezelfde temperatuur bereid. De laatste jaren is de hetelucht friteuse (Airfryer) erg populair geworden. De heteluchtfriteuse maakt gebruik van hete lucht in plaats van olie, daardoor zijn de snacks een stuk gezonder. Je kunt hier meer over lezen onder het kopje ‘frituren zonder vet’.

 • Naast Airfryers worden ook multicookers steeds populairder.
 • In een multicooker kun je zowel koken, bakken, stomen, stoven als soep maken.
 • In dit apparaat maak je in een handomdraai een eenpansgerecht.
 • Ook kun je rijst of pasta koken, vlees of vis bakken, een stoofpot maken, groente stomen of een gezonde havermoutpap of lekker groentesoep koken.

De meeste multicookers hebben ook een warmhoudfunctie, zodat je gerechten warm kunt houden tot het tijd is om ze te serveren. Eenheteluchtfriteuse (Airfryer) is een friteuse zonder olie. Je kunt er dus mee frituren zonder vet. Doordat het eten niet in contact komt met olie, zijn de snacks een stuk ‘magerder’. Dat past goed in een gezond eetpatroon; zo kun je snacken zonder veel calorieën binnen te krijgen.

 • Ook heb je veel minder last van geurtjes dan bij frituren in olie.
 • Deheteluchtfriteuse lijkt eigenlijk meer op een heteluchtoven dan op een frituurpan.
 • Je kunt er naast frites en snacks andere etenswaren in bakken, braden en grillen -zoals afbakbroodjes, kippenpootjes en zelfs muffins.
 • Wel is de bereidingstijd een stuk langer dan bij een friteuse en ook worden snacks minder gelijkmatig gebakken en iets minder knapperig.

Er zijn twee soortenheteluchtfriteuses: modellen met een ladesysteem (zoals de Philips Airfryer ) of modellen met bak bovenin ( Tefal Actifry ). Bij het ladesysteem doe je de snacks in een lade die je met een handvat aan de voorkant uit het apparaat trekt.

 • Bij het andere model doe je de snacks of frites in grote ronde bak met een deksel en worden deze met een roerblad omgeschept tijdens het bakken, zodat ze gelijkmatig gebakken worden.
 • Er zijn grote verschillen tussen Airfryers.
 • De hoeveelheid frites die ze in één keer kunnen bakken kan variëren van 350 tot 1000 gram en ook de tijd die ze daarvoor nodig hebben varieert enorm, van 12 tot ruim 30 minuten.

Als je een Airfryer gebruikt moet je (oven)snacks kopen die speciaal zijn ontwikkeld om met hete lucht te bakken. Op de verpakkingen staat tegenwoordig vaak een Airfryer-icoontje om aan te geven dat de snacks geschikt zijn voor deheteluchtfriteuse. Voor een frituurpan kun je het best vloeibaar frituurvet kopen. Dat is gezonder dan vast vet, zoals ossenwit of reuzel. Het is aan te raden om het frituurvet na elk gebruik te filteren. Laat het door een trechter lopen waarin je een keukenpapiertje of koffiefilter hebt gedaan.

Na 4 à 5 keer frituren moet het vet vervangen worden. Of eerder als het vet vies ruikt, stroperig is, gaat walmen of schuimt. Let op: vul gebruikt frituurvet nooit aan met vers vet, maar ververs het vet altijd in zijn geheel. Inleveren van frituurvet is simpel. Giet het afgekoelde vet terug in de originele verpakking of in een lege plastic frisdrankfles.

Oud frituurvet inleveren kan op meer dan 3000 inleverpunten, zoals scholen, sportclubs, kinderboerderijen en milieustraten. Van gebruikt frituurvet kan biobrandstof worden gemaakt. Met het inzamelen van gebruikte vetten voorkom je dat ze in het riool terechtkomen waar ze schade en verstoppingen kunnen veroorzaken.

Als je het frituurvet vervangt, is dat een goed moment om de frituurpan schoon te maken. De buitenkant van de frituurpan kun je schoonmaken met afwasmiddel op een doekje. Gebruik nooit een schuurspons om glanzende onderdelen of een binnenpan met een anti-aanbaklaag schoon te maken. Kun je de binnenpan eruit halen, dan kun je hem met de hand afwassen of in de vaatwasser doen (als-ie vaatwasbestendig is).

Heb je een vaste binnenpan? Die kun je schoonmaken door er heet water in te doen en daar een vaatwastablet in op te lossen. Even laten inwerken en dan leeggieten. Je kunt ook een sopje van afwasmiddel maken. Zoek je een budget frituurpan ofheteluchtfriteuse, dan is een Tomado frituurpan een goede keuze.

Bij de goedkoopste variant ben je met een paar tientjes klaar. Ben je bereid iets meer uit te geven, dan kom je al snel uit bij een Princess friteuse. Princess biedt een ruime keuze uit friteuses, duo frituurpannen enheteluchtfriteuses. Inventum is een oer-Hollands merk met een grote en zeer betaalbare keuze uit frituurpannen en Airfryers in alle formaten, van eenpersoons tot XXL.

Ook de Inventum Airfryer is in verschillende maten verkrijgbaar. Bij het merk Nova is een keuze een stuk kleiner: er is eenheteluchtfriteuse (die heet bij Nova Aerofryer) en een Nova friteuse die dubbelt als fondueset. Het bekendste merk voor Airfryers is natuurlijk Philips, de fabrikant die de populaire Airfryers op de markt heeft geïntroduceerd.

Wat is een goede frietketel?

Fritel sf4350, beste friteuse met vet smeltstand, online verkrijgbaar bij Bol.com. Tefal fr3610, beste dubbele frituurpan, online te koop bij Coolblue. Buffalo 2x5L 2800W, beste horeca friteuse, te krijgen bij Bol.com. Princess Family Castel 182626, beste budget frituurpan, online te koop bij Bol.com.

Waar kan ik het beste friet in bakken?

Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.

De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen. Kijk bij twijfel op de verpakking van olie om te zien of het gebruikt kan worden om in te bakken of frituren.

Olie die ‘niet van koude persing’ is, is geschikt voor verhitting. En alle producten gebaseerd op oliën zijn dat ook. Het lichaam heeft vet nodig om goed te functioneren. Het maakt echter wel uit hoeveel vet je eet en om wat voor soort vet het gaat: verzadigd of onverzadigd vet.

 • Verzadigd vet verhoogt het ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed.
 • Onverzadigd vet verhoogt het ‘goede’ HDL-cholesterol en verlaagt het LDL-cholesterol.
 • De vloeibare soorten zijn gezond, omdat ze uit relatief veel onverzadigd vet bestaan.
 • Je vervangt hiermee verzadigde vetten voor onverzadigde vetten.
 • Dit verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed.

Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatproblemen kleiner.

Waar kan ik nog frituurvet kopen?

Frituurolie, zonnebloemolie of frituurvet kopen bij 4UStore? Zoals eerder aangehaald kan je bij 4UStore frituurvet kopen. Hiernaast vind je bij 4UStore ook frituurolie.

Wat is beter frituurvet of zonnebloemolie?

Frituurolie is van essentieel belang om tot een goed frietje te komen. Er zijn vele soorten te koop en elke vertegenwoordiger zegt dat hij het beste product heeft. En vaak zeggen ze veelal hetzelfde. De olie ruikt niet, gaat langer mee en bakt krokant af.

Maar hoe zit het nu echt? Hierbij enkele tips om tot een goede olie te komen. Check 1: Met welke plantaardige olie(n) is de frituurolie opgebouwd? Het is belangrijk welke plantaardige oliën er gebruikt worden in de frituurolie die je aangeboden krijgt. Dat kan bestaan uit palmolie, sojaolie, raapolie, zonnebloemolie of arachideolie.

Het is niet altijd makkelijk om dit te achterhalen, want veel leveranciers zijn hier niet transparant in. Vraag er altijd naar! Van sojaolie en raapolie is bekend dat ze niet zo hittebestendig zijn. Deze oliën zijn snel stuk bij verhitting. Het duurt ook langer voordat de frieten dichtschroeien, waardoor er meer olie opgenomen wordt door de frieten.

Palmolie is van zichzelf vast van vorm en rijk aan verzadigde vetzuren. Die vetzuren zijn ongezonder voor ons lichaam omdat ze moeilijker verbrand worden. Arachideolie is sterk en hittebestendig, maar bevat wel allergenen waar lang niet iedereen tegen kan. Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie.

Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie. Check 2: Wat is de vetzuursamenstelling? De vetzuursamenstelling zegt veel over de frituurolie.

 • We onderscheiden transvetzuren, verzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
 • Transvetzuren zijn door het voedingscentrum en overheidscampagnes in de ban gedaan.
 • Dierlijk vet zoals rundervet of varkensvet bevatten bijvoorbeeld veel transvetzuren.
 • Ons lichaam heeft er grote moeite mee om deze vetzuren te verbranden.

Daarom zien we tegenwoordig veel frituurolie met een percentage transvet onder de 2%. Dit wijst erop dat we met 100% plantaardige olie te maken hebben. Verzadigde vetzuren hebben ook geen goed imago. Ook deze vetzuren worden gemakkelijk opgeslagen in ons lichaam.

Palmvet (de vaste vorm van frituurvet) is rijk aan verzadigde vetzuren. Frituurolie die rijk is aan onverzadigde vetzuren is beter voor onze gezondheid. Deze frituurolie valt daarom onder de campagne Verantwoord Frituren. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn veel stabieler dan meervoudig onverzadigde vetzuren.

Bij verhitting blijft frituurolie met een hoog percentage enkelvoudig onverzadigde vetzuren dus zeer lang goed. De vetzuursamenstelling is in bijna alle gevallen te vinden op de verpakking en anders opvraagbaar bij de leverancier. Check 3: Controleer de TPM waarde van de olie Wanneer je nieuwe frituurolie in de pan doet is het raadzaam om met een frituuroliemeter de TPM waardes te meten.

Bij nieuwe frituurolie is de TPM waarde nog zeer laag, Bij een TPM waarde tussen 6% en 20% is de frituurolie op z’n best. Boven de 20% TPM kun je de olie nog gebruiken voor de snackpan. Wanneer de TPM waarde 24% is moet de olie vervangen worden. De kwaliteit van frituurolie wordt zichtbaar in de oliemetingen.

Wanneer de TPM waardes snel stijgen heb je met minder krachtige plantaardige olie te maken. Bij een frituurolie, rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zal het veel langer duren voordat de waarden van +24% zijn bereikt. Op deze manier heb je een objectief beeld bij de houdbaarheid van je olie. Ons advies: Voor onze klanten adviseren wij uiteraard de beste frituurolie. Dit is een olie van de beste plantaardige olie, de beste vetzuursamenstelling en een olie die het verschil maakt wanneer je de TPM waardes meet. Hiervoor hebben wij de SUMMUM frituurolie Extra geselecteerd. Deze olie direct bestellen

Wat gaat langer mee frituurvet of frituurolie?

Hoe lang kun je Frituurvet bewaren? – Na gebruik het Frituurvet filteren, koelen en op een donkere plaats bewaren. Vernieuw het Frituurvet na deze tot 10 keer gebruikt te hebben. Frituurvet is wat langer houdbaar dan Frituurolie maar toch is het raadzaam om het Frituurvet niet langer dan 1 maand te bewaren.

See also:  Hoe Pizza Bakken In Oven?

Kan je 2 soorten frituurolie mengen?

We raden je af om verschillende oliën of vetten met elkaar te mengen omdat ze bij het opwarmen met elkaar kunnen reageren en de kwaliteit sneller zal verminderen. Elke olie heeft ook haar eigen baktemperatuur en levensduur.

Welke frituren bakken in ossewit?

Belgische frieten >3 2 jaar ingenieurservaring. Het beste is maar goed genoeg. GoLanTec energietechniek is een geregistreerd installatiebedrijf. Wij modificeren keukens tot moderne, tijdsbesparende, energiebesparende no-nonsense lekker foodproductieeenheden,

 • Belgische frieten
 • Gastronomische Belgische frieten: Temperatuur moet 2 keer juist zijn!
 • Het geheim van Belgische frieten:
 • Aardappelkeuze
 • Voorbakken < 100°C
 • Rusten
 • Afbakken zo heet mogelijk
 • Ontvetten

De meest authentieke frietbakker van Brussel vertelt ons het geheim van echte Vlaamse friet : Eric Duhamel van het legendarische Fritkot Bompa, die nog dagelijks met vooroorlogs keukengerei frieten bakt volgens de Belgische traditie: in rundvet en tweemaal gefrituurd. Er wordt u i ts Aardappelkeuze, Welke aardappelen kies je voor frieten? De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Bewaar je aardappelen niet te koud: dan worden er te veel suikers gevormd en kleuren de frietjes bij het bakken te donker. Bintje : Solanum tuberosum ‘Bintje’ In ons land de meest geteelde aardappel. Iets los in de kook, goede smaak en kleur. Vooral beroemd door de bak-eigenschappen: zeer geschikt voor frieten. Agria : Solanum tuberosum ‘Agria’ Agria is een middenlaat ras en is lang ovaal van vorm. Het is een tamelijk vastkokende aardappel met een gele vleeskleur. Agria is goed geschikt voor consumptie, chips, puree en frieten. Désirée : Solanum tuberosum ‘Desiree’ Aardappel ‘Désirée’ is een delicatesse als tafelaardappel en uitstekend om patat van te maken. Solanum ‘Désirée’ is lichtgeel vlezig en vastkokend tot kruimig. Veel koks zweren bij dit ras vanwege de veelzijdige toepassingen. Première : Solanum tuberosum ‘Premiere’ Geelschillige aardappel. Rondovaal van vorm. Vrij los kooktype. Redelijk vastkokend tot melig. Geschikt voor Frieten, Chips. Santé : Solanum tuberosum ‘Sante’ Kruimig, valt uit elkaar bij het koken, tamelijk melig; geschikt voor alle doeleinden: koken, friet, ovenschotels, poffen, stamppot en puree; Voo Het water in de friet mag niet uit de aardappel koken < 100°C : Ossewit Uitsluitend rundvet wordt gebruikt, in de Frans-Vlaamse volksmond vaak blanc de boeuf of ossewit genoemd. Het vet dat men gebruikt is puur en komt van Baeten, een Belgisch bedrijf dat vet dusdanig raffineert dat het perfect is om op hoge temperatuur frieten mee te bakken.

 1. 1. Fritex: voorbakken = blancheren: elke fritex is goed genoeg : T<100°C

< 100°C: 20 min - Afmetingen mand: 220x185xh130mm - Bruikbare capaciteit van de kuip: +/- 6,5 liter. - Vervaardigd in RVS, met 2 warmtebestendige handvaten en een deksel. - Mand in RVS (goed "verstevigd"), met warmtebestendig handvat. - Kuip in RVS (AISI 304), met deksel.

– Verwarming d.m.v. gepantserde weerstanden. – Koude zone: geen carbonisatie van de voedingsresten. – Thermostaat van 0 tot 180°C, met ook een veiligheidsthermostaat, bedrading van de lampjes zijn voorzien van een bescherming. – Eenvoudig onderhoud: bedieningspaneel uitneembaar (uitgerust met een micro-schakelaar), alle elementen demonteerbaar en vaatwasmachinebestendig.

– Bruikbare inhoud (+/- 6,5 liter). – Mand 125x235xh125 mm.

 • 2. Rusten: min 1 uur
 • 3. Afbakken met arachideolie t<230°C geeft krokante buitenlaag
 • Dat twee keer bakken in rund er vet van de hoogste kwaliteit is zeer belangrijk, en alleen als aardappelen op die manier gefrituurd zijn kunnen we spreken van ‘Belgische’ frieten.

Rundervet : 175 °C 1 minuut Dierlijke vetten zijn ook een prima keus voor frituren. Dat betreft dan vetten zoals reuzel, Ze smaken heerlijk, maken het lekker krokant en zijn niet schadelijk bij hoge verhitting. De meeste vetzuren in dierlijke vetten zijn verzadigd en enkelvoudig onverzadigd, waardoor ze heel goed tegen grote hitte kunnen.

 1. Fritex t> 200°C
 2. Elektrische fritex Vittoria V-FRI6EB
 3. 6 liter 3000 W
 4. Elektrische fritex Vittoria V-FRI13EB
 5. 13 liter 5000 W
 6. Gasfritex Vittorio V-FRI10GB
 7. 10 liter 6500W
 8. 4. Ontvetten
 9. Keukenrolpapier of Alu lekbak
 10. ” De toutes les passions, la seule vraiment respectable me paraît être la gourmandise ” Guy de Maupassant
 11. Perfecte technologie, daar komt het op aan
 • Versie laatst bewerkt op 19/12/2018

: Belgische frieten

Hoe vaak kun je in ossewit frituren?

Gezond actueel: thuis frituren in ossenvet, het hoe en waarom Begin vorige eeuw kwam verzadigd vet in het beklaagdenbankje vanwege de grotere kans op hart- en vaatziekten. Het betrof vooral dierlijke vetten als roomboter en ossenwit. Er werd massaal overgestapt op plantaardige vetten, oliën die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn omdat ze onverzadigde vetten bevatten.

 1. Deze overstap is in veel gevallen een gezonde switch, maar als het om frituren gaat misschien niet.
 2. In tegenstelling tot bakken en braden, waarbij olie eenmalig wordt verhit, worden frituurvetten keer op keer verhit.
 3. En dat is het probleem! Onverzadigde vetten (plantaardige vetten) zijn instabiel, dat wil zeggen dat zij makkelijk reageren.

Meervoudig onverzadigde vetten zijn nog instabieler dan enkelvoudig onverzadigde vetten. De vetten hydrolyseren, oxideren en polymeriseren. Bij al deze reacties ontstaan schadelijke stoffen, respectievelijk vrije vetzuren, transvetten en cyclische vetten.

Transvetten komen van nature ook voor in dierlijk vet maar dan in een niet schadelijke vorm. Ongezonde transvetten ontstaan door verhitting van instabiele plantaardige oliën. Ze zijn zeer nadelig voor onze gezondheid. Het is verhoogt o.a. de kans op hart- en vaatziekten. Dat is zuur, want hart- en vaatziekten waren juist de aanleiding voor de overstap.

Verder zijn ze kankerverwekkend, cholesterol-verhogend en verstoren de hormoonhuishouding wat de kans op diabetes doet stijgen. Wat zegt het Voedingscentrum en waarom? Toch adviseert het Voedingscentrum plantaardige frituuroliën, mits men zich houdt aan de volgende adviezen:

Ververs de olie na 5-7 maal frituren. Plantaardige oliën zijn door hun instabiliteit beperkt houdbaar. Dat is best vaak. Wie houdt zich aan deze richtlijn? Ossenwit, ‘ouderwets’ frituurvet, is dierlijk verzadigd vet dat heel stabiel is en daardoor veel langer houdbaar. Dat hoeft niet zo vaak ververst te worden. De olie na elk gebruik zeven, het liefst door een theedoek. Een verstandig advies. Door het achterblijvende gruis vinden ongewenste reacties plaats. Maar hoe realistisch is deze richtlijn? Frituur tussen de 150-180 C, het liefst niet boven 175 C. Logisch, plantaardige oliën zijn instabiel, dus houdt die temperatuur laag. Ossenwit kan op 180 C worden verhit en is daarboven nog steeds stabiel. Frituur kleine porties, zodat de temperatuur van de olie niet te veel zakt want dan wordt het product te vet. Ontdooi de producten niet, want ontdooide producten nemen meer vet op. Een lastig advies. De temperatuur van het frituurvet moet toch niet te veel zakken? Juist bevroren producten laten de temperatuur van de olie naar beneden kelderen. Lastig hoor deze adviezen Zie: F

Waarom ossenwit of kokosolie?

Alhoewel plantaardige oliën vaak te verkiezen zijn, zou ik voor frituren toch ossenwit adviseren. Het is het meest stabiele vet dat er is! Ben je vegetarisch, kies dan kokosolie. Kokosolie bevat veel verzadigd vet en is daarom de meest stabiele plantaardige olie. Wijk eventueel uit naar olijfolie of rijstolie, maar die zijn minder stabiel. Frituur op 180 C en niet lager. Laat het product een poosje op kamertemperatuur zodat de ergste kou eraf is, maar laat het niet helemaal ontdooien. Frituurvet dat is verkleurd, moet worden ververst. Altijd in zijn geheel verversen en niet deels. Het schuimen van frituurvet is een indicator om te verversen. Let op, er zijn twee soorten schuim. Het kan waterdamp zijn dat omhoog komt. Dit gebeurt in het begin en verdwijnt. Vervelend, maar niet erg. Dit ga je tegen door zoveel mogelijk het water van de producten af te schudden alvorens te frituren. Maar frituurvet schuimt ook er vrije vetzuren zijn ontstaan (door hydrolyse). Die verdampen en dat geeft schuimvorming ook als het water is verdampt. Gooi het vet door een goede zeef als je gruis ziet. Tip 1: Er zijn antispatdeksels gemaakt als fijnmazige zeven. Ze zijn handig om op een pan te leggen. Dat maakt het zeven van frituurvet gemakkelijk. Tip 2: Frituur geen gepaneerde producten als bitterbal, kroket, kaassoufflé en nasischijf. Dan gaat het frituurvet veel langer mee. Als je gepaneerde producten frituurt, zeef dan die keer in ieder geval. Maak je eigen fritessaus. Zie hieronder(recept).

Het knapperige korstje. Voor de compleetheid nog iets over acrylamide. Wanneer zetmeel verbrandt, ontstaat er een knapperig korstje wat wij lekker vinden. Dat heet de Maillard reactie. Bij te hoge temperaturen wordt het schadelijke bijproduct acrylamide gevormd.

 • Dus niet boven de 180 C frituren! Patataardappelen zijn geselecteerd op een lager zetmeelgehalte zodat er minder acrylamide ontstaat.
 • Het is dus beter om diepvriesfriet te frituren dan verse aardappelen! En om die reden moeten frites niet bruin worden gebakken, maar geel blijven. En,
 • Het gruis onderin de pan dat voor de zoveelste keer wordt gefrituurd, geeft acrylamidevorming.

Nog een goeie reden om frituurvet te zeven. Recept: zelf fritessaus maken Het is eenvoudig. Neem als uitgangsproduct yogonaise. Leng dit aan met yoghurt en/of kwark, afhankelijk van hoe dik je de textuur wilt hebben. Verhouding: 1 deel yogonaise, 3 delen yoghurt.

– een flinke theelepel mosterd – kerriepoeder naar smaak – theelepel groen kruid (bijvoorbeeld bieslook, kervel, dille) – heel klein scheutje ketjap manis

Bron: D([email protected]), auteur van De Hemelse Voedselbank. : Gezond actueel: thuis frituren in ossenvet, het hoe en waarom

Welke friteuse is makkelijk schoon te maken?

Conclusie – Er zijn grote frituurpannen, kleine frituurpannen, heteluchtfriteuses en frituurpannen met verschillende extra functies. Wat ons betreft is een koude zone onmisbaar wanneer je een frituurpan aanschaft. Frituur je niet vaak en bak je per keer weinig dan kun je al een frituurpan met een laadvermogen van een halve kilo aanschaffen.

Product Onze Beoordeling Shops
Tefal Filtra Pro Digital 4L FR519170 Frituurpan In deze rvs friteuse kun je 1,3 kg frietjes in een keer bereiden. Het is makkelijk schoon te maken, warmt snel op en biedt je veel gebruiksgemak. Voordelen Gepatenteerde filter Goede prijs-kwaliteitverhouding Makkelijk schoon te maken Onze Beoordeling: 8.3/10

/td>

Voordelen Gepatenteerde filter Goede prijs-kwaliteitverhouding Makkelijk schoon te maken Onze Beoordeling: 8.3/10 Bekijken:

/td> Tefal Friteuse Mega 2 kg FR4800 Frituurpan De Tefal Friteuse Mega 2 kg friteuse heeft een mooi ontwerp en biedt veel gebruiksgemak. Bedien het mandje vanaf de buitenzijde en kijk door het venstertje of jullie patat of snacks al klaar zijn. Je hoeft niet meer in shifts te frituren want door de grote inhoud kan iedereen op hetzelfde moment eten.

/td>

Voordelen Grote inhoud Knapperig resultaat Makkelijk schoon te maken door uitneembare pan Zo goed als geurloos Onze Beoordeling: 8.3/10 Bekijken:

/td> Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 Frituurpan De Tefal Oleoclean frituurpan is een grote, makkelijk schoon te houden pan. De olie blijft lang vers door het filtersysteem en geeft daardoor keer op keer krokante frites. Voordelen Makkelijk schoon Verse olie Simpel en hygiënisch Onze Beoordeling: 8.1/10

/td>

Voordelen Makkelijk schoon Verse olie Simpel en hygiënisch Onze Beoordeling: 8.1/10 Bekijken:

/td> Princess 183028 Double Black Fryer Frituurpan De Double Black Fryer heeft een koele zone, safety oil filters en een grote inhoud. De pannen zijn afzonderlijk in te stellen en alles is snel opgewarmd, dankzij het 2x 1800 W vermogen. Voordelen Safety oil filters Koele zone Één stekker Pannen afzonderlijk op te warmen Goede prijs-kwaliteitverhouding Groot volume Onze Beoordeling: 8/10

/td>

Voordelen Safety oil filters Koele zone Één stekker Pannen afzonderlijk op te warmen Goede prijs-kwaliteitverhouding Groot volume Onze Beoordeling: 8/10 Bekijken:

/td> Tefal Double Pro FR3610 Frituurpan Bij het frituren kunnen de smaken gaan mengen. De Tefal Double Pro frituurpan biedt de oplossing. Je hebt twee aparte frituurkanten zodat je de ingrediënten gemakkelijk van elkaar gescheiden houdt. Zo ben je ook nog eens dubbel zo snel klaar.

/td>

Voordelen Handiger dan twee losse pannen Onafhankelijke temperatuur regeling Smaken mengen niet Uitstekend bakresultaat Komt snel op temperatuur Eenvoudig in gebruik Onze Beoordeling: 8/10 Bekijken:

/td> Tefal Filtra Pro Inox & Design FR5111 Frituurpan Maak goudgele frietjes voor het hele gezin of je vrienden die komen eten met de ruime Tefal Filtra Pro Inox & Design frituurpan. Dankzij het hoge vermogen is de friteuse snel op temperatuur en je friet wordt goed knapperig.

/td>

Voordelen Goede prijs-kwaliteitverhouding Grote inhoud Snel op temperatuur Eenvoudig in gebruik Filter houdt olie langer vers Onze Beoordeling: 8/10 Bekijken:

/td> Tefal Easy Pro Premium 3L FR338070 Frituurpan Voor wie af en toe in kleine hoeveelheden frituurt is de Tefal Easy Pro Premium een uitstekende koop. De frituur doet zijn werk goed en patatjes worden lekker knapperig. Daarnaast komt er weinig geur vrij, wat prettig is wanneer je de frituur binnen hebt staan.

/td>

Voordelen Goede kwaliteit Gemakkelijk in gebruik Goede resultaten Makkelijk schoonmaken Onze Beoordeling: 7.9/10 Bekijken:

/td> Princess 182727 Frituurpan Als je op zoek bent naar een frituur met een goede prijs-kwaliteitverhouding is de Princess 182727 friteuse een goede keuze. De stijlvolle zwarte frituurpan is voorzien van een koude zone, een regelbare thermostaat en een veiligheidsfilter.

/td>

Voordelen Prijs-kwaliteitverhouding Mooi uiterlijk Warmt snel op Eenvoudig in gebruik Makkelijk schoon te maken Onze Beoordeling: 7.9/10 Bekijken:

/td> Inventum GF750S Frituurpan Met een inhoud van 5 liter en een vermogen van 3000 watt maak je in een handomdraai voor het hele gezin knapperige friet en snacks met de Inventum friteuse. De draaiknop om de temperatuur te regelen biedt veel gebruiksgemak.

/td>

Voordelen Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding Knapperige friet Snel op temperatuur Verschillende mogelijkheden Grote frietpan Onze Beoordeling: 7.9/10 Bekijken:

/td> Inventum GF461 Frituurpan Deze dubbele friteuse warmt snel op en garandeert knapperige frietjes. Dankzij de twee binnenpannen kun je snacks tegelijk frituren in aparte olie. De koude zone zorgt ervoor dat de olie bovendien langer meegaat. Voordelen Koude zone Twee binnenpannen Groot vermogen Vaatwasbestendige onderdelen Onze Beoordeling: 7.8/10

/td>

Voordelen Koude zone Twee binnenpannen Groot vermogen Vaatwasbestendige onderdelen Onze Beoordeling: 7.8/10 Bekijken:

/td> Inventum GF626 Frituurpan Deze friteuse is te koop voor een goede prijs-kwaliteitverhouding en gaat je verwachtingen te boven met een wasbaar geurfilter en goede frituurresultaten. Het is makkelijk schoon te maken en eenvoudig op te bergen. Voordelen Wasbaar geurfilter Geïsoleerde wand Goede prijs-kwaliteitverhouding Hendel is inklapbaar Onze Beoordeling: 7.6/10

/td>

Voordelen Wasbaar geurfilter Geïsoleerde wand Goede prijs-kwaliteitverhouding Hendel is inklapbaar Onze Beoordeling: 7.6/10 Bekijken:

/td> Inventum GF645F Frituurpan Met een vermogen van 3000 W krijg je een krachtige friteuse in huis die de olie snel opwarmt tot maximaal 190 graden. Hiermee serveer je in no-time knapperige frietjes op ieders bord. Voordelen Groot vermogen Anti-geurfilter Koude zone Oliefilter Frietjes worden extra knapperig gebakken Onze Beoordeling: 7.6/10

/td>

Voordelen Groot vermogen Anti-geurfilter Koude zone Oliefilter Frietjes worden extra knapperig gebakken Onze Beoordeling: 7.6/10 Bekijken:

/td> Inventum GF431 Frituurpan De Inventum GF431 Frituurpan is een voordelige koop, waarbij er een goede prijs/kwaliteit verhouding is. De friteuse is snel op temperatuur en door de grote inhoud van drie liter kan je veel frituren. Na de tijd is dit product gemakkelijk schoon te maken. Voordelen Lage prijs Snel op temperatuur Gemakkelijk schoonmaken Onze Beoordeling: 7.6/10

/td>

Voordelen Lage prijs Snel op temperatuur Gemakkelijk schoonmaken Onze Beoordeling: 7.6/10 Bekijken:

/td> Princess 182626 Family Castel Frituurpan De Princess Family Castel frituurpan is een typisch geval van what you see, is what you get. Het is een eenvoudige, goedkope frituupan, die precies doet wat het moet doen. Voordelen Koude zone Veiligheidsfilter tegen spetteren Goede prijs-/kwaliteitsverhouding Simpele bediening Lekkere friet en snacks Onze Beoordeling: 7.5/10

/td>

Voordelen Koude zone Veiligheidsfilter tegen spetteren Goede prijs-/kwaliteitsverhouding Simpele bediening Lekkere friet en snacks Onze Beoordeling: 7.5/10 Bekijken:

/td> Aigostar Agni 30HEY Frituurpan Deze rvs frituurpan heeft een handzaam formaat en is geschikt voor de wat kleinere huishoudens. Het is makkelijk schoon te maken en geeft je heerlijk knapperige frietjes. Vergeet alleen niet je eigen timer te zetten! Voordelen Goede prijs-kwaliteitverhouding BPA-vrij Opbergsysteem voor snoer Makkelijk schoon te maken Doet zijn werk goed Onze Beoordeling: 7.5/10 Voordelen Goede prijs-kwaliteitverhouding BPA-vrij Opbergsysteem voor snoer Makkelijk schoon te maken Doet zijn werk goed Onze Beoordeling: 7.5/10 Bekijken: Tefal Filtra One FF1621 Frituurpan Ben je opzoek naar een frituurpan met veel inhoud, een oliefilter en een pan die gemakkelijk in de kast is op te bergen voor een lage prijs? Dan is de Tefal Filtra One zeker een goede optie. Voordelen Lage prijs Grote inhoud Eenvoudig in gebruik Veilig door koude buitenkant Onze Beoordeling: 7.3/10

/td>

Voordelen Lage prijs Grote inhoud Eenvoudig in gebruik Veilig door koude buitenkant Onze Beoordeling: 7.3/10 Bekijken:

/td>

Hoe doe je een frituurpan aan? Goedkopere frituurpannen gaan aan zodra je de stekker in het stopcontact steekt en blijven verwarmen totdat de ingestelde temperatuur bereikt is. De wat luxere modellen gaan pas aan als de stekker in het stopcontact zit en de aan-knop is ingedrukt.

De in te stellen temperatuur voor snacks is vrijwel altijd boven 175 °C. Bij lagere temperaturen nemen de snacks veel olie op en zijn ze dus vetter. Ook bestaat dan de kans dat de snack niet goed gaar wordt. Boven de 175°C kan de snack aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.175 °C is dus de richtlijn en de temperatuur die je aan kunt houden als je geen andere instructies hebt, zoals het bakvoorschrift op de verpakking van je snacks.

Hoeveel frituurvet moet er in een frituurpan? Vul de frituurpan tot boven het minumumcapaciteit van de pan maar niet verder dan het maximum. Bij de meeste frituurpannen is dit aan de binnenkant van de pan aangegeven, en anders biedt de handleiding van de frituurpan uitkomst.

Frituur in kleine porties; gooi dus niet alle snacks tegelijkertijd in de pan want dan koelt de olie of het frituurvet te ver af. Een goede verhouding is 1:10, dus dat betekent dat je in een frituurpan waar twee liter olie in gaat dus 200 gram frites of snacks tegelijk kunt frituren. (Dit is de reden waarom er frituurpannen bestaan met grote capaciteit: zodat je veel frites en snacks tegelijkertijd kunt bakken).

Laat de frites of snacks los van elkaar in het frituurmandje liggen, dan worden ze mooi egaal bruin en bakken ze niet aan elkaar vast. Hoe vaak moet je de frituurpan schoonmaken? Maak de frituurpan schoon als je ook het vet gaat vervangen, en dat is elke 5-7 keer, maar vaker als je merkt dat het vet oud, bruin of vies is geworden.

Reinig de pan goed zodat je hem daarna weer veilig kunt gebruiken. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven in de pan, want dat proef je terug in je snacks! Hoe vaak olie verversen in de frituurpan? Olie of frituurvet vervang je na elke 5-7 keer bakken. Het gebruik van te lang gebruikt vet is ongezond en de smaak van de snacks wordt ook minder.

Als het vet gaat walmen, schuimen, roken of bruin wordt dan is het hoog tijd het te vervangen – let op: dit kan ook eerder dan na 5-7 keer gebruik zijn, afhankelijk van wat je bakt. Bak je bijvoorbeeld iets dat openbarst (loempias’s doen dit nog wel eens) dan raakt je vet vervuild, het is dan helaas tijd het vet eerder te vervangen.

Wat is zuiniger frituurpan of airfryer?

Energie. Als we kijken naar het energieverbruik van de 3 apparaten blijkt de airfryer het meest zuinig.

Wat is beter friteuse of airfryer?

Is een airfryer gezonder? – Ja! Een airfryer is in de basis veel gezonder dan een frituurpan. Omdat de snacks niet liggen te sudderen in brandend vet of olie, trekt het vet er dus ook niet in en eet jij het uiteindelijk niet op. Het wordt niet voor niets ‘gezond frituren’ genoemd.

Hoe vet van frietketel verwijderen?

Drie doe-het-zelf-middelen om de frituurpan schoon te maken – Er zijn een aantal doe-het-zelf-middelen die vaak op blogs of andere websites worden genoemd waarmee u een frituurpan kunt reinigen en ontvetten. Let wel: deze methoden bieden geen garantie op succes: 1.

De frituurpan schoonmaken met afwasmiddel Afwasmiddel heeft een ontvettende werking en kan gebruikt worden voor het schoonmaken van het frituurmandje en de binnenpan. Vul hiertoe uw gootsteen met warm water, doe er een scheutje afwasmiddel bij in en borstel vervolgens de onderdelen met een sterk geconcentreerd afwasmiddel schoon.

Deze methode kost wel vrij veel tijd en werk. Niet alleen moet u flink aan het borstelen om de frituurpan te ontvetten, het kan ook zijn dat u het hete water met afwasmiddel een aantal keer moet vervangen. En dan nog is het best mogelijk dat niet al het vet weg is en de restanten vastkoeken, waardoor het nog lastiger wordt het vet te verwijderen. 2. Frituurpan schoonmaken met een vaatwastablet Een andere manier om uw frituurpan schoon te maken, is met de vaatwasser. Vaak mogen een aantal onderdelen van de frituurpan in de vaatwasmachine. Sla er wel even de gebruiksaanwijzing van uw friteuse op na om zeker te weten wat het schoonmaakvoorschrift is en welke onderdelen er in mogen.

 • Is een vaatwastablet te agressief voor de onderdelen van uw frituurpan? Lees dan verder bij tip 3! 3.
 • De frituurpan schoonmaken met soda Uw frietpan schoonmaken met soda? Soda is een erg effectief schoonmaakmiddel en wordt vaak gebruikt om aangekoekt vet en vuil te verwijderen.
 • U dient de frituurpan voor ongeveer 75% te vullen met water.

Voeg vervolgens een aantal eetlepels soda toe en hang het mandje in de frituurpan. Zet de friteuse vervolgens aan op maximaal 90 graden en laat deze ongeveer 10 minuten staan. Vervolgens kunt u de pan weer uitzetten en de inhoud in de gootsteen legen. Op deze manier krijgt u de frituurpan aan de binnenkant weer schoon.

Wat verbruikt een frituurpan per uur?

Verbruik. Het gemiddelde vermogen van een frituurpan ligt rond de 2500 Watt (2,5 KWh). Dat betekent dat de frietpan het meeste stroom verbruikt van de drie. Wanneer je drie keer per week een half uur aan het frituren bent, kost dit je jaarlijks € 78.

Waarom mag je een brandende frietketel niet blussen met water?

Doof de vlammen niet met water maar met een blusdeken – Blus een brandende pan vet of frietketel nooit met water. Hierdoor ontstaat een steekvlam. Zorg dat er een blusdeken in de keuken hangt. Zo kan je een brandende frietketel of vlam in de pan doven. Heb je geen blusdeken bij de hand? Geen nood, gebruik dan een licht vochtige doek of een deksel.

Wat is het verschil tussen een airfryer en een frituurpan?

Geschreven door Iris 1 februari 2023 09.55 In een traditionele frituurpan bak je friet in olie, zodat jouw frietjes lekker knapperig bakken. In een airfryer bak je met hete lucht voor een gezondere bereiding. Beide friteuses hebben voor- en nadelen, maar wat is nou de juiste friteuse voor jou? In dit artikel nemen we de verschillen door, zodat je de goede keuze maakt.

Wat is zuiniger frituurpan of airfryer?

Energie. Als we kijken naar het energieverbruik van de 3 apparaten blijkt de airfryer het meest zuinig.

Hoeveel blokken vet in frituurpan?

Inhoudsopgave –

1 à 2 personen 2 à 3 personen 3 à 4 personen 4 à 5 personen 5 personen of meer

Als je een nieuwe friteuse wilt kopen, is het belangrijk om op de inhoud en bakcapaciteit (of het laadvermogen) te letten. Bakcapaciteit is namelijk iets anders dan inhoud. Met de inhoud van een friteuse wordt uitgedrukt hoeveel liters olie of vet erin gaan.

Met bakcapaciteit of laadvermogen druk je daarentegen uit hoeveel friet en/of snacks je in één keer kunt frituren. In dit artikel vertellen we je graag meer over de inhoud en de bakcapaciteit van friteuses. Bij het vergelijken van friteuses op Kieskeurig.nl is het namelijk goed om te bedenken voor hoeveel personen je wilt frituren.

Frituur je voornamelijk voor jezelf of heb je een gezin met twee kinderen? Anders gezegd: volstaat een kleine frituurpan of heb je een pan met een flinke inhoud nodig? Het is best wel lastig om in te schatten hoe groot je friteuse moet zijn. Deze inhoud (uitgedrukt in liters) geeft immers alleen aan hoeveel olie of vet er in de friteuse past.

Heel globaal gezien mag je per persoon vaak één liter olie rekenen. Bak je voor 1 à 2 personen? In dat geval hoeft de inhoud van je friteuse niet meer te zijn dan 2 liter. Zoals we hierboven al stelden, is inhoud echter niet de enige maat. Als je wilt weten hoeveel snacks er daadwerkelijk in de friteuse passen, kijk je naar de bakcapaciteit of het laadvermogen.

Dus stel dat je graag friet wilt bakken. Over het algemeen wordt zo’n 250 gram friet per persoon ingeschat. Als je voor 1 à 2 personen wilt frituren, heb je dus vaak aan een kleine frituurpan met een bakcapaciteit of laadvermogen van 500 gram voldoende.Geen zin om voor zulke kleine porties aan de slag te gaan met frituurvet? Naast een mini frituurpan kun je natuurlijk ook kiezen voor een heteluchtfriteuse (ook wel Airfryer genoemd).

 1. Een kleine Airfryer of een mini Airfryer is in dat geval erg geschikt.
 2. Als je voor 2 à 3 personen wilt frituren, heb je al een iets grotere friteuse nodig.
 3. Als we naar het laadvermogen kijken, leert ons rekensommetje dat we in het geval van 3 personen uitkomen op 750 gram friet.
 4. Een frituurpan van 1 tot 1,5 liter is erg gangbaar, maar voor het frituren van snacks en friet voor meerdere (volwassen) personen vaak niet voldoende.

Je moet eerder denken aan een friteuse met 2 à 3 liter inhoud, Heeft een friteuse 2 liter inhoud, dan kun je er immers twee porties patat tegelijk in frituren. En heeft een friteuse 3 liter inhoud, dan kun je er volgens hetzelfde ezelsbruggetje patat voor drie personen tegelijk in klaarmaken. We legden hierboven al uit dat je per portie friet zo’n 250 gram aan mag houden. Als je patat wilt bakken voor 4 personen kom je dus op 1000 gram uit. Als we dit omrekenen naar inhoud heb je voor deze hoeveelheid friet een frituurpan van zo’n 4 liter nodig.

 • Anders gezegd: heeft een frituurpan 4 liter inhoud, dan is deze geschikt voor vier volwassenen.
 • Voor een gezin met twee kinderen volstaat een frituurpan met een inhoud van 2,5 liter echter meestal wel.
 • Het meest gangbare formaat is de frituurpan van 1 tot 1,5 liter, maar voor meerdere personen is deze friteuse vaak te klein.

Natuurlijk is het mogelijk om meerdere frituurpannen te kopen of je snacks in porties te bakken. Frituurpannen heb je in allerlei soorten en maten, bijvoorbeeld een frituurpan van 1,5 tot 2,5 liter, maar ook van 2,5 tot 3,5 liter. Er zijn echter ook grote frituurpannen met een inhoud van 4 à 5 liter. Mocht je regelmatig frituren voor 4 à 5 personen dan kom je al snel bij deze grotere modellen uit. Frituur je regelmatig voor 5 of meer personen? In dat geval kun je het beste voor een friteuse met 5 liter inhoud kiezen. Soms hebben deze grotere frituurpannen 2 pannen. Deze modellen met 2 binnenpannen worden ook wel dubbele friteuses of duo-friteuses genoemd.

Hoeveel watt moet een goede friteuse hebben?

Kleine friteuses hebben een vermogen van 1000 tot 1800 W en bij grote friteuses ligt dat tussen 1800 en 3200 W. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je friteuse op temperatuur komt.