5. Smeer het vlees vooraf in – Smeer vlees best altijd in met wat olie: zo is het beschermd tegen de hitte. Als het vlees gemarineerd is, hoeft dit uiteraard niet.
Hoe vlees bakken op de BBQ?
Schroei het vlees kort toe – Schroei het vlees kort langs beide kanten toe boven de hete kolen van de barbecue. Leg het daarna wat verder van de kolen en geef het vlees tijd om rustig verder te garen. Door in het vlees te prikken gaat het vocht verloren en zal het vlees uitdrogen. Haal het juiste materiaal in huis en gebruik een klem in plaats van een vleesvork. Marineren heeft tal van voordelen. Een goede marinade zorgt voor extra smaak en het vlees zal minder snel uitdrogen waardoor het zijn sappige textuur behoud.
- Marineren is heel makkelijk,
- Bestrijk jouw favoriete stuk vlees met een lekkere marinade en laat dit rustig intrekken.
- Een marinade heeft tijd nodig om in het vlees te trekken, dus dit kan je ruim op voorhand doen.
- Een goede marinade bestaat uit wat olijfolie, iets zuur (citroensap, azijn of witte wijn) en smaakmakers zoals verse kruiden, look of zelfs honing.
Doe meer inspiratie op bij onze barbecuerecepten,
Welke olie is het beste voor de BBQ?
1. BBQ’en of grillen? – Bent u nu aan het BBQ’en of aan het grillen? Ja, er is wel degelijk een verschil! BBQ’en en grillen zijn niet simpel synoniemen. U bent aan het BBQ’en als u uw maaltijd bereidt met de bovenkant van uw BBQ gesloten. Op die manier wordt de lucht in het toestel verhit en gaart uw bereiding.
- BBQ’en doet u op eerder lage temperaturen en doet u bijgevolg ook trager.
- Het duurt wat langer eer uw bereiding klaar is.
- U bent aan het grillen als u kookt met het toestel open.
- Door de hoge temperaturen (tot 220°C) van de bakplaat gaat u uw vlees op enkele minuten dichtschroeien.
- Grillen is dus heel wat sneller dan BBQ’en.
TIP: Gaat u grillen? Gebruik dan arachide- of grill-olie op uw grillplaat. Veel mensen gebruiken olijfolie, maar dit is niet ideaal. Wanneer u olijfolie verhit tot zeer hoge temperaturen, is het aroma en de smaak niet meer lekker. Arachideolie of grill-olie kunnen hier wel perfect voor gebruikt worden.
Kan aluminiumfolie op de BBQ?
De beste BBQ-tips op een rij Annemiek 18 juni 2013 Zodra de temperaturen weer stijgen willen we niets liever dan lekker buiten eten en dus wordt de bbq weer tevoorschijn gehaald. Hieronder een aantal handige tips zodat het niet kan mislukken! Kolen, gas of elektrisch? Waar je voor kiest is vooral een persoonlijke keuze.
- Wij gebruiken zelf al enkele jaren een gas barbecue en hebben hier veel schik van.
- Omdat we echter het idee hebben dat hete smeulende kolen iets kunnen toevoegen aan de ultieme barbecue beleving zijn we de laatste tijd toch aan het rondkijken voor een kolen barbecue.
- Hoe steek ik de kolen aan? Steek de kolen altijd aan met aanmaakblokjes en nooit met spiritus of een andere vluchtige brandbare vloeistof.
Houten satéstokjes van tevoren weken in koud water Laat houten satéstokjes minimaal een uur weken in koud water. Zo verbranden ze minder snel. Hoe voorkom ik dat mijn vlees aanbrand? Om te voorkomen dat vlees met veel vet zoals bijvoorbeeld speklappen of gemarineerd vlees aanbrandt kun je een vel aluminiumfolie op het bbq-rooster leggen en hierop het vlees.
Het vlees plakt vast aan het rooster Als het vlees gaar is kun je het omdraaien zonder dat het blijft plakken. Blijft het dus plakken laat het dan nog gewoon even liggen. Draai het vlees ook zo min mogelijk om. Meestal is een of twee keer omdraaien voldoende. Reserve gasfles Hou altijd, wanneer je een gas barbecue gebruikt, een extra gasfles achter de hand.
Zo voorkom je een hoop ellende. Vorig jaar, tijdens de bbq op de verjaardag van onze dochter, was plotseling onze gasfles leeg. Daar zit je dan met een barbecue vol vlees, een tuin vol visite en een lege gasfles! Emmer water bij de hand Zet een emmer water klaar bij de barbecue voor het blussen van personen en om eventuele brandwonden te koelen.
- Gebruik het water niet om de barbecue mee te blussen, gebruik daar een emmer zand voor.
- Handige Weber grill-app voor iPhone en ipad In de Apple App Store is een handige app te downloaden met de naam ‘Weber’s on the grill’.
- Hierin staan o.a.
- Meer dan 250 recepten, handige tips en nog veel meer leuke dingen rondom het barbecueën.
Kijkop de site van Weber voor meer informatie. Veel barbecue plezier!, : De beste BBQ-tips op een rij
Wat is het beste vlees voor op de BBQ?
Varkensvlees op de barbecue – Varkensvlees blijft populair op de barbecue. Laat dit vlees traag garen. Het moet goed doorbakken zijn. Je krijgt de beste resultaten met varkenskroontjes, spareribs, spiering-, filet- en ribkoteletten, hamschijven en gebraad (om in sneetjes te snijden).
Kun je een pan op de BBQ zetten?
Gietijzeren skillet koekenpannen en deksels in vele maten Een gietijzeren pan is een zware, duurzame pan gemaakt van gietijzer die geschikt is voor gebruik op de barbecue. Het voordeel van een gietijzeren pan is dat het de warmte goed vasthoudt en gelijkmatig verdeelt, waardoor het ideaal is voor het grillen van vlees, groenten en andere gerechten.
- De hoge temperaturen zijn natuurlijk ook ideaal voor het maken van schitterende grillstrepen op je vlees/vis/groente.
- Last but not least: Gietijzeren pannen zijn zo sterk, dat je direct een erfstuk in huis haalt; ze gaan generaties lang mee! Om lang plezier te hebben van de pan is het belangrijk deze goed te seasonen.
Al onze pannen zijn overigens al gepreseasoned.
Waarom 2 roosters in BBQ?
Barbecueën is gereguleerd verbranden van houtskool. De meeste goede barbecues hebben 2 ventilatiegaten. Een onderste ventilatiegat om zuurstof toe te voegen aan het vuur en een bovenste ventilatiegat om de verbrande gassen er uit te laten en zuurstof naar binnen te zuigen.
Hoe lang van te voren steek je de barbecue aan?
Steek minimaal een uur voordat je wilt barbecueën de kolen aan. Dit is om je barbecue goed op temperatuur te laten komen. Vul de barbecue met houtskool. Voorzie de bovenkant eventueel van briketten zodat het vuur langer brandt. Steek de barbecue aan beide zijden aan met aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof.
- Afhankelijk van de grootte van de barbecue zal deze na ongeveer een uur op temperatuur zijn.
- Dit is het moment waarop de houtskool en briketten grijs kleuren.
- Vet het rooster licht in met olie en plaats op de barbecue.
- Zorg voor voldoende afstand tussen de kolen en het rooster om aanbranden te voorkomen.
Je bent nu klaar om te barbecueën. Let op: gebruik nooit producten om het vuur aan te wakkeren, zoals spiritus of benzine. Enkele tips voor het barbecueën:
Dep gemarineerd vlees of vis droog voordat je het grillt. Leg de hete kolen aan één zijde van de BBQ, zodat je aan de andere kant producten rustig kunt grillen. Geef het vlees de tijd om te grillen. Draai het vlees dus niet te vaak. Gebruik een tang om vlees te draaien in plaats van een vork. Als je met een vork in het vlees prikt, lopen de sappen eruit en wordt het vlees droog. Trek het vlees niet los van de grill als het vast zit. Wacht even een paar minuten; het vlees laat vanzelf los. Leg tijdens het barbecueën een tak tijm en rozemarijn op de kolen. Dit geeft een heerlijke geur en bovendien ook smaak aan de producten. Leg visfilets op een stukje aluminiumfolie. Hele vissen kunnen zo op het rek, maar altijd aan de minst hete kant van de BBQ.
Welke temperatuur BBQ voor vlees?
Resultaten voor kerntemperaturen van rund – Voor een malse steak kun je zelfs een temperatuur van 42 °C aanhouden, maar het is niet gangbaar. Het vlees is dan lauwwarm van binnen. Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done.
- Deze temperaturen hebben alleen betrekking op de malse delen van het rund.
- Om een goed resultaat met stoofvlees te behalen is een kerntemperatuur van minstens 85 °C nodig.
- Het bevat namelijk stug bindweefsel, wat pas vanaf een temperatuur van 74 °C verandert van structuur waarna het vlees mals en sappig wordt.
Maar eigenlijk is het bij stoofpotten makkelijk zelf in te schatten of het mals genoeg is. Om een goed resultaat met een brisket, een Amerikaanse bbq-klassieker, te behalen houd je een kerntemperatuur van rond de 87 °C aan.
Hoe vet je een BBQ in?
Bbq schoonmaken: 5 tips Geschreven door Sanne 31 januari 2023 16.17 De bbq schoonmaken is geen klus waar je na een heerlijke maaltijd naar uitkijkt. Sterker nog, je ziet er elke keer weer tegenop om je barbecue te reinigen. Toch is het voor de levensduur van jouw barbecue van belang dat je hem elke keer netjes schoonmaakt. We geven je daarom 5 simpele tips voor het schoonmaken van jouw barbecue. Voor je begint met barbecueën: smeer het rooster van de barbecue altijd in met zonnebloem- of olijfolie. Zo voorkom je dat vlees of groenten aan het rooster blijven plakken en vervolgens aanbrandt. Een ander trucje voor het onderhouden van het grillrooster is hem insmeren met citroensap. Want dan kom je van een koude kermis thuis. Etensresten, vet en ander gruis is uitgehard en zit vast op het grillrooster. Er zijn diverse reinigingsproducten die je helpen bij het schoonmaken van je bbq rooster. Zorg ervoor dat het rooster nog een beetje warm is.
Je verwijdert etensresten dan eenvoudig met een staalborstel. Wanneer het rooster schoon is, raden we aan om het met plantaardige olie in te smeren. Zo roest het rooster minder snel. Heb je een gietijzeren rooster? Reinig deze dan alleen met heet water en een borstel. Droog het rooster goed af en zet hem 2 minuten in een oven van 150 graden.
Smeer vervolgens het rooster met een plantaardige olie in en hij is klaar voor het volgende gebruik. Valt jouw barbecuerooster van ellende uit elkaar en zit het vol roestvlekken? Dan is een nieuw rooster een betere optie. Om roest en afbladdering van het keramiek te voorkomen, raden we ook aan om na elke barbecuesessie de behuizing netjes schoon te maken. Gebruik hiervoor geen bijtende of schurende schoonmaakmiddelen, maar producten die goed ontvetten en tegelijk mild zijn voor het materiaal. Verwijder na het barbecueën alle etensresten en as uit de kuip van de houtskoolbarbecue. Doe je dit niet, dan krijg je last van rookontwikkeling bij de volgende barbecue-sessie. Reinig de kuip met warm water, wat afwasmiddel en een doekje. Schrob waar nodig aangekoekte etensresten weg met een dotje staalwol. Het schoonmaken van een gas- of elektrische barbecue is iets eenvoudiger. Je verwijdert eerst de grootste etensresten van het rooster en sluit dan het deksel. Zet de barbecue op de hoogste stand en wacht zo’n 15 minuten. De verbrande etensresten borstel je er vervolgens gemakkelijk van af.
Hoe bakken op een gas BBQ?
Wat is indirect grillen? – Indirect grillen is eigenlijk een heteluchtoven maken van de gas bbq. Dit doe je wanneer je gerechten langzaam wilt garen. Door de individuele branders op de barbecue vol aan te zetten of juist niet, maak je warmtezones. Je legt de gerechten op het gedeelte van het grillrooster waar het vuur laag of zelfs uit staat. Indirect grillen doe je wanneer je:
Gaat grillen op temperaturen van 120 tot 175 graden. Langer dan 30 minuten nodig hebt voor je bereiding. Rollades, gevogelte of andere grote stukken vlees wilt bereiden. Geen zwartgeblakerde stukken vlees wilt hebben. Een gas bbq hebt met 2 of meer branders.
Direct grillen op een gas bbq of buitenkeuken is eigenlijk heel erg simpel. Je zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit de deksel en zorgt voor de juiste grilltemperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat.
Vervolgens is het een kwestie van je gerechten direct boven het vuur op de grill leggen en de barbecue doet zijn werk. Houd de deksel zoveel als mogelijk dicht: zo blijft de temperatuur in de gas barbecue constant. Laat de gerechten niet te lang op het grillrooster liggen. De bereidingstijd verschilt natuurlijk per gerecht, maar langer dan 20 minuten houd een product het niet vol boven de warme branders.
Indirect grillen op een gasbarbecue doe je door verschillende warmtezones te maken. Oftewel: je zet het gewenste aantal branders op volle stand aan (direct grillen) en de overige brander(s) vlammen minder hard. Iedere plek op het grillrooster heeft zo een ander soort hitte (direct of indirect) oftewel warmtezone.
Aantal branders | Stand branders voor indirect grillen | |
---|---|---|
Gasbarbecue met 2 branders | brander 1 aan + brander 2 uit | |
Gasbarbecue met 3 branders | brander 1 hard aan + brander 2 minder hard aan + brander 3 uit | |
Gasbarbecue met 4 branders | brander 1 hard aan + brander 2 minder hard aan + brander 3 en 4 uit | |
Gasbarbecue met 5 branders | brander 1 hard aan + brander 2 hard aan + brander 3 minder hard aan, 4 en 5 uit | |
Gasbarbecue met 6 branders | brander 1 hard aan + brander 2 hard aan + brander 3 minder hard aan, 4 minder hard aan en 5 en 6 uit |
Het beste grillresultaat op je gasbarbecue of buitenkeuken bereiken heeft alles te maken met de juiste grilltechniek. Je maakt dus de juiste warmtezones, zorgt voor de juiste hitte op de juiste plek en er kan weinig meer fout gaan. Let wel op dat je de gerechten niet te lang laat liggen op het grillrooster.
Hoe bak je een biefstuk op de BBQ?
Steek de barbecue aan. Dep de biefstukken droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Gril 2-3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte en gewenste gaarheid (zie tip). Serveer de biefstuk met een saus naar keuze.
Hoe steek je een kant en klare BBQ aan?
Kant-en-klare BBQ aansteken Smeer het grillrooster in met olijfolie en plaats het terug op de BBQ. Steek de aanmaakblokjes aan met een lange aansteker en laat de briketten goed branden. Na ongeveer 20 minuten is de kant-en-klare BBQ klaar voor gebruik.