HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Lang Ontbijtspek Bakken?

Hoe Lang Ontbijtspek Bakken
Bereiding –

 1. Beleg een bakplaat met aluminiumfolie. Gebruik een schaal of vorm met hogere randen om een ondergespatte oven te voorkomen.
 2. Leg de plakjes bacon/spek op het aluminiumfolie, zorg ervoor dat ze een beetje uit elkaar liggen. Ze mogen elkaar absoluut niet overlappen. Als je een grote hoeveelheid bacon lekker knapperig wilt afbakken, kun je dat beter in een aantal losse ladingen doen. Geduld is een schone zaak 😉
 3. Zet de oven aan op 200 graden en zet de bakplaat met de bacon in het midden, de oven hoeft niet voorverwarmd te zijn. De baktijd is afhankelijk van de dikte van je bacon/spek. Dunne plakjes hebben ruim 10 minuten nodig, maar iets dikkere plakjes zeker 15-20 minuten. Hou het dus goed in de gaten: de bacon is klaar als ze mooi donkerrood kleurt.
 4. Leg de bacon dan op een keukenpapier en dep het vet er vanaf. Even af laten koelen en je hebt mega krokante, knapperige bacon.

Enjoy zoetjes! Dit is ZO lekker. Waar combineer jij knapperige bacon het liefste mee? Let me know onder dit bericht of deel jouw favo gerecht via Instagram, Facebook of Snapchat! Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Kun je gerookt ontbijtspek rauw eten?

Ontbijtspek wordt vaak onterecht bacon genoemd en is wezenlijk iets heel anders. Ontbijtspek wordt namelijk van buikspek gesneden en bevat meer spek. Bacon wordt van de karbonadestrook gemaakt en bevat geen zwoerd. Dit maakt ontbijtspek dus vetter dan bacon en is daardoor ook echt een ander product.

Het buikspek waarvan het ontbijtspek gesneden wordt is gepekeld en bij voldoende zoutopname wordt deze afgespoeld. Het kan dat ontbijtspek rond is, deze wordt dan na het spoelen opgerold en vastgemaakt met speciaal garen. Dit heeft overigens geen invloed op de smaak. Het spek wordt daarna gedroogd en gerookt en is dan klaar voor consumptie.

Door het roken van het buikspek op eiken- en beukenhout krijgt dit spek de karakteristieke rooksmaak die zo geliefd is. Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima ‘rauw’ eten. ★ Authentiek gerookt op beuken- en eikenhout ★ Mooi fijn gesneden ★ Gerijpt op authentieke wijze

Is ontbijtspek gezond?

Geen spek voor jouw bek? Een eitje met krokant gebakken spek, wordt vaak gezien als ‘zondigen’. Want spek heeft een slechte reputatie en zou een ware caloriebom zijn. Maar spek heeft ook een aantal goede kwaliteiten. Als je het met mate eet, kan het deel uitmaken van een normaal eetpatroon.

Een stukje spek zou gunstig zijn voor je hart. Spek bevat namelijk omega 3-vetzuren, dezelfde geroemde vetzuren die je in vis vindt. Studies hebben aangetoond dat af en toe een stukje spek eten, je bloeddruk kan verlagen en het risico op hartaandoeningen vermindert. Spek bevat een hoge concentratie choline, een belangrijke voedingsstof die zorgt voor een normale werking van de hersenen. Een eetpatroon waar choline sterk aanwezig is, vermindert het risico op de ziekte van Alzheimer en dementie. Spek bevat veel vitamine B. Deze vitamine helpt je lichaam om koolhydraten te verwerken, ze zorgt ervoor dat je geen last hebt van hoofdpijn, zorgt voor de productie van antilichamen, Spek wordt vaak geassocieerd met cholesterol, maar niet op een positieve manier. Toch is er aangetoond dat de gezonde vetten in spek meewerken aan een verlaging van de slechte cholesterol in ons lichaam. Spek bevat ook veel mineralen als zink, magnesium en ijzer. Deze mineralen helpen ons lichaam bij de vorming van beenderen en tanden, en ondersteunen het immuunsysteem. Spek bevat een smaak die ‘umami’ heet. Deze smaak heeft een aantal leuke neveneffecten: verbetering van je humeur en verminderen van stress.

See also:  Welke Temperatuur Pizza Bakken?

: Geen spek voor jouw bek?

Wat is uitgebakken ontbijtspek?

Nóg lekkerder na even opwarmen in magnetron, oven of pan. Het uitgebakken ontbijtspek wordt met de hand gezouten, gedroogd en op beukenhoutsnippers gerookt. De plakjes worden één voor één afgebakken in de hete lucht oven.

Kun je gerookt ontbijtspek bakken?

Gerookt spek – In de winkel vind je ook gerookte spekblokjes en spekreepjes. Deze zijn net als ontbijtspek gesneden van de buik, gezouten en gedroogd, alleen bevatten ze meestal nog iets meer vet dan ontbijtspek. Door het handige formaat kun je de blokjes of reepjes zo in de pan doen en lekker uitbakken.

Wat is gezonder ontbijtspek of bacon?

Het verschil tussen spek en bacon – Spek, mijn man is er ontzettende fan van. Als het aan hem ligt gaat er uitgebakken spek in ongeveer iedere saus en hartig gerecht. “Hoog op smaak brengen” noemt hij dat, geloof ik. Ik hou ook van spek hoor, maar vind dat toch net even te ver gaan. Bacon is de Engelse (of Amerikaanse) versie van spek. Vroeger dacht ik dat het gewoon de letterlijke vertaling was en dús hetzelfde product. Ik ben er achter gekomen dat dit niet zo is. Er is heel veel verschil tussen bacon en spek. Bacon bevat namelijk veel minder vet, verzadigd vet en dus minder calorieën.

Kan je ontbijtspek over de datum eten?

Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum – Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.

Kun je ontbijtspek invriezen?

Wil je spek voor langere tijd bewaren, dan is invriezen perfect mogelijk.

Hoe lang kan je ontbijtspek bewaren?

Houdbaarheid van vlees –

Gezouten vleeswaren zoals bacon, ontbijtspek en rookvlees kun je ongeveer een week in de koeling bewaren. In de vriezer gaan ze 1 tot maximaal 3 maanden mee qua houdbaarheid. Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren. Deze vleeswaren blijven ook 3 maanden lang goed in de vriezer. Pas op met Filet Americain : dit kun je (zonder houdbaarheidsdatum) het beste op dezelfde dag nog opmaken. Het is sowieso niet geschikt om in te vriezen. Rauw vlees zoals kip, rundvlees, varkensvlees en gemalen vlees is na openen nog 2 dagen houdbaar in de koeling. Rauwe kip kun je tot 9 maanden in de vriezer bewaren, rundvlees maar liefst 6-12 maanden en varkensvlees circa 4 maanden. Gemalen vlees zoals gehakt, hamburgers en slavinken gaan in de vriezer 2-3 maanden mee. Restjes vlees die overblijven van de barbecue kun je beter niet bewaren en niet invriezen. Dit vlees heeft vaak te lang buiten de koeling gelegen en verliest daarmee de houdbaarheid.

Kan ontbijtspek op brood?

Ontbijtspek Gebakken ontbijtspek Ontbijtspek is gepekeld van het dat na te zijn gepekeld, gedroogd en in dunne plakken wordt gesneden. Deze plakken zijn ongeveer 20 cm lang en 8 cm breed. Ontbijtspek wordt meestal gebakken geconsumeerd, op brood, met of samen met gebakken eieren.

Wat is verschil tussen ontbijtspek en bacon?

Wat zijn de verschillende soorten spek? Denk je aan spek, dan denk je waarschijnlijk aan ontbijtspek, katenspek, of bacon. Maar, er zijn nog veel meer soorten spek. Een ding hebben de speksoorten gemeen; in de meeste gevallen bevat het veel vet. Hierdoor is het een echte smaakmaker.

Welke spek gebruik je waarvoor en wat is het verschil? Bij Hesseling Vlees zochten we een aantal soorten voor je uit. Spek komt meestal van de rug of de buik van het varken. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet, hiervan maken we spekblokjes of spekreepjes. Buikspek heeft minder vet en meer vlees. De verschillende bewerkingen van spek zijn ontstaan zodat het vlees langer bewaard bleef.

See also:  Hoe Saignant Bakken?

Vroeger waren er tenslotte nog geen koelkasten. Een van de manieren om vlees te conserveren is roken. komt van de buik van het varken. De speklappen worden eerst gepekeld en daarna gerookt. De smaak van rookspek wordt bepaald door het voer dat het varken gekregen heeft en het soort hout waarboven het spek gerookt is. Vet spek is spek van de rug van het varken en heeft, de naam zegt het al, weinig vlees en vooral veel vet. Het spek is daarom bijna altijd helemaal wit. Vet spek is meestal verkrijgbaar als een groot stuk, dat vooraf is gezout. De Italiaanse variant Lardo komt je misschien bekender voor.

 1. Lardo wordt voornamelijk gebruikt om bijvoorbeeld aardappeltjes en/of groente in te bakken.
 2. Italianen eten Lardo ook in flinterdunne plakjes op een warme toast, zodat het vet een beetje smelt en voor een echte smaaksensatie zorgt.
 3. Innebakspek is afkomstig van de varkenskop.
 4. Dit stuk spek hangt onder de kin van het varken, vandaar de naam.

Kinnebakspek wordt gepekeld en vaak ook gerookt. Het bevat vrij veel vet, maar bestaat voor 33% uit vlees, hierdoor is kinnebakspek magerder dan vet spek en Lardo. Kinnebakspek kom je tegenwoordig niet meer zoveel tegen, de speksoort werd vroeger veel gebruikt als alternatief voor spekblokjes.

Tegenwoordig word het wel nog eens gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld een worst, omdat het minder snel uit elkaar valt en een betere structuur geeft. Ontbijtspek komt van de buik van het varken en is doorregen. Het stuk spek wordt eerst gepekeld, gedroogd en vervolgens gerookt. Ontbijtspek koop je meestal in dunne plakken.

Het wordt gebruikt als broodbeleg, om een gebakken ei extra smaakvol te maken of in een heerlijke pannenkoek met spek en kaas. Pancetta is een Italiaans gezouten en gedroogde buikspek. Dit stuk spek wordt net zoals het ontbijtspek gepekeld en gedroogd.

Toch is de Pancetta heel anders van smaak, omdat het wordt gekruid met onder andere peper, kruidnagel en nootmuskaat. Het spek is behoorlijk vet en is daarvoor perfect om bijvoorbeeld een tomatensaus nog lekkerder te maken dan hij al is. Je koopt het Italiaanse spek vaak in plakken, maar je kunt er ook voor kiezen om een groot stuk te kopen.

Zeeuws spek is een echt Nederlands buikspek. Het wordt eerst gepekeld en daarna gekruid met bijvoorbeeld peper, ketjap, kerrie, paprika, mosterd en sojasaus. Zeeuws spek kun je in een groot stuk kopen bij de slager en is perfect om in de oven superkrokant te bakken.

 • Veel mensen denken dat ‘Bacon’ de Engelse benaming is van ontbijtspek – maar dat klopt niet.
 • Bacon komt namelijk niet van de buik, maar wordt gemaakt van de varkensfilet.
 • Bacon is dus iets magerder dan ontbijtspek.
 • Bacon wordt allereerst ingezout en daarna een paar dagen gedroogd.
 • Soms wordt bacon ook nog gerookt of kort voorgekookt.

Bacon wordt vooral op een hamburger of op brood in combinatie met een gebakken ei gegeten. komt uit Duitsland, het is een typische Duitse spek. Het is een buikspek die, in tegenstelling tot de andere speksoorten, eerst wordt gekookt en daarna heel heet wordt gerookt. Zuurkoolspek wordt gemaakt van de buik van het varken, hier worden ook de speklappen gesneden. Het bestaat uit magere stukjes spek die licht worden gezouten of gepekeld. Ook worden er kruiden aan het zoutbad toegevoegd zoals: jeneverbes, laurier, knoflook en sjalotten.

 • Zuurkoolspek wordt niet gerookt, het is een rauwe spek.
 • Deze spek is zoals de naam al zegt ideaal voor bij een zuurkool.
 • Tip: leg hem eens op de grill.
 • Breydelspek is een van oorsprong Vlaamse ovengebakken spek, een echt streekproduct.
 • Breydelspek is een buikspek die bestrooid wordt met kruiden en in de oven wordt gebakken.
See also:  Loempia Bakken In Olie Hoe Lang?

Je kunt het in dunne of dikke plakken kopen. Heerlijk voor op de BBQ! Procureurspek zie je tegenwoordig niet meer veel en wordt ook nog maar zeldzaam gemaakt. Het spek komt van de varkensnek en is eigenlijk een opgerold karbonadestuk met een overheerlijk randje spek eraan.

Het spek wordt eerst gepekeld en daarna gegaard. Ardennespek komt uit de Belgische Ardenne. Het spek heeft een natuurlijk platte vorm en wordt gepekeld en daarna warm gerookt. Het roken boven dennenhout geeft het product zijn bijzondere karakteristieke smaak. zijn afkomstig van de buik van het varken. Een speklap op de barbecue is oer-Hollands en natuurlijk super lekker.

Want door een speklap lang te bakken, wordt het vet lekker knapperig. Tip: marineer ze eens met een zoete ketjapsaus. Er zijn natuurlijk nog heel veel meer verschillende soorten spek. Wij hebben de bekendste en meest gebruikte spek soorten voor je beschreven. Heb je vragen over een van de soorten of wil je meer weten over een speksoort die hier niet tussen staat? Dan kan je altijd contact met ons opnemen via [email protected].

Hoeveel kcal 1 plakje ontbijtspek?

De voedingswaarde van ontbijtspek – Je weet nu hoeveel calorieën, vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels er in ontbijtspek zitten. Wil je weten wat de voedingswaarde van dit product betekent binnen je hele eetpatroon? In de Eetmeter kun je langere tijd bijhouden wat je eet en drinkt. Dit online dagboek berekent dan hoeveel energie en voedingsstoffen je in totaal binnenkrijgt.

Kan ontbijtspek in de magnetron?

Krokant spek uit de magnetron – Spek bakken in de magnetron is nog sneller en makkelijker dan in de oven. Zo maak je krokant spek in een paar minuutjes:

 1. Leg je plakjes spek of bacon plat op een bord tussen twee vellen keukenpapier,
 2. Zet het bord met spek in de magnetron en zet deze 90 seconden op volle kracht aan. Je zal het spek horen sissen en door de deur heen kun je de plakken op zien krullen.
 3. Haal het spek uit de magnetron als je tevreden bent met het resultaat. Dankzij het keukenpapier is het teveel aan vet al geabsorbeerd, dus je kunt meteen beginnen met smullen.

Krokant spek is het lekkerst als het nog goed warm is, dus serveer het zo snel mogelijk.

Waarom spek zonder zwoerd?

Wat is buikspek? – Buikspek wordt ook wel varkensbuik genoemd en is een zeer sappig en vrij vet deel van het varken. Het bestaat uit een laag vel, een onderhuidse laag vet, een laag spierweefsel met bindweefsel en nog een laag spieren. Na bereiding geven de lagen vel, vlees en vet een optimale combinatie van knapperige stukken vel en smakelijk mals vlees.

Van de varkensbuik worden ook de speklapjes van gesneden. Maar het is ook goed te bereiden als een groot stuk. Buikspek is lekker als het goed wordt ingewreven met kruiden. Het beste kun je de varkensbuik bereiden door het langzaam te braden. Met of zonder zwoerd De varkensbuik is verkrijgbaar met of zonder zwoerd.

Zwoerd is de buitenste laag van het vlees. Het is in feite de huid van het varken, Het zwoerd kan zorgen voor een lekker knapperig korstje. Het dient dan op hoge temperatuur bereid te worden. Dit heet ook wel crackling. Let wel op, want dit is best een uitdaging.

 1. Het zwoerd moet namelijk goed drogen en het is verstandig een dag van tevoren te beginnen.
 2. Hoe je dat doet lees je hieronder.
 3. Het is echter ook prima om een buikspek zonder zwoerd te bereiden.
 4. Je hoeft dan geen inkepingen in de varkensbuik te maken en je kun het stuk gewoon insmeren met een lekkere rub.

Zie hieronder ons recept voor een Oosterse buikspek van de bbq.