HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Lang Moet Je Friet Bakken?

Hoe Lang Moet Je Friet Bakken
Twee keer frituren – Voor het beste resultaat wordt friet twee keer gebakken. De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.

 1. Goudbruin afbakt.
 2. Laat de friet tussen de twee bakrondes afkoelen tot kamertemperatuur.
 3. Dit doe je omdat ze anders slap worden bij het afbakken omdat ze de warmte, die ín de friet zit, nog niet kwijt zijn.
 4. Je moet ze daarom ook niet in het mandje boven het hete vet laten hangen, maar echt even uitschudden en uitgespreid wegzetten.

Reken hiervoor ongeveer een half uur, langer mag ook.

Hoe lang moeten frieten bakken?

De Meesters van de Friet adviseren om frieten altijd voor te bakken. Juist onze verse aardappelen geven hiermee het beste resultaat. Het voorbakken zorgt voor krokante ambachtelijke frieten die ook nog eens mooi van kleur zijn! Wat is frieten voorbakken? Friet voorbakken is eigenlijk er voor zorgen dat je 2 maal je frieten bakt (1 keer voorbakken en 1 keer afbakken) om op die manier de frietjes krokanter te maken en er voor te zorgen dat ze binnenin gaar zijn.

Frieten voorbakken wordt ook wel kortweg voorbak of eerste bak genoemd. Frieten voorbakken: Temperatuur De temperatuur waarbij men friet voorbakt varieert. Sommige bekende chefs verkiezen een lage temperatuur om friet voor te bakken, andere een hoge. Het voorbakken van friet gebeurt bij de één op 140°C, terwijl de ander de voorbak kiest voor 170°C.

In ieder geval is de temperatuur bij het voorbakken van friet lager dan bij het afbakken. De meeste frietbakkers kiezen een temperatuur rond 160°C à 170°C voor voorgebakken frieten om ze dan nadien af te bakken op 180°C à 190°C. Onze frituurolie is prima bestand tegen hoge temperaturen Frieten voorbakken: Tijd Het voorbakken van frieten duurt een zekere tijd.

 • Afhankelijk van de temperatuur waarop de frieten voorbakken duurt dit ongeveer 5 à 8 minuten.
 • Het voorbakken van frieten doe je totdat de frietjes glazig kleuren.
 • Ze mogen echter nog niet veranderen van kleur.
 • We kunnen ook zeggen dat je de frieten er uit moet halen wanneer ze beginnen te “zingen”.Hiermee bedoelen we dat de frieten een sissend geluid maken en dan weet je dat je ze er uit kan halen.

Een friet is gaar als hij barst wanneer je hem aan de uiteinden buigt. Klaar met frietjes voorbakken Wanneer je de frieten voorgebakken hebt neem je deze uit de pan en doe je ze in een vergiet. Gooi de friet op zodanig dat de frieten “uitzweten” (droog worden – het vet moet er af) Daarna moeten de voorgebakken frieten een half uur afkoelen, waarna je kan beginnen aan het afbakken.

Welke temperatuur friet afbakken?

Verse friet verwerkingsadvies | Bex BV Verse Frites zijn frites die zijn gesneden uit rauwe geschrapte aardappelen die geen hittebehandeling of chemische behandeling hebben ondergaan. Deze rauwe frites moeten zelf worden voor- en afgebakken. Op deze manier blijven de natuurlijke smaakstoffen van de aardappel (o.a.

See also:  Hoe Bacon Knapperig Bakken?

Verkrijgbare rassen: Bintje, Agria (in overgangsperiode van het seizoen Première) Snijmaten: 11, 12 mm en steakhouse (10 – 16 mm), met en zonder schil mogelijk Verpakking: Vacuüm verpakt onder atmosferische omstandigheden (voedingsgas van N 2 en CO 2 ) in hoeveelheden van 5 kg voorzien van bedrukking.

Bewaaradvies: Om de versheid van de frites te garanderen moeten ze bewaard blijven bij een koelceltemperatuur van 0-2 °C. Onder deze omstandigheden wordt een houdbaarheid van 6 dagen na productie afgegeven. Verwerkingsadvies: Het voorbakken vindt plaats in pannen die gevuld zijn met nieuw vet.

 1. Na een aantal dagen kan dit vet worden verschoven naar de afbakpannen.
 2. Eventueel kan het vet van de afbakpannen nog gebruikt worden in de snackpannen.
 3. Het zogenaamde doorschuiven van vet betekent dat in de voorbakpannen altijd het beste kwaliteit vet zit.
 4. Let er tevens op dat de pan voldoende met vet gevuld is om de frites te kunnen laten circuleren.

Bij gebruik van een Hoog Rendement friteuse: Bak voor op een temperatuur van circa 130 °C. Breng per keer 5 kg frites in pan. Let op dat het product niet samenklontert, als dit het geval is maak het product dan voorzichtig los met spaan. De voorbak is klaar wanneer de frites van binnen gaar en van buiten licht geschroeid zijn.

 1. De temperatuur van de friteuse is dan inmiddels weer opgeklommen tot circa 125-127 °C.
 2. Dit proces duurt afhankelijk van de friteuse ongeveer 6 minuten.
 3. U schept de frites vanuit de pan op een aflegplaat boven de friteuse.
 4. Optimaal is om de frites 1 uur te laten afkoelen.N.B.
 5. Het voorbak proces is goed te standaardiseren wanneer men steeds dezelfde begintemperatuur en eenzelfde hoeveelheid product hanteert.

Met behulp van een ingestelde timer kan het optimale resultaat worden bereikt.

Afbakken (bij verkoop aan consument)

Afhankelijk van de krokantheid die u wenst te bereiken bakt u de frites af bij een temperatuur van ongeveer 165 °C in circa 1,5 – 2 min. Bij gebruik van een traditionele friteuse: Bak voor op een temperatuur van circa 140-145 °C. Breng per keer 2,5 kg frites in pan.

Let op dat het product niet samenklontert, als dit het geval is maak het product dan voorzichtig los met spaan. De voorbak is klaar wanneer de frites van binnen gaar en van buiten licht geschroeid zijn. De temperatuur van de friteuse is dan inmiddels weer opgeklommen tot circa 140 °C. Dit proces duurt afhankelijk van de friteuse ongeveer 6-7 minuten.

U schept de frites vanuit de pan op een aflegplaat boven de friteuse. Optimaal is om de frites 1 uur te laten afkoelen.N.B. het voorbak proces is goed te standaardiseren wanneer men steeds dezelfde begintemperatuur en eenzelfde hoeveelheid product hanteert.

Afbakken (bij verkoop aan consument)

Afhankelijk van de krokantheid die u wenst te bereiken bakt u de frites af bij een temperatuur van ongeveer 170 °C in circa 1,5 – 2 min. Indien u tijdens piekuren niet in staat bent om frites voor te bakken kunt u al op een eerder tijdstip voorbakken.

Laat het product vervolgens afkoelen en sla het dan op in een kunststof bak met ongeveer 10 kg en bewaar deze afgedekt in de koelcel (om uitdroging te voorkomen). Deze frites kunnen dan op een later tijdstip binnen dezelfde dag worden afgebakken. Gebruikers met een lage afzet verse frites kunnen ervoor kiezen om de verse frites voor te bakken, te laten afkoelen en in kleine porties in te vriezen.

Bij gebruik kan men de frites in bevroren toestand afbakken rond 170 °C. Inbakverlies: Verse frites hebben een inbakverlies van gemiddeld 30-35%. Dat houdt in dat van 10 kg rauw product er ongeveer 7-6,5 kg gebakken eindproduct overblijft. Aan te bevelen frituurolie/ vet: Summum olie (plantaardig) en vet Baeten (rundvet). Een kwalitatief aardappelproduct, dat is waar het om draait bij Bex B.V. Immers, een goede kwaliteit geeft een goede smaak en dat proef je. Daarom wordt de gehele keten, van het land tot bij de klant, beheerst. Bent u nieuwe klant en wilt u graag meer informatie over onze producten of een afspraak maken voor een bezoek? Neem dan contact op met Anke Heijligers-Bex +31 (0)6-38825785.

See also:  Welke Stand Pizza Bakken?

Wat is het beste om friet in te bakken?

Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.

De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen. Kijk bij twijfel op de verpakking van olie om te zien of het gebruikt kan worden om in te bakken of frituren.

Olie die ‘niet van koude persing’ is, is geschikt voor verhitting. En alle producten gebaseerd op oliën zijn dat ook. Het lichaam heeft vet nodig om goed te functioneren. Het maakt echter wel uit hoeveel vet je eet en om wat voor soort vet het gaat: verzadigd of onverzadigd vet.

 1. Verzadigd vet verhoogt het ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed.
 2. Onverzadigd vet verhoogt het ‘goede’ HDL-cholesterol en verlaagt het LDL-cholesterol.
 3. De vloeibare soorten zijn gezond, omdat ze uit relatief veel onverzadigd vet bestaan.
 4. Je vervangt hiermee verzadigde vetten voor onverzadigde vetten.
 5. Dit verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed.

Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatproblemen kleiner.

Welke stand oven voor friet?

Hoe krijg ik Ovenfriet krokant? – Hitte, en veel ervan, maakt frietjes knapperig aan de buitenkant en lekker zacht aan de binnenkant. De magische temperatuur hiervoor is 230 graden. Zorg ervoor dat de oven volledig voorverwarmd is voordat je de bakplaat erin stopt. Ook belangrijk is het omdraaien van de frietjes.

See also:  Wat Is De Meest Gezonde Olie Om In Te Bakken?

Kan gewone friet in oven?

In de oven – Frietjes kun je ook gewoon in de oven bakken. Gebruik hiervoor gewone frietaardappelen, snij ze in frietjes, doe ze in een diepvrieszakje met een beetje olijfolie of arachideolie en schud goed om, zodat alle frietjes een laagje olie krijgen. Leg de frietjes op een bakplaat (zorg ervoor dat ze naast elkaar liggen en niet op elkaar) en bak ze op 225°C. Schep ze regelmatig om, zo voorkom je dat ze slap worden. >>Op zoek naar een lekker receptje met ovenfrietjes? Probeer dan zeker eens een magere vol-au-vent met ovenfrietjes of deze chateaubriand met ovenfrietjes en homemade mayonaise van Sandra Bekkari, Voordelen

Gezonder dan frieten uit de friteuse, want je gebruikt veel minder olie. Minder geurtjes dan een friteuse.

Nadelen

Langere baktijd dan een friteuse.

Welke stand moet de oven voor patat?

Hete oven – Zorg er voor dat de temperatuur van je oven hoog staat. Zo is de kans groter dat je frietjes gelijkmatiger bakken en mooier bruin worden. Voor verse ovenfrietjes mag hij zeker op 225° staan. Volg voor gekochte ovenfrietjes de temperatuur die aangegeven staat, Leg ze nooit in de oven wanneer hij nog niet op temperatuur is!

Hoe lang friet bakken Aviko?

Aviko Premium Turbo Friet zijn diepvries frites die extra snel te bereiden zijn. De frites hebben een volle aardappelsmaak. De frites zijn in 90 seconden te bereiden in de friteuse of in 10 minuten in de combi-steamer.

Wat is het beste om friet in te bakken?

Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.

 • De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
 • Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan.
 • Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
 • Ijk bij twijfel op de verpakking van olie om te zien of het gebruikt kan worden om in te bakken of frituren.

Olie die ‘niet van koude persing’ is, is geschikt voor verhitting. En alle producten gebaseerd op oliën zijn dat ook. Het lichaam heeft vet nodig om goed te functioneren. Het maakt echter wel uit hoeveel vet je eet en om wat voor soort vet het gaat: verzadigd of onverzadigd vet.

Verzadigd vet verhoogt het ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed. Onverzadigd vet verhoogt het ‘goede’ HDL-cholesterol en verlaagt het LDL-cholesterol. De vloeibare soorten zijn gezond, omdat ze uit relatief veel onverzadigd vet bestaan. Je vervangt hiermee verzadigde vetten voor onverzadigde vetten. Dit verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed.

Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatproblemen kleiner.