Stappen
- Laat uw friteuse voorverwarmen op 180°C.
- Zodra het controlelampje uitgaat, doe de diepvriesfrietjes in de korf en dompel deze onder in de olie.
- Verminder de temperatuur van de thermostaat tot 170° en laat de frietjes gedurende 4 tot 5 minuten bakken.
Meer items
Hoeveel tijd tussen voorbakken en afbakken friet?
Bak ze op 160° eerste maal ongeveer 5-6 minuten. Laat ze uitlekken en rusten. Bak ze tweede maal op 180° ongeveer 3-4 minuten.
Waarom is het friet en geen patat?
In grote delen van Nederland wordt vaker het woord patat gebruikt, eigenlijk met als enige uitzondering Brabant en Limburg. Maar laten we even eerlijk zijn. Als het om reepjes gefrituurde aardappel gaat hebben de zuiderlingen een streepje voor. Bovendien betekent patat gewoon aardappel.
- En een gekookte aardappel geeft nooit hetzelfde genot als de gefrituurde variant.
- Even kijken in de grote Van Dale.
- Zowel patat als friet wordt omschreven als een verkorting van het Franse ‘patates frites’.
- Patat betekent dus ‘aardappel’ en ‘frites’ betekent dat het gefrituurd is.
- Aangezien je naast aardappelen nog veel meer kunt frituren, is het eigenlijk niet logisch om de bereidingswijze tot afkorting te maken.
Maar ja, de aardappel is wel de koning onder de gefrituurde snack. De opper-frites is dus friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap wordt soms een patat genoemd. Pas dus op als een Belg vraagt of je een patat wil! Dan het volgende argument.
Waarom frieten opschudden?
De frieten goed schudden, om te voorkomen dat ze de olie absorberen. Zo blijven ze lang vers en lekker.
Kan friet voor de frituur ook in de oven?
Kun je ovenfrite ook frituren? Dat kan. Het verschil tussen gewone friet en ovenfriet is dat ovenfriet in de fabriek voorzien is van een laag vet. Zou dat niet gebeuren, dan wil de friet niet goed bakken in de oven. Als je ovenfriet in de frituurpan gooit, smelt het vet er gewoon vanaf en mengt het met de frituurolie.
De friet wordt prima, maar je frituurolie is daarna wel gemengd met andere vetten. Het kan wel maar is niet aan te raden als jouw gezondheid je lief is en je die belangrijk vindt. Ovenfriet bevat namelijk suiker en indien je ovenfriet in de frituurolie bakt, dan gaan zich veel schadelijke stoffen vormen door de hogere concentratie suiker die in ovenfriet zit.
De suiker in frituurvet zorgt voor de vorming van Acrylamide.Acrylamide krijg je altijd wel binnen bij het bruinbakken van zetmeelrijke producten, maar vanwege de grotere hoeveelheid suiker kan je onnodig veel van deze schadelijke stof binnen krijgen.
Wat zijn de beste voorgebakken frieten?
Stap 1: Kies de goede verse aardappel – “Kies een goede en grote aardappel. Het Bintje staat aan de top. Het is een vrij bloemige aardappel die niet donker verkleurt na het bakken. Andere rassen waarmee je lekkere frieten maakt zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Is Ovenfriet voorgebakken?
www.lijfenlijn.info/blog/gewone-patat-ovenfriet-of-de-Airfryer- Lijf & Lijn Gefrituurd eten is vet en bevat bovendien acrylamide, Acrylamide ontstaat als je zetmeelrijke producten verhit boven de 120°C. Het gaat vooral om gefrituurde aardappelproducten zoals patat.
Acrylamide is een schadelijke stof, die mogelijk kankerverwekkend is. Is ovenfriet beter dan gewone patat? Ovenfriet wordt voorgebakken in frituurvet om afgebakken te kunnen worden in de oven en niet te verbranden. Het bevat wel iets minder vet dan gewone friet, maar het scheelt verrassend weinig. Houd daar rekening mee als je voor ovenfriet kiest.
Het gehalte acrylamide is hetzelfde als in gewone patat, dat is dus ook geen voordeel. Deze zelfde adviezen gelden voor patat uit de Airfryer. De Airfryer is eigenlijk een klein oventje en ook in dit apparaat ontstaat acrylamide bij het afbakken van patat.
De verse frieten zorgen voor nog meer acrylamide. Je kunt dit beperken door ze eerst te laten weken in water en dan goed droog te deppen voor ze de pan in gaan. De frieten die geschikt zijn voor de Airfryer uit de diepvries zijn voorbehandeld met vet. Eet daarom niet te vaak patat, elke week is echt te veel.
In een maaltijd met patat zit – naast de acrylamide – gewoon veel te veel vet, veel te veel calorieën en te weinig andere goede voedingsstoffen. Acrylamide is daarnaast voor kinderen extra schadelijk, want ze hebben een kleiner lichaam en krijgen dus sneller een te hoge dosis binnen.
Neem patat niet als tussendoortje, maar als onderdeel van een maaltijd. Bak patat goudgeel. Hoe bruiner, hoe meer acrylamide. Frituur maximaal een portie van 200 gram per 2 liter frituurvet. Bij een grotere portie in één keer daalt de temperatuur te sterk. Daardoor neemt het eten meer vet op, moet het langer bakken en ontstaat er meer acrylamide. Kies bij patat geen vette saus, maar bv ketchup, curry of eventueel een mengsel van curry en fritessaus. Maak er altijd groente bij, dat kan iets makkelijks zijn uit blik en bv sla of tomaat. Eet bij patat geen gefrituurde snack. Doe liever een stukje kip of vis in de oven of eet helemaal geen vlees maar bv een gekookt ei (in de sla). Neem als toetje een stuk fruit.
Volg Marlies op: 6LdbWsIUAAAAAHEm1Z1SwrIG9Fwsgv3P9In2Gjr9 : www.lijfenlijn.info/blog/gewone-patat-ovenfriet-of-de-Airfryer- Lijf & Lijn