HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Hoe Bakken Op Gasbarbecue?

Hoe Bakken Op Gasbarbecue
Wat is indirect grillen? – Indirect grillen is eigenlijk een heteluchtoven maken van de gas bbq. Dit doe je wanneer je gerechten langzaam wilt garen. Door de individuele branders op de barbecue vol aan te zetten of juist niet, maak je warmtezones. Je legt de gerechten op het gedeelte van het grillrooster waar het vuur laag of zelfs uit staat. Indirect grillen doe je wanneer je:

Gaat grillen op temperaturen van 120 tot 175 graden. Langer dan 30 minuten nodig hebt voor je bereiding. Rollades, gevogelte of andere grote stukken vlees wilt bereiden. Geen zwartgeblakerde stukken vlees wilt hebben. Een gas bbq hebt met 2 of meer branders.

Direct grillen op een gas bbq of buitenkeuken is eigenlijk heel erg simpel. Je zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit de deksel en zorgt voor de juiste grilltemperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat.

Vervolgens is het een kwestie van je gerechten direct boven het vuur op de grill leggen en de barbecue doet zijn werk. Houd de deksel zoveel als mogelijk dicht: zo blijft de temperatuur in de gas barbecue constant. Laat de gerechten niet te lang op het grillrooster liggen. De bereidingstijd verschilt natuurlijk per gerecht, maar langer dan 20 minuten houd een product het niet vol boven de warme branders.

Indirect grillen op een gasbarbecue doe je door verschillende warmtezones te maken. Oftewel: je zet het gewenste aantal branders op volle stand aan (direct grillen) en de overige brander(s) vlammen minder hard. Iedere plek op het grillrooster heeft zo een ander soort hitte (direct of indirect) oftewel warmtezone.

Aantal branders Stand branders voor indirect grillen
Gasbarbecue met 2 branders brander 1 aan + brander 2 uit
Gasbarbecue met 3 branders brander 1 hard aan + brander 2 minder hard aan + brander 3 uit
Gasbarbecue met 4 branders brander 1 hard aan + brander 2 minder hard aan + brander 3 en 4 uit
Gasbarbecue met 5 branders brander 1 hard aan + brander 2 hard aan + brander 3 minder hard aan, 4 en 5 uit
Gasbarbecue met 6 branders brander 1 hard aan + brander 2 hard aan + brander 3 minder hard aan, 4 minder hard aan en 5 en 6 uit

Het beste grillresultaat op je gasbarbecue of buitenkeuken bereiken heeft alles te maken met de juiste grilltechniek. Je maakt dus de juiste warmtezones, zorgt voor de juiste hitte op de juiste plek en er kan weinig meer fout gaan. Let wel op dat je de gerechten niet te lang laat liggen op het grillrooster.

Kun je roken op een gasbarbecue?

Op een gas BBQ kan je zowel roken met houtsnippers, chunks of een plank.

Hoe gebruik je Vuurkruiden?

Vuurkruiden zijn gemaakt op rechtstreeks op het vuur te gooien. Ze doen niets aan de smaak van je ingrediënten, maar zorgen voor een authentieke barbecuegeur. Rookkruiden gooi je niet zomaar op het vuur. Leg ze licht bevochtigd in een schaaltje en plaats dit tussen de houtskool.

Wat is lekker om te roken op de BBQ?

Welke houtsoort gebruiken we voor welk gerecht – We hebben al aangeven wat het verschil is tussen zware en lichte rook en de soorten vlees of vis die hier dan het beste bij passen. Maar wordt je een echte rook aficionado dan kan je de verschillende soorten hout gebruiken om verschillende smaak resultate te geven aan je gerecht.

Voordat je door de verschillende bomen het bos niet meer kunt zien hebben we een handig lijstje gemaakt om je op gang te helpen. Gebruik het onderstaande tabelletje om het geschikte hout bij jouw favoriete stuk vlees te vinden. Of vis, groenten, kaas kijk maar wat je doet. Zolang je de buren maar informeert wanneer je begint.

Dit is maar het begin van het hele verhaal. Alles is een kwestie van smaak en ervaring en het ontdekken welk rookprofiel het beste bij jou en je gerecht past.

Houtsoort Geur en smaak
Abrikoos Baconachtige smaak maar milder en zoeter dan Hickory.
Acacia Kruidig en aardachtig van smaak. Familie van, maar niet zo zwaar als Mesquite
Ahorn Rokerig, mild en zoetig
Amandel Een zoete, nootachtige rooksmaak, licht en zeer herkenbaar aroma
Appel Erg mild met een subtiele zoetige fruitsmaak. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin.
Berk Medium hardhout, milde en zoete rook.
Beuken Neutrale rooksmaak. kleurt bijvoorbeeld vis mooi roodachtig tot bruin
Citrushout Sinaasappel -, citroen -, en grapefruithout produceren een milde rokerige smaak
Crab appel (sier appel) Erg mild met een subtiele zoetige fruitsmaak. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin
Druivenrank Geeft veel rook met een rijke, fruitige en iets wrange smaak.
Eiken Heerlijke geur en kleurt de rookwaar mooi goudgeel tot bruin, alle eikensoorten zijn geschikt als rookhout.
Els Delicaat met een zeer zacht, zoet, muskusachtig aroma.
Es Lichte maar karakteristieke smaak, brand snel op.
Esdoorn of maple Mild en zoet
Hickory Zoete en sterke baconachtige smaak. Zware rooksmaak, gebruik met mate
Kastanje, tamme Een lichtzoete en nootachtige smaak en geur
Kersen Mild, zoet en fruitig. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin en de rook geeft een mooie rozeachtige tint aan lichte vleessoorten
Laurier Iets bloemige en kruidige rooksmaak met een kaneel ondertoon
Mesquite Kruidig en een aardachtige aroma, maar snel bitter bij langer roken. Overheerst snel.
Moerbeiboom Mild, zoet, met hints van bramen. Lijkt enigzins op de rook van appel.
Nectarine Een zoete milde rook. Heeft iets weg van Hickory.
Olijf Kruidig en aardachtige rook. als mesquite, maar dan milder
Pecan Zoet en mild met een op hickory lijkende smaak. Een goede allrounder
Peer Subtiele rooksmaak, lijkt op appel.
Perzik Lijkt op hickory maar dan zoeter en milder.
Pruim Lijkt op hickory maar dan zoeter en milder.
Sering Zeer licht subtiel met een een bloemig accent.
Vijg Mild en fruitig aroma
Walnoot Zware rooksmaak, wordt meestal gemengd met lichtere houtsoorten zoals amandel, peer of appel. Is snel bitter bij te lang roken
Whiskyvaten Eikenhout met whisky doordrenkt. Zorgt voor een whiskeysmaak in de rook.
Wijnvaten Eikenhout met wijn doordrenkt. Geeft een wijnsmaak in de rook.
Zwarte bessen Lijkt op hickory maar dan zoeter en milder.

Om het je makkelijk te maken hebben we het lijstje ook omgedraaid. Dus als je weet wat je wilt gaan eten kan je precies zien welke houtsoort en goed bij past.

Gerecht Houtsoort
Eend Appel, Kers
Fazant Appel, Maple (Esdoorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank
Gevogelte (wit vlees), algemeen Maple (Esdooorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Els, Hickory, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kersen, Laurier, Moerbeiboom, Olijf, Pecan, Zwarte Bessen
Groenten Maple (Esdooorn, Ahorn), Laurier, Mesquite
Kaas Hickory, Kers, Maple (Esdooorn, Ahorn), Mesquite, Pecan, Wijnvaten. Hoe sterker de kaas, hoe krachter de houtsoort moet zijn
Kalkoen Appel, Abrikoos, Maple (Esdooorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Hickory, Nectarine, Peer, Perzik, Pruim
Kip Abrikoos, Acacia, Maple (Esdooorn, Ahorn), Appel, Berk, Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Mesquite, Nectarine, Olijf, Peer, Perzik, Pruim
Lam Appel, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Kers, Olijf, Pruim, Sering
Paling Beuken, Eik, Els
Patrijs Maple (Esdooorn, Ahorn), Citrushout, Crab appel (sier appel), Druivenrank
Rund Acacia, Citrushout,Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Hickory, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kersen, Mesquite, Pecan, Whiskyvaten, Wijnvaten
Varken Abrikoos, Maple (Esdoorn, Ahorn), Berk, Citrushout, Els, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Kers, Laurier, Moerbeiboom, Nectarine, Olijf, Pecan, Peer, Perzik, Pruim, Whiskyvaten, Wijnvaten
Varken, ham Appel, Beuken, Maple (Esdoorn, Ahorn), Olijf, Hickory, Moerbeiboom
Varken, spareribs Hickory, vijg, appel, kers
Varken, worst Beuken, Eik
Vis, algemeen Abrikoos, Acacia, Amandel, Citrushout, Es, Mesquite, Nectarine, Olijf, Pruim, Sering, Beuken
Vlees, rood Amandel, Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Es, Laurier, Walnoot
Wild, algemeen Crab appel (sier appel), Druivenrank, Eik, Jack Daniel`s bourbonvaten, Tamme Kastanje, Walnoot
Zalm Beuken, Eik, Els, Olijf
Zeevruchten Citrushout, Els

Is een gasbarbecue gezonder?

Barbecue en het milieu – Bij een barbecue op houtskool of briketten komt rook vrij die schadelijk is voor de gezondheid. Elektrische barbecues en gasbarbecues hebben dit nadeel niet. Barbecueën op gas of elektriciteit is gezonder en geeft minder overlast.

Waarom bakje water in BBQ?

Hoe steek ik een houtskoolbarbecue aan? – Het aansteken van een houtskoolbarbecue is ontzettend eenvoudig. Gebruik hiervoor drie Weber aanmaakblokjes en steek deze aan de schuine kant aan. Leg de blokjes op het rooster en zet de brikettenstarter op het rooster over de aanmaakblokjes.

  1. Vul vervolgens de starter met briketten en laat de briketten warm worden.
  2. Met een barbecue van Weber ga je met indirect vuur aan de slag.
  3. Vul de twee brikettenhouders die aan de zijkant van de barbecue liggen.
  4. In het midden zet je een aluminium bakje gevuld met water.
  5. Het bakje met water vangt het vet op van het vlees en zorgt dat de barbecue makkelijker schoon te maken is.

Daarnaast fungeert het water als een soort buffer waardoor de temperatuur langer constant blijft. Het is natuurlijk ook mogelijk om met direct vuur te barbecueën. Dat doe je meestal tijdens het grillen van een stuk vlees. Bij de Weber Mastertouch kun je heel eenvoudig de twee brikettenhouders naar het midden te verplaatsen.

Hoe krijg ik mijn BBQ op temperatuur?

Tip: handige schuifjes – Veel moderne barbecues hebben schuifjes om de toevoer te regelen. Vaak zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde van de barbecue. Door met deze ventilatiegaten te spelen, zal je merken dat je de temperatuur in je BBQ goed kunt bijsturen.

Waarom een gas bbq?

Barbecue op gas – Als je geregeld last minute bedenkt dat je spontaan wil barbecueën, dan is een barbecue op gas ideaal voor jou. Deze zijn namelijk binnen 10 á 15 minuten al goed heet. Ook werkt deze barbecue een stuk makkelijker en de temperatuur is makkelijker te regelen en constant te houden.

  1. Het nadeel van deze barbecue is dat ze groot zijn, waardoor ze best wat ruimte innemen in je tuin of schuur.
  2. Daarnaast zijn ze een stuk duurder en kunnen ze niet zo heet worden als een barbecue op kolen.
  3. Maar zolang je de basisdingen wil grillen is deze er perfect voor.
  4. Nu je de voor- en nadelen weet van de verschillende barbecues kan je de juiste beslissing maken.

Onthoud dat je met beide varianten heerlijk kunt barbecueën. Het is vooral belangrijk om de keuze te maken op basis van wat je er graag mee wil doen en wat het beste bij jou past. Fotocredits Headerfoto: Jianbi Chen Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:

Wat is beter een gasbarbecue of een elektrische barbecue?

Barbecue kopen gas of elektrisch De avonden zijn weer langer en de lente is begonnen. Tijd om dus weer lekker de tuin in te gaan en te gaan genieten van de lange zomeravonden. En laten we eerlijk zijn wat is er nu lekkerder en gezelliger dan met vrienden een avond barbecueën? Je kunt tegenwoordig ook qua barbecues door de bomen het bos niet meer zien, want de keuze is enorm.

Uiteraard blijf je altijd de liefhebbers houden voor het ‘echte’ barbecueën op houtskool. Dit is dan ook de meest traditionele manier en de pret begint vaak al bij het aansteken van de barbecue. De welbekende smaak van houtskool, heb je vaak ook niet bij een elektrische of bijvoorbeeld een gas barbecue.

Door de houtskool krijg je een lekkere geur en smaak aan het vlees. Maar wat nu als ik een keuze moet maken tussen een elektrische of een gas barbecue? Wat zijn daar de voor- en nadelen van en wat is eigenlijk precies het verschil? Gas barbecue Het grootste voordeel van een gas barbecue is eigenlijk dat hij vrijwel direct op temperatuur is.

Ook is de temperatuur goed controleerbaar. Ten opzichte van een houtskool barbecue zijn er geen schadelijke stoffen door verbranding van kolen wat je op je voedsel krijgt. Het nadeel is echter wel dat je gas uit een gasfles gebruikt en deze uiteraard ook op kan raken. Ook is het niet mogelijk om te roken op een gas barbecue.

Elektrische barbecue Het grootste voordeel van een elektrische barbecue is dat hij overal te gebruiken is waar een contactpunt beschikbaar is. De barbecue blijft het altijd doen ten opzichte van een gas barbecue die stopt als de gasfles leeg is. Pas als er geen stroom meer is werkt hij niet meer.

  • Ook hierbij is de temperatuur goed regelbaar ( hoewel minder dan bij gas ) en binnen een paar minuten is hij al warm.
  • De uiteindelijke conclusie is dus dat er dus eigenlijk niet zo heel veel verschil in zit.
  • Vind je het belangrijk om overal te kunnen barbecueën dan is een elektrische barbecue iets voor jou, omdat je hem vrijwel overal kunt aansluiten.

Ben je er meer voor om toch de gezellige barbecue sfeer te hebben, maar gezonder te barbecueën en snel aan de slag te kunnen dan kun je beter kiezen voor een gas barbecue. Zou je graag goed advies willen over wat voor soort barbecue het beste bij jou past? Klop dan eens aan bij een erkend 5-sterrenspecialist zij staan garant voor een eerlijk advies, garantie en de service die verwacht mag worden bij het aanschaffen van een barbecue.

Waar koop ik een gasfles voor bbq?

GAMMA | Gasfles kopen? Camping gasfles & Campingaz Gasfles nodig? Deze zijn in verschillende GAMMA bouwmarkten verkrijgbaar. Voor elk product in onze webshop kun je checken of jouw lokale GAMMA het op voorraad heeft, of een andere GAMMA in jouw regio.

Lik dus eerst een gasfles aan, en klik daarna de oranje knop ‘check voorraad bouwmarkt’. De prijzen op de website zijn de prijzen van de vulling van de gasfles; dat wat je betaalt als je een lege fles inruilt voor een volle. Heb je nog geen campingaz of primagaz gasfles, dan betaal je voor zowel de vulling als de fles.

GAMMA heeft verschillende typen gas:

Primagaz voor het groter werk zoals buitenkeukens en terrasheaters Campingaz voor het kleinere werk zoals één pits kooktoestellen en gaslampjes