Bereiding –
- Beleg een bakplaat met aluminiumfolie. Gebruik een schaal of vorm met hogere randen om een ondergespatte oven te voorkomen.
- Leg de plakjes bacon/spek op het aluminiumfolie, zorg ervoor dat ze een beetje uit elkaar liggen. Ze mogen elkaar absoluut niet overlappen. Als je een grote hoeveelheid bacon lekker knapperig wilt afbakken, kun je dat beter in een aantal losse ladingen doen. Geduld is een schone zaak 😉
- Zet de oven aan op 200 graden en zet de bakplaat met de bacon in het midden, de oven hoeft niet voorverwarmd te zijn. De baktijd is afhankelijk van de dikte van je bacon/spek. Dunne plakjes hebben ruim 10 minuten nodig, maar iets dikkere plakjes zeker 15-20 minuten. Hou het dus goed in de gaten: de bacon is klaar als ze mooi donkerrood kleurt.
- Leg de bacon dan op een keukenpapier en dep het vet er vanaf. Even af laten koelen en je hebt mega krokante, knapperige bacon.
Enjoy zoetjes! Dit is ZO lekker. Waar combineer jij knapperige bacon het liefste mee? Let me know onder dit bericht of deel jouw favo gerecht via Instagram, Facebook of Snapchat! Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!
Waarom is bacon zo zout?
Droge bereiding – Bacon wordt gewoonlijk ingezouten, dat wil zeggen dat het vlees gedurende een aantal dagen met zout wordt ingewreven om het zo te drogen. Met de eventuele bijvoegingen van suiker en specerijen wordt het dan twee weken ter droging weggehangen. Daarna moet het tot wel negen maanden in een koele luchtige ruimte ‘rijpen’. Minder tijd volstaat hiertoe als de bacon wordt gerookt.
Wat is het verschil tussen bacon en pancetta?
Pancetta – Ook pancetta is afkomstig van het buikspek. Het grootste verschil zit hem in de kruiding. Vooral peper, zout, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat spelen een hoofdrol in de smaakbepaling van pancetta. Ofwel wordt pancetta vervolgens gerookt ofwel wordt het rauw in plakjes gesneden.
Pancetta in rauwe plakjes, ook wel pancetta arrotolata genoemd, wordt vaak gebruikt als beleg of kan ook gegrild worden in een hete oven. Zo droog je ze uit en krijg je zeer krokante pancetta. Perfect ook om te versnipperen of te verkruimelen over een gerechtje. Gerookte pancetta is een basisingrediënt voor een échte pasta carbonara.
De combinatie van de droogtijd van minstens 3 maanden en de rooksmaak zijn onovertroffen.
Is bacon van varken?
Bacon en spekjes De Engelse term voor spek is ‘bacon’. Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet. Keurslager Klaas Pees: “Rugspek bestaat voornamelijk uit vet. Buikspek bevat meer vlees. De meeste producten hebben buikspek als basis.” Uit het rugspek snijdt de slager spekblokjes of spekreepjes. Uitgebakken spekjes zijn lekker en handig als smaakmaker in veel verschillende soorten gerechten. Ze passen goed in stamppotten, maar je kunt ook je salade een stevige bite geven met spekjes. Bacon wordt vooral gebruikt op brood in combinatie met bijvoorbeeld een gebakken ei, of op een hamburger. Bij het bakken wordt de bacon lekker krokant. Plakken of stukjes gebakken bacon zijn ook heerlijk op bijvoorbeeld pasta of in een lauwwarme salade.
- Bak de bacon op een laag vuur en draai het vlees af en toe om.
- Het vet smelt dan zachtjes weg, en dat maakt de bacon knapperig.
- Laat de bacon eventueel uitlekken op keukenpapier.
- Deze website plaatst functionele en analytische cookies.
- Daarmee maken wij onze website gebruiksvriendelijker.
- Je blijft anoniem, omdat in deze cookies geen persoonsgegevens worden opgeslagen.
Voor meer informatie verwijzen wij je naar onze privacy- en cookiepolicy. Akkoord : Bacon en spekjes
Is ontbijtkoek goed voor je?
Hoe gezond is ontbijtkoek? En 9 dingen waarvan je denkt dat ze gezond zijn Ontbijtkoek, hoe gezond is dat nou? En een glas sinaasappelsap?Mij worden vaak vragen gesteld over of iets wel of niet gezond is. Nu denk ik zelf niet zo snel in ‘gezond’ en ‘ongezond’, want het gaat om het totale plaatje. Elke dag een banaan eten is best gezond, maar elke dag 10 bananen eten is dat niet.
- En af en toe een bitterbal eten is op zich niet zo gezond, maar kan ook niet heel veel kwaad.
- Het draait dus, ook nu weer, allemaal om balans.
- In dit blog ga ik in op 10 dingen waarvan je misschien dacht dat ze gezond(er) zijn, zoals ontbijtkoek, maar waarbij dit toch niet helemaal klopt.Ik beschrijf ze in willekeurige volgorde.
Vruchtensap Hier kan ik heel kort over zijn. Vruchtensap, vers geperst of niet, is niet gezond. Voor een glaasje sinaasappelsap pers je al gauw vijf sinaasappels uit. Dat betekent dus ook dat je in je sap de suiker hebt van vijf sinaasappels (vergelijkbaar met een glas cola).
- En niet de hoeveelheid vezels die je zou binnenkrijgen als je de sinaasappels gewoon zou eten, waardoor je verzadiging veel lager is.
- Een glaasje sap drink je al snel leeg.
- Eet de sinaasappels liever dan dat je ze drinkt (dan krijg je er waarschijnlijk geen vijf achter elkaar op).
- Salade Een salade, dus sla, rauwkost, kán heel gezond zijn.
Maar een salade kan ook ongezond (en vooral calorierijk) zijn. Zeker als er heel veel toevoegingen zijn, zoals kaas, gefrituurde kip, croutons, tomaatjes op olie, vlees, dressing, mayonaise etc etc. Noten, pitten en olijven bij een salade zijn erg lekker, en met mate ook zeker wel gezond, maar overdrijf het niet.Let hier dus op als je denkt gezond en ‘goed voor de lijn’ bezig te zijn.
En pas op met het begeleidende brood (al dan niet met kruidenboter). Honing Honing lijkt een gezond alternatief voor suiker. En er zitten misschien ook wel wat nuttige voedingsstoffen in (al is dit niet wetenschappelijk bewezen), maar het blijft suiker. Voor je lichaam maakt het weinig verschil uit of je gewone suiker neemt of honing.
Neem er dus niet te veel van. Ontbijtkoek en eierkoek Veel mensen die op dieet gaan, kiezen als tussendoortje voor ontbijtkoek of eierkoek (die laatste mede door Sonja Bakker, die de eierkoeken volop heeft gepromoot). Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond.
- Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen.
- Een gezonder alternatief is een eigengemaakte of,
- Een mueslireep Om dan maar meteen door te gaan: een mueslireep is ook niet gezond.
- Z’n reep kan misschien gezond lijken door de granen en noten, maar in de meeste gevallen is er heel veel suiker aan toegevoegd.
Kies liever voor een écht gezond en voedzaam tussendoortje ( ). Donker (meergranen)brood Een donkergekleurd brood (al dan niet meergranen) is niet per definitie gezond. Soms worden broden donker gekleurd om ze gezonder te doen lijken. Het kan dan qua samenstelling in feite gewoon een soort witbrood zijn.
- Dat geldt ook voor een meergranenbrood.
- Wil je echt gezond bezig zijn, check dan of je een volkorenbrood (met volkoren granen dus) te pakken hebt en niet een brood gemaakt van tarwebloem.
- Volkorenbrood bevat veel meer vezels, vitamines en mineralen en hoort thuis in een gezond voedingspatroon.
- Amandelmelk Amandelmelk is geen volledige vervanger van gewone melk.
Het bevat veel minder eiwitten en calcium en vitamine B12 dan gewone melk. Kokosolie Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie. Dit verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad, maar je kunt er beter niet te veel van eten.
Gedroogd fruit Gedroogd fruit (dadels, abrikozen en pruimen bijvoorbeeld) bevat door het drogen heel veel suiker en dus calorieën, en is daarmee vooral geschikt ‘voor erbij’. Het kan zeker niet dienen als vervanger van vers fruit, omdat vitamine C verloren gaat bij het drogen. Groentechips Hoewel groentechips worden gemaakt van groente, zijn ze niet gezonder dan gewone chips.
Er zit net zoveel vet in en dus net zoveel calorieën. Verder zit er net zoveel zout in als bij gewone chips. Door het frituren gaat een deel van de vitamines en vezels uit de groenten verloren. En, je verwacht het misschien niet, groentechips bevat suiker, bijvoorbeeld uit de wortel, bietjes of zoete aardappel.
- Door het frituren verliezen de chips vocht, waardoor ze per 100 gram veel meer suiker bevatten dan de verse groenten.
- Friet en snacks uit de Airfryer En ben je benieuwd naar hoe het zit met patat en snacks uit de Airfryer,,
- Als je mij een beetje kent of volgt, dan weet je dat ik niet per se ‘voor’ of ‘tegen’ deze producten ben.
Het is ook lastig om een product volledig als ‘gezond’ of ‘ongezond’ te betitelen.Je hoeft ze wat mij betreft dan ook niet achterwege te laten. Dit blog is puur als informatie bedoeld, omdat ik vaak hoor dat er misverstanden zijn, vooral door onwetendheid. : Hoe gezond is ontbijtkoek? En 9 dingen waarvan je denkt dat ze gezond zijn
Is spek met eieren gezond?
Een ontbijt met gebakken eieren met spek is lekker, supersnel en voedzaam. Vooral als je net met het keto dieet begint is dit een ideaal ontbijt. Gebakken eieren met spek bevatten een goede combinatie van eiwitten en vetten en zorgt daardoor voor een gevoel van verzadiging.
Is ontbijtspek slecht voor je?
Uit een nieuwe studie van de universiteit van Oxford blijkt dat zelfs één sneetje spek per dag eten het risico op darmkanker al aanzienlijk verhoogt. Verwerkte vleeswaren en rood vlees staan al langer op de lijst van kankerverwekkende stoffen, maar nooit eerder was het verdict zo extreem.
Waarom smaakt spek zout?
Bacon – Bacon wordt gemaakt van rugspek, van de ribkarbonade. Die wordt ingezouten en blijft dan nog even ondergedompeld in dat zoutbad liggen. Daarna wordt de bacon een paar dagen gedroogd, en soms ook gerookt en kort voorgekookt. Doordat bacon van de rug van het varken komt is het grootste verschil met ontbijtspek dat het minder vet is.