Wat mag ik meenemen in mijn handbagage in het vliegtuig? Binnen de Europese Unie gelden regels voor wat er mee mag in uw handbagage in het vliegtuig. Deze regels voor handbagage gelden voor alle vliegtuigpassagiers. Vloeistoffen en gels mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden:
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn. U mag per persoon maximaal 1 plastic 1-literzakje meenemen.
Welke deo mag mee in handbagage?
Vloeistoffen, spuitbussen, gels en poeders meenemen aan boord – U mag vloeistoffen, spuitbussen en gels in uw handbagage hebben zolang zij niet meer dan een maximum volume van 100 ml overschrijden per artikel, meegenomen in een hersluitbare, doorzichtige plastic tas van niet meer dan 1 liter capaciteit per passagier.
- Zie hieronder voor meer informatie.
- Er zijn beveiligingsbeperkingen in de Verenigde Staten en Australië voor het vervoer van bepaalde soorten poeders in de cabine van een vliegtuig, waarbij het maximale volume is beperkt tot 350 ml (12oz),
- Raadpleeg hieronder onderstaande route-uitzonderingen voor meer informatie.
Artikelen boven deze hoeveelheid moeten worden verpakt in uw check-in bagage. Houd er rekening mee dat het veiligheidspersoneel van de luchthaven voordat u vliegt de artikelen zal verwijderen die niet aan deze eisen voldoen.
Wat moet je uit je tas halen bij de douane?
Metalen en elektronica apart op de band – Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Is tandpasta vloeistof vliegtuig?
Bagagebeperkingen – Your Europe Op deze pagina Laatste controle: 29/04/2022 Wanneer u per vliegtuig reist vanaf een vliegveld in de, moet u bij het pakken en het inchecken met bepaalde veiligheidsmaatregelen rekening houden:
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee. Deze beperkingen gelden niet voor medicijnen en babyvoeding. Belastingvrije vloeistoffen die u op luchthavens of van vliegmaatschappijen koopt, mag u als handbagage meenemen, zolang u deze samen met het bonnetje verzegeld in de bij aankoop verstrekte veiligheidsverpakking (met rode rand) laat zitten. U mag de veiligheidsverpakking niet openen voordat u uw eindbestemming heeft bereikt. Alleen veiligheidsbeamtes mogen de verpakking en de flessen ter controle openen. Heeft u in dit geval nog een aansluitende vlucht vanaf een andere luchthaven, vraag de veiligheidsbeambte dan om een nieuwe verzegelde veiligheidsverpakking. Scherpe voorwerpen die als wapen kunnen dienen, zijn aan boord niet toegestaan. Het gaat daarbij ook om alledaagse voorwerpen zoals kurkentrekkers, messen en scharen van bepaalde grootte, die in de ingecheckte bagage thuishoren. Hoeveel handbagage u mee aan boord mag nemen en hoe groot die mag zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Controleer dit voor vertrek. Explosieve en ontvlambare voorwerpen zoals vuurwerk en verfspuitbussen en andere ontvlambare en toxische stoffen, zoals zuren, zijn verboden op het vliegtuig. Deze mogen noch in de handbagage, noch in de ingecheckte bagage meegenomen worden. Wapens van om het even welke soort zijn niet toegestaan aan boord.
Bekijk de regels over verboden voorwerpen in uw hand- en ruimbagage. Raadpleeg voor uw vertrek de website van de luchthaven voor een gedetailleerde lijst van verboden goederen of vraag informatie aan uw luchtvaartmaatschappij. Om veiligheidsredenen wordt alle bagage gescand of op een andere manier gecontroleerd vóór ze de beveiligde zone van de luchthaven in mag. : Bagagebeperkingen – Your Europe
Wat telt als vloeistof in handbagage?
Wat zijn vloeistoffen? – Bij vloeistoffen denk je uiteraard aan vloeibare dranken, zoals water, frisdrank en vruchtensappen. Maar als het gaat om vloeistoffen in je handbagage bedoelen we ook gels, crèmes, zalfjes, pasta’s en spuitbussen (aerosols). Hieronder lees je enkele voorbeelden die vallen onder de vloeistoffenregels voor handbagage. : Vloeistoffen in je handbagage
Hoeveel flesjes van 100 ml in handbagage?
Wat mag ik meenemen in mijn handbagage in het vliegtuig? Binnen de Europese Unie gelden regels voor wat er mee mag in uw handbagage in het vliegtuig. Deze regels voor handbagage gelden voor alle vliegtuigpassagiers. Vloeistoffen en gels mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden:
Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn. U mag per persoon maximaal 1 plastic 1-literzakje meenemen.
Wat mag niet door de douane?
Nooit meenemen – Dit mag u nooit meenemen naar Nederland:
Verdovende middelen en drugs (zoals hasj, cocaïne en heroïne)Wapens, nepwapens, pepperspray, munitie en explosievenBeschermde dier- en plantsoortenProducten gemaakt van beschermde dier- en plantsoorten, zoals schoenen van krokodillenleer of ivoren sieraden
Wat moet je laten zien bij security?
Handig inpakken – Bij de security check kijken we of je geen gevaarlijke en/of verboden spullen bij je draagt. Daarvoor controleren we je handbagage en je kleding. Hoe meer je mee wilt nemen in het vliegtuig, hoe langer de controle duurt. Het is dus handig om spullen die je niet direct nodig hebt in je ruimbagage te stoppen.
Hoe wordt handbagage gecontroleerd?
De handbagage wordt gecontroleerd met een CT-scan. Alle voorwerpen zoals vloeistoffen, laptops en andere elektronica mogen in de handbagage blijven zitten. Het kan zijn dat de beveiligingsbeambte een extra controle wil doen.
Is mascara een vloeistof in handbagage?
Mag lippenstift in de handbagage? Is het een lippenstift in vaste vorm, dan kun je deze eenvoudigweg in je beautycase stoppen. Lippenstiften in vloeibare vorm moet je echter in het doorzichtige zakje samen met de overige vloeistoffen doen. Een vloeibare lippenstift bedraagt doorgaans niet meer dan 100 ml, dus deze kan al makkelijk mee in je doorzichtige zakje.
- Mag mascara in mijn handbagage? Als je een mascara in je handbagage mee wilt nemen, dan moet je deze in het daarvoor bestemde doorzichtige zakje doen.
- Ook mascara bedraagt doorgaans niet meer dan 100 ml, dus je kan het zonder zorgen meenemen.
- Mag foundation in de handbagage? De foundations van KIKO MILANO zitten allemaal in verpakkingen die geschikt zijn voor handbagage, dus je hoeft je geen zorgen te maken: deze kunnen mee in het doorzichtige zakje.
Wat met gezichtscrèmes? Vooral tijdens lange vliegreizen is het belangrijk je gezichtshuid te verzorgen. Je huid is namelijk onderhevig aan temperatuurschommelingen. Een goede gezichtscrème is daarom een absolute must in je handbagage. Met welk type crème kan ik de controle probleemloos doorkomen? Alle gezichtscrèmes en vochtinbrengende crèmes van KIKO MILANO gaan gehuld in een handig reisformaat: op die manier hoef je de crème niet over te brengen in een andere potje of flacon! Wat met mijn nagelschaartje, pincet en stijltang? Als je jouw kapsel onderweg wilt kunnen stylen, vooral als je naar belangrijke conferenties en vergaderingen moet, weet dan dat je jouw stijltang en accessoires gemakkelijk mee kunt nemen in de cabine.
- Vergeet echter niet dat elektronische items, zoals de stijltang, bij de controle op de luchthaven in dat speciale bakje moeten worden gelegd.
- Pincetten, schaartjes of wegwerpscheermesjes kunnen mogelijk in beslag worden genomen.
- Helaas worden ze beschouwd als potentiële wapens, en daarom raden wij je aan al deze hulpmiddelen voor je beautyroutine in je reiskoffer voor het bagageruim te stoppen.
Wat met mijn verzorgend gezichtsmasker? Tot de nieuwste trends voor luchtreizigers behoren het aanbrengen van een gezichtsmasker tijdens de vlucht, of het dragen van oogpatches om droogheid tegen te gaan als gevolg van de hoge luchtdruk in vliegtuigen.
- Wil ook jij deze laatste trend volgen, neem dan je verzorgend gezichtsmasker mee in de handbagage en geniet van een totaal ontspannende reis naar grote hoogte.
- Nu je weet welke producten in vloeibare vorm in de handbagage mogen, hoef je je absoluut geen zorgen te maken: jouw favoriete make-up kan mee op reis.
Kijk uit naar jouw geweldige vakantie. en geniet ervan! Goeie reis!
Is mascara ook een vloeistof?
Make-up in je handbagage: de algemene regels – Make-up in je handbagage wordt bijna altijd gezien als een vloeistof, of het nu een bodymist is,, foundation, lipgloss,, nagellak of deodorant. Deze vloeistoffen mogen bij de meeste vliegtuigmaatschappijen maximaal 100ml per stuk zijn.
- Zorg dat alle individuele make-up in je handbagage maximaal 100ml is.
- Houd er rekening mee dat verpakkingen van 200ml die bijna leeg zijn zonder pardon weggegooid kunnen worden. Alle vloeistoffen moeten in verpakkingen van maximaal 100ml vervoerd worden.
- Koop reisproducten bij de drogist of giet je favoriete producten over in reisflacons van 100ml.
- Zorg dat je maximaal 10 stuks aan make-up producten meeneemt.
- Vergeet niet dat persoonlijke verzorging als tandpasta, shampoo, conditioner, lenzenvloeistof, parfum, douchegel, haargel, vaseline, scheerschuim en deodorant ook meetelt.
- Let ook op de consistentie van je make-up producten: je hebt zowel vloeibare foundation als foundation in poedervorm, en zowel losse oogschaduw als creamy oogschaduw. Creamy is ook vloeibaar!
- Haarspray, deodorant en andere spuitflessen kunnen soms geweigerd worden. Kies voor een roller of andere consistentie of koop een mini op je vakantiebestemming.
- Overweeg om deodorant, shampoo, conditioner etc. op je vakantiebestemming te kopen als je niet zonder je make-up producten kunt.
- Doe alle make up in je handbagage in een doorzichtige ziplock. Dit kun je kopen bij winkels als Action, IKEA en Kruidvat. Soms zijn ze op het vliegveld verkrijgbaar, maar het is aan te raden dit alvast voorbereid te hebben.
- Biedt de producten als je eenmaal bij de douane bent apart aan, dus haal het zakje echt uit je handtas. Doe je dit niet dan moet je achteraf weer langer wachten en houd je de rij op.
Welke scheermesjes in handbagage?
Veelgestelde vragen – Hoe groot en zwaar je handbagage mag zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt om de maximale afmetingen en het gewicht van je handbagage na te vragen. Ook voor tarieven voor (extra) ruimbagage, kun je bij je luchtvaartmaatschappij terecht.
Een pincet of zakmes mag je meenemen het vliegtuig in, als het scherpe gedeelte (het blad) niet langer is dan 6cm. Een scheermesje mag alleen mee als het een veiligheidsmesje of wegwerpscheermes in een vaste houder is. Losse of open scheermesjes mogen niet mee in je handbagage. Ook hier geldt dat de securitymedewerker om veiligheidsredenen een voorwerp alsnog kan weigeren.
Kleine honden, katten of andere huisdieren mogen soms met je mee het vliegtuig in. Dit kun je checken bij je luchtvaartmaatschappij, Vaak is het gewicht en de grootte van je huisdier van belang, plus de afmetingen van de draagtas waar je huisdier in reist.
Vraag bij je luchtvaartmaatschappij na wat de specifieke regels zijn voor het meenemen van je huisdier. Lees meer over reizen met huisdieren Als je thuis je handbagage inpakt, kan je die fles alcohol beter laten staan. Meestal hebben flessen drank een inhoud van meer dan 100ml. Dit mag alleen mee als ze bij de securitycheck goedgekeurd worden door de CT-scan en de securitymedewerker.
Je kunt wel na security alcoholische dranken kopen en dan mag die fles drank wel mee in je handbagage. Let wel op, want als je nog een tussenstop op een andere luchthaven hebt, dan moet je je aankopen laten verzegelen. Anders kun je daar problemen krijgen met de security check.
De medewerker in de winkel vraagt je expliciet of je nog een tussenstop hebt. Dan krijg je geen problemen bij het overstappen. Laat je alcohol dus thuis of in een afgesloten of verzegelde fles, want in het vliegtuig is het niet toegestaan je meegebrachte alcohol te nuttigen. Ben je van plan vloeistoffen of gels op Schiphol te kopen met een inhoud van meer dan 100ml? Of heb je producten aangeschaft die je liever niet meeneemt op reis? Als je binnen de EU vliegt, kun je gebruik maken van de gratis service Shop & Collect,
Ja, je mag bollen van tulpen en andere bloemen in je handbagage vervoeren vanaf Schiphol. Let wel op, want je mag ze niet zomaar overal importeren. Check wat de regels op je bestemming zijn via IATA Travel Centre,
Waarom mag je maar 100 ml vliegtuig?
Weg met die vervelende vloeistofregels op vliegvelden! – Kassa • • Iedereen heeft het vast wel een keer meegemaakt op een luchthaven. Bij het inchecken van je handbagage zit er nog een flesje water, zonnebrandcrème of lenzenvloeistof in. Als de inhoud meer is dan 100 ml moet je deze vloeistoffen onherroepelijk inleveren en weggooien in een grote vuilnisbak.
- Op Schiphol wordt er per jaar 200.000 kg aan tubes en flesjes in beslag genomen.
- En deze strenge vloeistofregels zorgen voor veel irritatie bij reizigers.
- De redactie van Kassa ontvangt veel mailtjes van kijkers die klagen over de strenge vloeistofregels.
- Mensen reageren verontwaardigd.
- Ze zijn boos dat ze hun pot abrikozenjam moeten inleveren, de hele inhoud van hun toilettas in de afvalbak moeten kieperen of kleine kinderen wordt hun flesje fris afgenomen.
Of vliegtuigpassagiers moeten flessen drank – die ze taxfree op een andere luchthaven buiten de EU hebben gekocht – bij een overstap binnen de Europese Unie inleveren. En het maakt niet uit dat deze alcohol verpakt zit in een officieel verzegelde plastic zak.
- De teneur van alle kritiek: weg met die vervelende vloeistofregels op vliegvelden! Maar waar komen die regels vandaan? De strenge vloeistofregels zijn op 6 november 2006 binnen de Europese Unie ingevoerd.
- Aanleiding is een verijdelde bomaanslag op de Britse luchthaven Heathrow in augustus 2006.
- De Europese Commissie nam meteen forse maatregelen en kondigde strenge vloeistofregels aan voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie.
Alle vloeistoffen, gels, scheerschuim, pasta’s, lotions en spuitbussen mochten alleen in kleine hoeveelheden (maximaal 100 ml per stuk) meegenomen worden in de handbagage. Alles moet zitten in één doorzichtige plastic zak die hersluitbaar is en niet meer bevat dan 1 liter vloeistof.
- Iedere reiziger mag één zak meenemen.
- Er zijn twee uitzonderingen: babyvoeding en medicijnen die tijdens de vlucht nodig zijn.Kassa neemt de proef op de som Hoe streng zijn de controles op Schiphol? We boeken een vlucht naar Londen en kijken welke vloeistoffen we in onze handbagage mogen meenemen en welke we moeten inleveren.
We nemen twee speciale zakjes mee met daarin op water lijkende vloeistoffen van minder dan 100 ml, één deodorant van 150 ml, een gel in een verpakking van 200 ml en een flesje water. Het water en de deodorant van 150 milliliter worden bij het scannen van de handbagage direct opgemerkt.
De gloednieuwe, ongeopende flesjes worden weggegooid in een grote afvalton. De gel mag gek genoeg wel mee. De verslaggevers gaan uiteindelijk aan boord met 650 ml aan vloeistoffen.Veilig?De vraag is of we nu wél veilig zijn. Volgens professor Jenneskens, hoogleraar fysische en organische chemie aan de universiteit van Utrecht is dat niet het geval.
Ook met flesjes vloeistof in verpakkingen onder de 100 ml kun je grote problemen aan boord veroorzaken. Met de 100 ml regel ben je dus niet per definitie veiliger, dan zonder. Discussie over nut regelsVanaf de invoering in 2006 is er veel discussie geweest over het nut van deze vloeistofregels.
Jeanine Hennis-Plasschaert is Europarlementariër voor de VVD en zij verzet zich al jaren tegen deze maatregels. “Deze regels zorgen voor schijnveiligheid. Ze zijn als paniekreactie ingevoerd. Maar deze regels hebben geen enkele aanslag voorkomen. En met 100 ml kun je ook een vliegtuig uit balans brengen.
Dus als je consequent zou zijn, moet je alle vloeistoffen in de handbagage op nul zetten. Maar daarvoor is geen draagvlak bij parlement en publiek.” Glenn Schoen is veiligheidsdeskundige bij Ernst & Young en hij vindt dat de vloeistofregels wel degelijk nut hebben.
Ik weet niet of er door deze regels aanslagen zijn voorkomen. Maar ik weet wel dat er na 2006 geen enkel vliegtuig is opgeblazen door vloeibare explosieven. Je kunt een aanslag nooit voor 100 procent voorkomen. Maar je moet er alles aandoen om terroristen het zo moeilijk mogelijk te maken.”Mogelijk in 2010 afschaffenDe Europese Commissie heeft nu de intentie om in april 2010 de vloeistofregels af te schaffen.
Jeanine Hennis-Plasschaert hoopt dat het ook zo ver komt. Zij zegt: “De Europese Commissie heeft al eerder aangekondigd de vloeistofregels af te schaffen, maar dat ging toen ook niet door. Ik zeg altijd: “eerst zien, dan pas geloven.” Volgens Schoen kunnen de strenge regels pas afgeschaft worden als er nieuwe opsporingsmiddelen zijn om vloeistoffen in handbagage te detecteren.
- In 2010 zouden deze scanners op alle Europese luchthavens ingevoerd kunnen worden.
- Er worden nu proeven meegedaan.
- De kosten voor de aanschaf van deze scanners bedragen volgens Jeanine Hennis-Plasschaert ongeveer 1 miljard euro.
- Veiligheidsexpert Glenn Schoen zegt dat we niet te vroeg moeten juichen.
- Deze scanners zijn niet het ei van Columbus.
Je kunt met die scanapparatuur niet alles controleren en opsporen. Beveiliging is geen makkelijke materie. Dus ik zou niet zo snel zijn met het afschaffen van die vloeistofregels.”Dure scannersEn de vraag is wie gaat er voor deze dure scanners opdraaien? Volgens Jeanine Hennis-Plasschaert betalen in Nederland vooral de vertrekkende passagiers deze rekening in de vorm van security tax.
In 2008 hebben reizigers die vanaf Schiphol vertrokken 227 miljoen euro aan security tax betaald. Volgens Schiphol werd van dit bedrag 164 miljoen euro gebruikt voor personeelkosten en 63 miljoen euro werd geïnvesteerd in nieuw apparatuur. Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier.
Lees Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief! RSIN 8531 62 402 : Weg met die vervelende vloeistofregels op vliegvelden! – Kassa
Is zonnebrand een vloeistof?
Wat valt er onder vloeistoffen? De meest voorkomende vloeistoffen die in handbagage worden vervoerd, zijn toiletartikelen als parfum, shampoo, deodorant, gel, mascara, zonnebrand, crème en lippenstift. De regel geldt echter ook voor o.a. drank en etenswaren.
Kan ik eten meenemen in het vliegtuig?
Mag ik eten en drinken meenemen? Ja, je mag eten meenemen in je handbagage. Voor drinken gelden dezelfde regels als voor andere vloeistoffen: je mag 1 liter meenemen, in verpakkingen van max.100 ml. Koop je drankjes na de veiligheidscontrole? Dan mag je die gewoon meenemen in het vliegtuig.
Welke deo vliegtuig?
Deodorant in je handbagage – Mag deodorant mee het vliegtuig in? Deodorant is een vloeistof en zolang het een verpakking onder de 100 ml is mag deze mee. Als spuitbus of als roller, dat maakt niet uit. Helaas is een normale spuitbus deodorant te groot om mee te mogen in de handbagage.
Is Roller Deo vloeistof?
Mag je deo meenemen in het vliegtuig? – Deodorant mag mee in de handbagage mits de verpakking niet groter is dan 100ML. Ook Roller wordt gezien als een vloeibare inhoud, dus ook hier moet u een verpakking hebben van kleiner dan 100 ML.
Hoeveel Deo mag mee in ruimbagage?
Tip: Vloeistoffen in ruimbagage – Vloeistoffen mogen onbeperkt mee als ruimbagage, tenzij ze ontvlambaar of op een andere manier gevaar op kunnen leveren.
Waarom mag je maar 100 ml vliegtuig?
Weg met die vervelende vloeistofregels op vliegvelden! – Kassa • • Iedereen heeft het vast wel een keer meegemaakt op een luchthaven. Bij het inchecken van je handbagage zit er nog een flesje water, zonnebrandcrème of lenzenvloeistof in. Als de inhoud meer is dan 100 ml moet je deze vloeistoffen onherroepelijk inleveren en weggooien in een grote vuilnisbak.
- Op Schiphol wordt er per jaar 200.000 kg aan tubes en flesjes in beslag genomen.
- En deze strenge vloeistofregels zorgen voor veel irritatie bij reizigers.
- De redactie van Kassa ontvangt veel mailtjes van kijkers die klagen over de strenge vloeistofregels.
- Mensen reageren verontwaardigd.
- Ze zijn boos dat ze hun pot abrikozenjam moeten inleveren, de hele inhoud van hun toilettas in de afvalbak moeten kieperen of kleine kinderen wordt hun flesje fris afgenomen.
Of vliegtuigpassagiers moeten flessen drank – die ze taxfree op een andere luchthaven buiten de EU hebben gekocht – bij een overstap binnen de Europese Unie inleveren. En het maakt niet uit dat deze alcohol verpakt zit in een officieel verzegelde plastic zak.
- De teneur van alle kritiek: weg met die vervelende vloeistofregels op vliegvelden! Maar waar komen die regels vandaan? De strenge vloeistofregels zijn op 6 november 2006 binnen de Europese Unie ingevoerd.
- Aanleiding is een verijdelde bomaanslag op de Britse luchthaven Heathrow in augustus 2006.
- De Europese Commissie nam meteen forse maatregelen en kondigde strenge vloeistofregels aan voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie.
Alle vloeistoffen, gels, scheerschuim, pasta’s, lotions en spuitbussen mochten alleen in kleine hoeveelheden (maximaal 100 ml per stuk) meegenomen worden in de handbagage. Alles moet zitten in één doorzichtige plastic zak die hersluitbaar is en niet meer bevat dan 1 liter vloeistof.
- Iedere reiziger mag één zak meenemen.
- Er zijn twee uitzonderingen: babyvoeding en medicijnen die tijdens de vlucht nodig zijn.Kassa neemt de proef op de som Hoe streng zijn de controles op Schiphol? We boeken een vlucht naar Londen en kijken welke vloeistoffen we in onze handbagage mogen meenemen en welke we moeten inleveren.
We nemen twee speciale zakjes mee met daarin op water lijkende vloeistoffen van minder dan 100 ml, één deodorant van 150 ml, een gel in een verpakking van 200 ml en een flesje water. Het water en de deodorant van 150 milliliter worden bij het scannen van de handbagage direct opgemerkt.
- De gloednieuwe, ongeopende flesjes worden weggegooid in een grote afvalton.
- De gel mag gek genoeg wel mee.
- De verslaggevers gaan uiteindelijk aan boord met 650 ml aan vloeistoffen.Veilig?De vraag is of we nu wél veilig zijn.
- Volgens professor Jenneskens, hoogleraar fysische en organische chemie aan de universiteit van Utrecht is dat niet het geval.
Ook met flesjes vloeistof in verpakkingen onder de 100 ml kun je grote problemen aan boord veroorzaken. Met de 100 ml regel ben je dus niet per definitie veiliger, dan zonder. Discussie over nut regelsVanaf de invoering in 2006 is er veel discussie geweest over het nut van deze vloeistofregels.
- Jeanine Hennis-Plasschaert is Europarlementariër voor de VVD en zij verzet zich al jaren tegen deze maatregels.
- Deze regels zorgen voor schijnveiligheid.
- Ze zijn als paniekreactie ingevoerd.
- Maar deze regels hebben geen enkele aanslag voorkomen.
- En met 100 ml kun je ook een vliegtuig uit balans brengen.
Dus als je consequent zou zijn, moet je alle vloeistoffen in de handbagage op nul zetten. Maar daarvoor is geen draagvlak bij parlement en publiek.” Glenn Schoen is veiligheidsdeskundige bij Ernst & Young en hij vindt dat de vloeistofregels wel degelijk nut hebben.
- Ik weet niet of er door deze regels aanslagen zijn voorkomen.
- Maar ik weet wel dat er na 2006 geen enkel vliegtuig is opgeblazen door vloeibare explosieven.
- Je kunt een aanslag nooit voor 100 procent voorkomen.
- Maar je moet er alles aandoen om terroristen het zo moeilijk mogelijk te maken.”Mogelijk in 2010 afschaffenDe Europese Commissie heeft nu de intentie om in april 2010 de vloeistofregels af te schaffen.
Jeanine Hennis-Plasschaert hoopt dat het ook zo ver komt. Zij zegt: “De Europese Commissie heeft al eerder aangekondigd de vloeistofregels af te schaffen, maar dat ging toen ook niet door. Ik zeg altijd: “eerst zien, dan pas geloven.” Volgens Schoen kunnen de strenge regels pas afgeschaft worden als er nieuwe opsporingsmiddelen zijn om vloeistoffen in handbagage te detecteren.
- In 2010 zouden deze scanners op alle Europese luchthavens ingevoerd kunnen worden.
- Er worden nu proeven meegedaan.
- De kosten voor de aanschaf van deze scanners bedragen volgens Jeanine Hennis-Plasschaert ongeveer 1 miljard euro.
- Veiligheidsexpert Glenn Schoen zegt dat we niet te vroeg moeten juichen.
- Deze scanners zijn niet het ei van Columbus.
Je kunt met die scanapparatuur niet alles controleren en opsporen. Beveiliging is geen makkelijke materie. Dus ik zou niet zo snel zijn met het afschaffen van die vloeistofregels.”Dure scannersEn de vraag is wie gaat er voor deze dure scanners opdraaien? Volgens Jeanine Hennis-Plasschaert betalen in Nederland vooral de vertrekkende passagiers deze rekening in de vorm van security tax.
In 2008 hebben reizigers die vanaf Schiphol vertrokken 227 miljoen euro aan security tax betaald. Volgens Schiphol werd van dit bedrag 164 miljoen euro gebruikt voor personeelkosten en 63 miljoen euro werd geïnvesteerd in nieuw apparatuur. Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier.
Lees Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief! RSIN 8531 62 402 : Weg met die vervelende vloeistofregels op vliegvelden! – Kassa