HOME | Lots & More

Tips | Advies | Beoordelingen

Wat Is Keto?

Wat Is Keto
Omschrijving/kenmerken van het ketogeen dieet – Het ketogeen dieet of hoog vet – laag koolhydraat-dieet is een dieet waarbij er een hoge inname is van vetten en een zeer lage inname van koolhydraten. Daarnaast is de inname van eiwitten licht verhoogd.

 • Wie een ketogeen dieet volgt, eet zo’n 20 tot 50 gram koolhydraten per dag, wat extreem laag is.
 • Een hoeveelheid van 20 gram koolhydraten komt overeen met 1 bruine boterham met confituur.
 • De hoeveelheid van 50 gram koolhydraten komt overeen met 2 bruine boterhammen met confituur en een handje noten.
 • De Hoge Gezondheidsraad beveelt een inname van 30 tot 35% vetten ten opzichte van de totale energiebehoefte aan in een normaal voedingspatroon.

Voor koolhydraten gaat het om een aanbeveling van 50 tot 55%. Het ketogeen dieet werkt volgens de verdeling van 3:1. Daarbij wordt 75% van de energiebehoefte aangebracht door (voornamelijk plantaardige) vetten zoals olie, minarine, noten en zaden, vette vis De resterende 25% wordt geleverd door koolhydraten (volkoren graanproducten, groenten en fruit ) en dierlijke eiwitten uit vlees en vis.

In normale omstandigheden gebruikt het lichaam glucose uit de voeding als brandstof. Maar als het lichaam zeer weinig koolhydraten binnenkrijgt, zal er onvoldoende glucose beschikbaar zijn om de weefsels te bevoorraden. De lever zal dan vetten en eiwitten uit de voeding gebruiken om ketonen aan te maken.

Deze ketonen dienen dan als nieuwe brandstof voor de verschillende weefsels in het lichaam. Verder zullen ook reserves uit spier- en vetweefsel worden gebruikt om deze ketonen te maken. Het proces waarbij ketonen worden gebruikt als alternatieve energiebron, wordt ketose genoemd.

Wat mag ik niet eten keto?

Wat mag je niet eten binnen een ketogeen dieet? – Tijdens het ketogeen dieet mag je geen koolhydraatrijke of suikerrijke producten eten. Tussendoortjes zoals melkchocolade, snoep of koekjes kun je dus niet eten. Daarnaast mag je tijdens het keto dieet geen brood, aardappels, wraps of pasta eten.

Wat is het verschil tussen koolhydraatarm en keto?

Hoeveel koolhydraten zitten er in een koolhydraatarm dieet? – Het is niet helemaal duidelijk hoeveel koolhydraten er in een koolhydraatarm dieet mogen zitten. Vaak wordt een dieet met 50 tot 130 gram koolhydraten per dag koolhydraatarm genoemd. En een dieet van maximaal 50 gram koolhydraten is een ketogeen dieet.

Dit is de strengste vorm van een koolhydraatarm dieet. Lees meer over een ketogeen dieet. Een vergelijking: een gemiddelde volwassen vrouw eet ongeveer 210 gram koolhydraten per dag. Dat is een normale hoeveelheid. De Gezondheidsraad adviseert namelijk dat wie gezond wil eten, minimaal 40% van zijn energie uit koolhydraten haalt.

Voor de gemiddelde volwassen vrouw komt dat neer op minimaal 200 gram per dag.

Wat zit er in een keto dieet?

Een ketogeen dieet is een dieet waarbij u geen koolhydraten, weinig eiwitten en veel vetten eet. Een ketogeen dieet zorgt ervoor dat epileptische aanvallen afnemen. Mijn patiënt doorverwijzen

Waarom keto niet goed is?

Nadelen van het ketogeen dieet – Toch blijft het niet alleen bij bovengenoemde voordelen. Er zijn ook nadelen die de moeite waard zijn om mee te nemen in je overweging om het te proberen of niet. Minder dan 50 gram koolhydraten per dag eten is behoorlijk extreem. Het kan op de lange termijn als gevolg hebben dat je tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen.

 • Ook kan het als gevolg hebben dat je erg moe en prikkelbaar wordt en dat het heel lastig is om je spiermassa te behouden of te laten groeien.
 • Maar hoe je reageert op het ketogeen dieet verschilt per persoon.
 • Je doet er dus goed aan om voor jezelf de voordelen en de nadelen op een rijtje te zetten en tegen elkaar af te wegen.

Welk fruit niet bij keto?

Beste keto groenten –

Groentesoort Koolhydraten per 100 gram
Rucola 0,1
Champignons 0,4
Broccoli 0,8
Spinazie 0,9
Andijvie 1,2
Komkommer 1,3
Paksoi 1,4
Bleekselderij 2
Snijbonen 2
Groene paprika 2,5
Bloemkool 2,9
Asperge 3
Aubergine 3
Boerenkool 4
Courgette 5

Bekijk hier het uitgebreide overzicht van toegestane groenten tijdens het proteïne dieet. Hierin staat ook per groentesoort het aantal koolhydraten per 100 gram vermeld. Vooral zoete en groenten met veel zetmeel kan je het beste vermijden. Koolhydraatrijke groenten zijn onder andere maïs, wortel, ui, pompoen, (zoete) aardappelen, bonen en peulvruchten.

Hoeveel kilo val je af in ketose?

Vet verbranden – Het is belangrijk om voldoende eiwitten te eten, zodat je vooral lichaamsvet verliest. Hoeveel eiwitten optimaal zijn voor jou, kan je het beste uitrekenen met de, De hoeveelheid die je nodig hebt is niet constant. Zodra je afvalt of je lichaamsvetpercentage verandert, zal je eiwitbehoefte ook veranderen.

 • man of vrouw
 • hoeveel gewicht je te verliezen hebt
 • je lichaamsvetpercentage
 • hoe goed je stofwisseling functioneert
 • hoe gespierd je bent
 • hoe actief je bent (vooral gewichtstraining)
 • of je medicijnen slikt

Veel stress en onvoldoende slaap (dit leidt ook tot stress voor je lichaam) maken het veel moeilijker om in ketose te blijven. kan je daar meer over lezen. Als je continu in ketose bent (je bent dan dus fat-adapted), zal je gemiddeld ongeveer 0,5 kilo per week verliezen.

Hoe lang mag je keto eten?

Hoe lang kun je gezond koolhydraatarm/keto blijven eten? Uitgaan van weinig koolhydraten en meer gezonde vetten is een manier van eten die veel beter bij ons past en veel gezonder is dan de hoeveelheden koolhydraten die mensen normaal eten. Je kunt dit gewoon je leven lang zo blijven doen!

Hoe weet je dat je in ketose bent?

Wat zijn de effecten van ketose? – De eerste 3 dagen Allereerst zijn er wat nadelen aan het proces. Zo kan je in de overschakeling de eerste dagen last hebben van een slap gevoel, hoofdpijn en/of honger. Deze verdwijnen meestal spontaan wanneer je daadwerkelijk in ketose bent.

Hoofdpijn Vermoeidheid Honger Slecht slapen Slecht ruikende adem (ketonen ruiken een beetje naar aceton) Spierkrampen

Deze meeste van deze bijwerkingen zijn slechts tijdelijk en makkelijk te verklaren. Gelukkig verdwijnen deze klachten vaak na 3 dagen wanneer de ketose bereikt is. Voor persoonlijke adviezen tijdens de ketose kun je terecht bij je PS. food & lifestyle coach, Dit helpt je vast al op weg:

Drink voldoende water, minimaal 2 liter per dag Zorg voor voldoende zoutinname, bijvoorbeeld door middel van een kop (PS. food & lifestyle) bouillon Een extra PS. food & lifestyle AcidoFit (mineralensupplement) Eet voldoende vezels (2 keer per dag groenten, bij de lunch én het diner)

Welke groenten niet eten bij keto?

Meeste voorkomende koolhydraatarme groenten – Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende koolhydraatarme groenten. Als een groente niet op de lijst staat, dan is deze waarschijnlijk niet koolhydraatarm en kun je deze dus beter niet eten als je een keto dieet volgt.

Groente, rauw Hoeveelheid koolhydraten (g) per 100 gram
Rucola 0,1
Champignons 0,4
Broccoli 0,8
Spinazie 0,9
Andijvie 1,2
Waterkers* 1,3
Komkommer 1,3
Paksoi 1,4
Okra 1,8
Witlof 1,9
Bleekselderij 2
Venkel 2
Snijbonen 2
Koolraap 2
Groene paprika 2,5
Taugé 2,7
Tomaat 2,9
Bloemkool 2,9
Aubergine 3
Asperges 3
Snijbiet 3
Rodekool 3
Prei 3,8
Tuinbonen 4
Boerenkool 4
Groene kool 4
Witte kool 4
Radijs 4
Koolrabi 4
Rode paprika 4,3
Courgette 5
Peultjes 5
Spruitjes 5
Knolselderij 5
Sperziebonen 5

Bron: NEVO

Is keto vol te houden?

Vet goed? Wat Is Keto 23 juli 2021 12:36 Aangepast 24 juli 2021 09:10 Afvallen door vetten te eten, oftewel het ketogeendieet. Dit lijkt te mooi om waar te zijn, maar is het dat ook? Steeds meer influencers lijken erbij te zweren, maar wat houdt dit dieet precies in – en hoe gezond is deze extreme manier van eten eigenlijk? Biohacker Eduard de Wilde legt uit.

Vorige zomer was het nog presentatrice en influencer Monica Geuze die haar volgers liet meegenieten van haar weg naar het bereiken van een summer body door middel van het ketogeendieet. En Instagram-accounts als @keto.meals.recipe en @ketoduchtie krijgen er wekelijks vele volgers bij. Waarom zijn we toch zo massaal geïnteresseerd in dit ketogeendieet? Bij een ketogeendieet verlaag je het aantal koolhydraten dat je eet, naar ongeveer 25 gram koolhydraten per dag.

Dat is erg weinig als je dit vergelijkt met de 200-300 gram aan koolhydraten die we normaal gesproken per dag eten, zegt Eduard de Wilde, die als ‘biohacker’ dagelijks testjes uitvoert op zijn eigen lichaam, om erachter te komen hoe je nou écht zo gezond mogelijk leeft.

“Het ketogeendieet kan zeker als extreem worden gezien en is voor veel mensen lastig om vol te houden.” Volgens de Wilde is het doel van een ketogeendieet dan ook niet alleen om af te vallen, maar vooral omdat je in ‘ketose’ wilt komen. “In ketose zijn betekent dat je lichaam ketonen aanmaakt uit je vetreserves.

Een ketoon is, naast koolhydraten, een soort brandstof voor jouw lichaam om goed te kunnen functioneren.”

Welk fruit mag je bij een keto dieet?

Het beste fruit op het keto dieet – Wat Is Keto Het beste fruit op het keto dieet zijn vooral bosvruchten. Een aantal bosvruchten, zoals rode, witte of zwarte aalbessen (dus niet bosbessen of blauwe bessen), frambozen en (wilde) bramen passen goed binnen het keto dieet. Keto fruit smaakt wat zuurder dan veel andere soorten fruit. Hoe zoeter een stuk fruit smaakt, hoe meer vruchtensuikers het bevat en des te sneller je uit ketose komt.

Is in ketose zijn gevaarlijk?

Is een ketogeen dieet slecht voor je cholesterol? – Onderzoek laat verschillende effecten van een ketogeen dieet op het cholesterol zien. Dit heeft meerdere redenen. Als je koolhydraatrijke producten vervangt door dierlijke producten, is een ketogeen dieet vaak rijk aan vetten en daarmee vaak ook (te) hoog in verzadigde vetten.

Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Maar er zijn ook onderzoeken die uitwijzen dat een ketogeen dieet geen effect of juist een positief effect heeft op je cholesterol. Dit komt waarschijnlijk doordat je gewicht verliest wanneer je een ketogeen dieet volgt.

Als je te zwaar bent kan gewichtsverlies een positief effect hebben op je cholesterol. Wel komt uit deze onderzoeken dat mensen met een gezond gewicht juist minder goede cholesterolwaarden krijgen wanneer ze een ketogeen dieet met veel vetten volgen. Meer onderzoek is nodig om een eenduidig antwoord op deze vraag te krijgen.

Hoe ruikt urine in ketose?

Je bent ‘in ketose’ als je lichaam vetten gebruikt als brandstof in plaats van koolhydraten. We noemen dat zo omdat je lever ketonen gaat aanmaken uit vetten (uit je voeding of je eigen vetreserves). Die ketonen gebruikt je lijf als brandstof, dus om aan energie te komen.

Is het gezond? ‘In ketose zijn’ is een natuurlijke overlevingsstrategie van het lichaam, waardoor we ook in tijden van honger (dan teren we dus op onze vetreserves) kunnen overleven. Wanneer je in ketose bent zijn je bloedsuikers laag en stabiel, wat veel gezondheidsvoordelen geeft. Je honger en verzadigingsgevoel wordt weer normaal en je insulinegevoeligheid verbetert.

Je bloedsuikerspiegel daalt en wordt stabiel. Dat maakt afvallen en op gewicht blijven makkelijker en maakt het mogelijk om diabetes type 2 en prediabetes om te keren, Ook kunnen heel veel andere gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door hoge bloedsuikers verminderen of verdwijnen.

 • Hoe werkt het? Je komt in ketose als je het aantal koolhydraten per dag omlaag brengt naar maximaal 25 gram per dag en je gezonde vetten ophoogt.
 • Je lichaam maakt de aanwezige koolhydraten op en gaat vervolgens over op vetten als brandstof.
 • Vaak al binnen 24 uur.
 • Ook wanneer je een langere periode (enkele dagen) niet eet, dus gaat vasten, komt je lichaam in ketose; je eet dan immers ook geen koolhydraten.

Je kunt nooit in ketose zijn als je koolhydraatrijk eet. Dus volg je een koolhydraatarme/keto aanpak en eet je bijvoorbeeld een koekje dan ben je meteen ‘uit ketose’. Doe je dat regelmatig dan kun je niet (optimaal) profiteren van de voordelen die ketose je kan bieden.

Afkickverschijnselen De omschakeling van het lichaam van de koolhydraatverbranding naar de vetverbranding heeft tijd nodig. Mensen die net begonnen zijn kunnen last krijgen van verschillende klachten: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, een droge mond, een slechte adem, maagklachten, vaak moeten plassen en het koud hebben.

Deze symptomen duren meestal maar een paar dagen. Wat helpt de symptomen te verminderen is veel te drinken en je mineralen aanvullen. Lees hier hoe je extra zout en magnesium toevoegt. Meer over afkickverschijnselen, Wat merk je van in ketose zijn? Een helder hoofd Je merkt al snel dat je een helderder hoofd krijgen.

 • De ‘mist’ die ontstaat door het eten van koolhydraten verdwijnt binnen enkele dagen.
 • Je kunt weer helderder nadenken en je beter concentreren.
 • Dit komt doordat ketonen een betere en stabielere brandstof is voor je hersenen.
 • Minder honger en meer energie Je hebt minder honger en ook na de maaltijd barst je van energie.

Geen dipjes meer na het eten. Dat komt doordat je bloedsuikerspiegel stabieler is en je geen insulinepieken meer hebt. V etten verzadigen bovendien langer en geven stabiele energie. De energie uit vetten kan je lichaamscellen makkelijk bereiken, terwijl koolhydraten je nauwelijks van energie kunnen voorzien, wanneer je insulineresistent bent.

Dorst en vaker plassen Je verliest meer vocht, zeker in de eerste weken. Daar krijg je dorst van! Doordat je meer drinkt moet je vaker plassen. Vaak ook in de nacht. Wanneer je lichaam een deel van de ongebruikte ketonen via je urine afvoert, kan je urine kan ook wat eigenaardig ruiken. Ook dit is tijdelijk.

Naarmate je lichaam beter leert om vet (ketonen) te gebruiken als brandstof zullen steeds minder ongebruikte ketonen vrijkomen. Aparte smaak en aparte geur (adem en zweet) Een gedeelte van de ketonen wordt via je adem afgevoerd. Hierdoor kan je een wat zoetere, weeïge of acetonachtige ademgeur krijgen.

Je mond ‘smaakt’ vaak ook anders. Je kunt dat niet voorkomen, maar wel maskeren, kijk bij de startgidsvragen, In de loop van de weken wordt dit minder en uiteindelijk verdwijnt de geur. Ook je huid of zweet kan de eerste weken sterker of ‘anders’ ruiken door het vrijkomen van ketonen. Makkelijker afvallen Er wordt vrijwel geen insuline (het vetopslaghormoon) meer aangemaakt, waardoor je lichaam lichaamsvet kan loslaten en gebruiken als brandstof.

Je start direct met afvallen en op gewicht blijven wordt ook veel makkelijker wanneer je in ketose bent. Minder buikvet Dat hardnekkige buikvet neemt af! Iets wat je met vetarme koolhydraatrijke diëten maar moeilijk lukt, doordat bij insulineresistentie de vetcellen in de buik gretiger zijn.

Je komt daar dus nóg sneller aan van koolhydraten. Eenmaal in ketose kun je ook die vetreserves op de buik loslaten. Dat merk je al snel aan je omvang. Beter slapen Vaak merken mensen dat ze dieper slapen, en ook minder lang hoeven te slapen om goed uitgerust wakker te worden. Dit komt ook doordat je je lijf een stabiele vorm van energie geeft: vetten.

Het kan zijn dat je dit niet direct merkt en dat je de eerste weken juist onrustiger slaapt. Heb jij niet alle kenmerken? Geen paniek! Niet iedereen krijgt dezelfde ‘kenmerken’ en sommige mensen merken zelfs helemaal niets! Testen of je in ketose bent Al na een paar dagen eten volgens de startgids (met maximaal 25 gram koolhydraten per dag en meer vet), kun je er vanuit gaan dat je in ketose bent.

Hierboven kun je lezen wat je merkt als je in ketose bent. Testen is niet nodig, maar mocht je dit toch graag willen doen dan kun je dat op drie verschillende manieren doen: urine, adem en bloed. Wil je hierover meer weten? Ga dan naar de veelgestelde vragen & antwoorden. Is het veilig? Wist je dat baby’s in ketose zijn als ze worden geboren? De eerste jaren van hun leven zijn baby’s nog regelmatig lange periodes in ketose.

Vetverbranden om aan energie te komen is dus net zo ‘normaal’ als koolhydraten verbranden. In ketose zijn is een volkomen natuurlijke en veilige staat van het lichaam. Sommige mensen verwarren ketose met een andere ‘staat’ van het lichaam, namelijk ketoacidose.

 • Zo zit dat: Een gezond evenwicht Wanneer je dieper in ketose komt, neemt de hoeveelheid ketonen in je bloed toe.
 • Bij hele hoge niveaus van ketonen in je bloed kan je lichaam verzuren.
 • Maar dat laat je lichaam normaal gesproken niet gebeuren: wanneer te veel ketonen aanwezig zijn compenseert je lichaam dit door eiwitten om te zetten in glucose, waardoor je meer insuline gaat produceren.

Hierdoor wordt verdere stijging van het aantal ketonen in het lichaam voorkomen en verzuurt je bloed niet verder. Onbalans bij diabetes type 1 Iemand met diabetes type 1 (en soms ook bij type 2 als SGLT2 remmers worden gebruikt) kan niet zelf insuline aanmaken om de zuurgraad weer in balans te krijgen zoals normaal.

Is keto slecht voor je hart?

Conclusie – Koolhydraatarme vermageringsdiëten, zoals het ketogeen dieet, leveren op korte termijn het meeste gewichtsverlies op. Op lange termijn blijken aanhangers echter het meest weer aan te komen. Door de extra inname aan verzadigde vetten stijgt ook het risico op hart- en vaatziekten.

Is keto slecht voor je lever?

Wat kun je verwachten van een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak bij leververvetting? – Onderzoek laat zien dat binnen 48 uur de leverwaarden al omlaag gaan. We zien in de praktijk dat klachten van een vervette lever al snel afnemen en dat een vervette lever soms al binnen enkele maanden om te keren is.

Na een jaar heeft 60 procent weer een gezonde lever. Ook schade waarvan eerder gedacht werd dat dit blijvend is, kan in sommige gevallen hersteld worden met deze aanpak. Kun je leververvetting krijgen als je gezond koolhydraatarm/keto eet? Wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet (en niet overmatig alcohol drinkt), dan loop je geen kans meer leververvetting te krijgen als gevolg van insulineresistentie.

Je lijf zal alleen maar gezonder worden en veel schade kan worden teruggedraaid.

Is havermout keto?

Welke soorten koolhydraten mag je eten in het Keto dieet? – Het Keto dieet werkt alleen als je drastisch minder koolhydraten gaat eten. Dit betekent dat je vooral pasta, brood, havermout, aardappels, de meeste fruitsoorten en veel groenten moet weglaten uit je dagelijkse eetpatroon, waardoor je ook de voedingswaarde van deze voedingsmiddelen misloopt.

LEES OOK: Wat mag je eten in het keto dieet

Hoe kom je zo snel mogelijk in ketose?

De eerste stap – Wat Is Keto Om snel de ketose fase te bereiken begin je met het verwijderen van alle koolhydraatbronnen in je voeding. Denk hierbij aan brood, pasta, ontbijtgranen, frisdrank en snoep. Aangezien de meeste mensen voor circa 50 procent aan koolhydraten eten is dit niet makkelijk.

Het is heel anders dan wat je gewend bent. Als je snel in ketose wilt raken eet je zo weinig mogelijk koolhydraten: niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag. In de praktijk komt dit neer dat je onbeperkt groene groenten mag eten, een klein beetje zuivel of noten maar verder niets met koolhydraten. Als je spoedig in ketose wilt raken dan zijn de bijwerkingen mogelijk sterker.

De meeste mensen ervaren minder bijwerkingen als er langzaam overgestapt wordt naar een dieet met weinig koolhydraten. Er wordt dan begonnen met maximaal 50 gram koolhydraten per dag waarna dit geleidelijk verlaagd wordt naar 20 gram per dag totdat ketose bereikt is.

Hoeveel eieren per dag met keto?

Eieren eten mag weer volop! BREEK DE DAG, TIK EEN EITJE Ken je die slogan uit de jaren tachtig nog? Toen wisten we het al: eieren zijn heel gezond! Jammer genoeg hebben eieren de jaren daarna het etiket ‘ongezond’ gekregen, terwijl dat niet terecht is.

Gelukkig keert het tij en mág het weer! En niet alleen het eiwit. Dus in plaats van hooguit drie keer per week, mogen we weer iedere dag genieten van een gezond en voedzaam eitje, of twee, of zeven. Waar komt die angst voor eieren dan vandaan? Dertig jaar geleden waren wetenschappers overtuigd van enkele fabels die ons bang hebben gemaakt voor eieren.

Zo werden we er voor gewaarschuwd dat eieren eten je cholesterol verhoogde, omdat ze cholesterol bevatten én dat cholesterol ongezond was. Je moest er dus zo min mogelijk van hebben. Bovendien was men ervan overtuigd dat het slecht voor ons zou zijn om vet te eten: niet alleen vanwege cholesterol, maar je zou er ook dik van worden en er diabetes 2 of er andere nare ziekten door krijgen.

Het advies was daarom om alleen het eiwit te eten en niet de vettere dooier, die veel voedingstoffen bevat. Laten we eerst kijken of het eten van eieren je cholesterol verhoogt. Je lichaam is een slimme ‘fabriek’ In eieren zit cholesterol. Vroeger werd aangenomen dat cholesterol uit voeding je cholesterol verhoogt, maar wetenschappers zijn er al lang achter dat het anders zit.

Je lichaam maakt namelijk zélf cholesterol aan: zoveel het nodig heeft. Als je voeding eet met cholesterol dan komt dat er niet ‘extra’ bij. Je lichaam is namelijk een heel slimme ‘fabriek’, helemaal afgesteld om alles in evenwicht te krijgen en te houden.

Eet je voeding die cholesterol bevat, dan past je lichaam zich aan en maakt het zelf minder cholesterol aan. Eieren verhogen je cholesterol dus niet. Is het belangrijk om zo min mogelijk cholesterol te hebben? Zonder cholesterol kun je niet leven. Nog geen dag! Cholesterol is letterlijk van levensbelang: we gaan meteen dood zónder cholesterol.

Het is een bouwstof voor onze cellen, is belangrijk bij herstel van cellen en speelt ook een grote rol bij hormonen, ontstekingen, infecties en bloedstolling (zie link onderaan artikel). Dertig jaar geleden wisten wetenschappers dat allemaal niet. Toen werd cholesterol nog gezien als de grote boosdoener bij hart- en vaatziekten.

 1. Ten onrechte weten we nu, dertig jaar later.
 2. Nu is zelfs ontdekt dat het lichaam juist extra cholesterol aanmaakt bij beschadigingen van de vaten om de cellen te helpen repareren.
 3. Is vet de oorzaak van overgewicht, diabetes en andere ziekten? Vet verhoogt de bloedsuikers niet! Het is steeds duidelijker dat hoge bloedsuikers, te veel suikers in het bloed dus, de échte veroorzaker zijn van overgewicht, diabetes en allerlei andere ziekten; ook van hart- en vaatziekten.

Steeds te hoge bloedsuikers hebben richt dus veel schade aan in je lijf. Krijg je hoge bloedsuikers van vet eten? Nee! Vet eten verhoogt de bloedsuikers niet. Vet is namelijk geen suiker en je lichaam kan er ook geen suiker van maken. Wat zorgt dan wel voor te veel suiker in je bloed? Koolhydraten! Alle koolhydraten die je eet, ook brood en rijst, worden namelijk direct omgezet in suiker dat in je bloed terecht komt.

Waarom zijn we dan nog bang voor vet? Hardnekkige fabels maken ons steeds zieker. Veel mensen geloven nog steeds in de fabels van lang geleden. Dat is niet zo raar, want ze zijn ons met de paplepel ingegoten. Nog steeds halen fabrikanten het vet uit voedsel en voegen ze daarvoor in de plaats suiker en andere koolhydraten toe.

Dus ze halen vet uit voedsel wat de natuur ons aanreikt en halen er het vet uit. Daarvoor in de plaats stoppen ze er suiker in. Klinkt dat logisch? En zo werden en worden te hoge bloedsuikers een steeds groter probleem. Het is lastig om al die oude ‘waarheden’ los te laten en ruimte te maken voor de werkelijkheid.

 • De werkelijkheid is dat we ziek en dik worden van te veel suikers en andere koolhydraten.
 • Niet van vetten, niet van cholesterol en niet van eieren Terug naar de eitjes Een ei zit vol gezonde voedingsstoffen! Eieren zitten boordevol gezonde voedingsstoffen, en niet alleen eiwit.
 • Eieren zijn rijk aan vitamine A, B2, B9 (beter bekend als foliumzuur), B12 en E.

Ze bevatten veel mineralen zoals seleen, ijzer, fosfor, jodium en zink en veel gezonde vetten. Daarnaast zijn ze zeer voedzaam en zorgen ze voor gezonde verzadiging. Eieren zijn perfect als vleesvervanger in een vegetarisch menu! Maar ook als je niet vegetarisch eet, zijn eieren een gezond onderdeel van je koolhydraatarme menu.

 • Bovendien: recente studies onder ouderen tonen aan dat het consumeren van minimaal één ei per dag het niveau van antioxidanten verhoogt en preventief werkt bij maculadegeneratie (netvliesveroudering).
 • Ook nog eens goed voor je ogen dus! In Nederland kun je veel verschillende soorten eieren kopen: scharrel, maïs, meergranen, rondeel, dubbeldooiers, biologische, met extra omega 3 verrijkt keus genoeg! Soms heeft de naam iets te maken met het welzijn van de kip en soms met het voer dat de kip krijgt.

Grofweg zijn er vier categorieën, aangeduid met een code die op het ei gestempeld is. Biologisch begint met 0 en is het diervriendelijkst, kooi-eieren hebben code 3 en mogen hier niet meer verkocht worden. Wel worden ze nog verwerkt in o.a. koek, gebak, beschuit en pasta: etenswaren die je niet eet in een gezond koolhydraatarm/keto menu.

Biologische eieren hebben verreweg de voorkeur. De kippen die dit soort eieren leggen, krijgen de meeste ruimte en hun snavels worden niet geknipt. Hoe vaak eieren eten? Je kunt elke dag eieren eten; er is geen maximum aan het aantal eieren per dag. Eieren passen uitstekend in een gezond koolhydraatarm/keto menu! Je kunt ze heerlijk combineren met allerlei groenten, vlees en vis.

De variatie is eindeloos: van een simpel zacht gekookt eitje tot een omelet of eiersalade. Je zult ook merken dat je heel lang een voldaan gevoel hebt na een maaltijd met eieren. Een ontbijt met eieren is niet voor niets het beste begin van de dag! En daar mag gerust een lunch of diner met eieren op volgen! Geldt dat echt voor iedereen? Dus niemand hoeft ‘bang’ te zijn voor eieren? Iedereen kan gewoon eieren eten, zoveel je wilt.

Is Griekse yoghurt keto?

Echte Griekse yoghurt – Echte Griekse yoghurt wordt traditioneel van schapenmelk gemaakt. Het is een dikke, romige yoghurt. Schapenmelk bevat veel vet en als het verzuurt krijg je een dikke, romige yoghurt. Yoghurt van koemelk is veel minder dik en dat geldt net zo goed voor de melk van Griekse koeien.

 • Om toch een heel dikke romige yoghurt te krijgen, wordt de yoghurt van de (Griekse) koemelk drie keer of zelfs vier keer uitgelekt.
 • Traditioneel gebeurde dit door de yoghurt in een zak te schenken en die zak op te hangen en de yoghurt uit te laten lekken.
 • Hierbij lekt de wei uit de zak en wordt het weggegooid.

Als je dit proces meerdere keren herhaald krijg je een heel dikke romige yoghurt. Een beetje zoals onze hangop dus. Dit is een lang en duur proces. Je hebt minimaal 2,5 liter melk nodig om 1 liter yoghurt te maken, de rest lekt eruit als wei en gooi je weg.

 • De wei bestaat uit water en lactose (melksuiker).
 • Door dit proces bevat echte Griekse yoghurt meer eiwitten en relatief veel vet,
 • Zo bevat het Griekse merk Kolios per 100 gram 4,5 gram koolhydraten, 10 gram vet en 6 gram eiwitten.
 • Je kan het vergelijken met labneh (hangop) en je kan je eigen dikke en romige yoghurt op net zo’n manier maken met Nederlandse melk.

Echte Griekse yoghurt is gezond en kan in kleine hoeveelheden op het keto dieet gebruikt worden. Je kan er van uit gaan dat 100 ml echte authentieke Griekse yoghurt 4 gram koolhydraten bevat.

Is kaas keto?

Kaas – Ja, kaas gaat zelfs heel goed samen met een ketogeen dieet! Rijk aan eiwitten en vetten. En vaak zelfs helemaal vrij van koolhydraten! Probeer alleen te voorkomen dat je hele blokken tegelijk gaat eten;)

Welke groenten vermijden bij keto?

Meeste voorkomende koolhydraatarme groenten – Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende koolhydraatarme groenten. Als een groente niet op de lijst staat, dan is deze waarschijnlijk niet koolhydraatarm en kun je deze dus beter niet eten als je een keto dieet volgt.

Groente, rauw Hoeveelheid koolhydraten (g) per 100 gram
Rucola 0,1
Champignons 0,4
Broccoli 0,8
Spinazie 0,9
Andijvie 1,2
Waterkers* 1,3
Komkommer 1,3
Paksoi 1,4
Okra 1,8
Witlof 1,9
Bleekselderij 2
Venkel 2
Snijbonen 2
Koolraap 2
Groene paprika 2,5
Taugé 2,7
Tomaat 2,9
Bloemkool 2,9
Aubergine 3
Asperges 3
Snijbiet 3
Rodekool 3
Prei 3,8
Tuinbonen 4
Boerenkool 4
Groene kool 4
Witte kool 4
Radijs 4
Koolrabi 4
Rode paprika 4,3
Courgette 5
Peultjes 5
Spruitjes 5
Knolselderij 5
Sperziebonen 5

Bron: NEVO

Welke groenten niet bij keto dieet?

Bollen en knollen – Wat Is Keto Bollen en knollen bevatten veel zetmeel. Zetmeel is een koolhydraat en op het keto dieet probeer je de hoeveelheid koolhydraten die je eet strikt te beperken. Dit is waarom aardappels, zoete aardappels, wortels, pastinaken en bietjes niet goed binnen het keto dieet passen.

Is kaas keto?

Kaas – Ja, kaas gaat zelfs heel goed samen met een ketogeen dieet! Rijk aan eiwitten en vetten. En vaak zelfs helemaal vrij van koolhydraten! Probeer alleen te voorkomen dat je hele blokken tegelijk gaat eten;)