Hier komt aquaplaning sneller voor – Over het algemeen is de kans op aquaplaning groter op wegen waar regenwater niet snel genoeg wegloopt. Dit heeft meerdere oorzaken. Wanneer de weg het laagste punt in de omgeving is, is het logisch dat het water hiernaartoe loopt.
Waar heb je meeste kans op aquaplaning?
In ‘t algemeen geldt dat vooral op wegen waar het regenwater niet snel genoeg kan weglopen, gevaar voor aquaplaning optreedt. Dat kan aan geografische omstandigheden liggen, bijvoorbeeld als de weg ‘t laagste punt in de omgeving is. Ook kan het een bocht zijn waarvan de zijkanten onvoldoende aflopen.
Heb je meer kans op aquaplaning?
Bij welke snelheid aquaplaning? – De snelheid van de auto heeft de grootste invloed op het aquaplaning risico. Bij een hoge snelheid wordt het water op het wegdek namelijk veel minder goed afgevoerd en treedt er sneller aquaplaning op. Profielpatroon van de banden Naast de snelheid heeft het profielpatroon van de banden invloed op het aquaplaning risico.
Wat is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van aquaplaning?
Wat is aquaplaning? – Belangrijkste oorzaak van aquaplaning: aquaplaning komt voor wanneer de banden het water op het wegdek niet goed kunnen afvoeren. Er ontstaat bij aquaplanning als het ware een hele dunne waterlaag tussen de banden en het wegdek. Hierdoor verliezen de banden dus grip en kan de auto beginnen te slippen.
- Aquaplanning komt dus altijd voor op een nat wegdek.
- Doordat er veelvoudig op hetzelfde gedeelte wordt gereden, ontstaan er vaak kleine kuilen of spoorvorming in het wegdek.
- In deze kuilen of spoorvorming blijft vaak water liggen, vooral na een regenbui.
- Hoe meer water er ligt, hoe groter de kans dat aquaplaning optreedt, maar vanaf 1 mm water op het wegdek bestaat de kans al op aquaplaning.
Bochten zijn hierbij extra gevaarlijk, omdat het draaien van het wiel de grip extra kan verminderen. Het is dan ook erg belangrijk om altijd alert te zijn achter het stuur. Hiermee kunnen gevaarlijke situaties – zoals aquaplanning – voorkomen worden.
Heb je meer kans op aquaplaning als je snelheid verhoogd?
Wat is aquaplaning? / Wat is aquaplaning? Aquaplaning of watergladheid ligt aan de oorzaak van heel wat ongevallen op onze wegen. Wanneer je met jouw wagen door de regen of plassen rijdt, zorgen de inkepingen van jouw autobanden ervoor dat het water wordt afgevoerd en jouw banden contact houden met het wegdek.
- Wanneer de inkepingen echter de hoeveelheid water niet aankunnen, ontstaat er een laagje water onder de wielen die dus kan leiden tot controleverlies.
- Waarom is aquaplaning gevaarlijk? Een dun laagje water onder de wielen kan ervoor zorgen dat je wagen grip op de baan verliest waardoor je ongecontroleerd gaat slippen.
Hoe dieper het water en hoe hoger jouw snelheid, hoe groter ook het risico. Welke factoren hebben invloed op aquaplaning? Uiteraard vormt snelheid het grootste risico op vlak van aquaplaning. Jouw banden hebben bij hoge snelheden namelijk onvoldoende tijd om water af te voeren voordat ze van het wegdek worden opgetild.
Profieldiepte. Hoe meer je rijdt, hoe meer jouw banden verslijten. Doordat jouw banden verslijten, neemt ook de profieldiepte af waardoor er minder ruimte is om water af te voeren Profielpatroon. Bepaalde banden met specifieke profielpatronen kunnen beter water afvoeren dan anderen Bandenmaat. De grootte van het stuk band dat de weg raakt, heeft rechtstreeks invloed op het risico tot aquaplaning. Hoe groter het contactoppervlak, hoe kleiner het risico Bandendruk. Zowel te hard als te zacht opgepompte banden kunnen het risico op aquaplaning verhogen Waterdiepte. Hoe dieper het water is, hoe moeilijker jouw auto grip op de weg kan houden Watersamenstelling. Bepaalde elementen zoals vuil, olie en zout hebben invloed op de dichtheid van het water Aandrijving voertuig. Het risico op aquaplaning is bij bepaalde omstandigheden groter bij 4-wielaandrijving dan bij 2-wielaandrijving Gewicht voertuig. Hoe zwaarder jouw auto, hoe minder kans op aquaplaning. Hoe lichter jouw auto, hoe meer kans op aquaplaning Wegdek. Aquaplaning komt eerder voor op vlakke wegen dan wegen met groeven Hoe herken ik aquaplaning? Wanneer jouw banden grip verliezen op de weg, zie je een verhoging van het toerental van de motor en een onjuiste snelheidsweergave. Afhankelijk van welke wielen (voorwielen, achterwielen of beiden) grip verliezen, zal je zijwaarts of recht slippen.
Hoe voorkom ik aquaplaning? Je kan een aantal zaken doen om het risico op aquaplaning te verminderen:
Banden controleren. Let daarbij op de spanning en slijtage van jouw banden. De meest optimale druk is verschillend per wagen. Het optimale profiel van de banden is 1,6 mm zodat het water goed wordt afgevoerd Afstand houden. Houd er rekening mee dat jouw remafstand op een nat wegdek 2 tot 3 keer langer is. Neem dus voldoende afstand van jouw voorligger Snelheid aanpassen. Hoe sneller je rijdt, hoe moeilijker jouw banden het water kunnen afvoeren. Pas dus jouw snelheid steeds aan naargelang de omstandigheden Cruise control afzetten. De cruise control zorgt ervoor dat jouw banden op de ingestelde snelheid rijden. In het geval van slippen is het juist aangeraden om jouw snelheid manueel te minderen. Ook zou de reactiesnelheid om te remmen tijdens een aquaplaning trager zijn wanneer de cruise control is ingeschakeld
Door de bovenstaande zaken in het achterhoofd te houden, verminder je sowieso al het risico op aquaplaning. Ze vormen uiteraard geen garantie dat je aquaplaning volledig kan vermijden. Hoe reageer ik op aquaplaning? Ondanks alle voorzorgen kan het gebeuren dat je toch te maken krijgt met aquaplaning. Hieronder geven we je mee hoe je daar het best op reageert:
Kalm blijven. Panikeer niet. Jouw auto krijgt terug grip van zodra je op een stuk weg komt met minder water en jouw snelheid mindert Op de motor remmen. Ga niet plotseling remmen. Op die manier kan je namelijk controle over je stuur kwijtraken. Je kan best afremmen op de motor door het gaspedaal te laten opkomen en de versnelling ingeschakeld te laten Handen aan het stuur houden. Probeer steeds de koers aan te houden door het stuur steeds goed vast te houden en je te focussen op het traject die je moet afleggen
: Wat is aquaplaning?
Waar kan je aquaplaning verwachten?
K. Risico’s i.v.m. weg-, zicht- en weersomstandigheden. Inleiding Om veilig, verantwoord en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen moet je als bestuurder in staat zijn om je gedrag aan te passen aan de weg-, zicht en weersomstandigheden van het moment.
- Zo zal de grip van je banden anders zijn op een schoon en droog wegdek, dan als je op nat asfalt rijdt.
- In het vorige hoofdstuk hebben we al aangegeven dat je remweg minimaal 1,5 keer langer is bij een slecht wegdek en slechte weersomstandigheden.
- In dit hoofdstuk gaan we in op diverse weg-, zicht- en weersomstandigheden die je gaat tegenkomen in het verkeer en de mogelijke beperkingen die dit met zich mee brengen.
Het is dan ook van belang dat je deze risico`s onderkent en weet hoe je moet reageren. Weet je het nog: Gevaarherkenning gaat over het op tijd opmerken van veelal half verborgen of geheel verborgen gevaren. Deze gevaren dien je te kunnen onderscheiden op acuut gevaar of potentieel gevaar.
Samengevat zou je kunnen zeggen dat gevaarherkenning het lezen van de weg is en het anticiperen op de mogelijke gevaren. Gevaarherkenning in het examen Zoals uitgebreid in het vorige hoofdstuk is behandeld krijg je in het examen straks als eerst 25 foto`s over gevaarherkenning te zien. Als er sprake is van acuut gevaar betekend dat altijd dat je moet remmen om een botsing te voorkomen.
Bij potentieel gevaar (er zou zich een gevaarlijke situatie kunnen voordoen) zul je het overzicht moeten houden door je snelheid te minderen, je kies dan dus voor de optie: ‘Gas los’. Is er geen gevaar dan kies je natuurlijk voor de optie op niets te doen, er is dan namelijk geen sprake van gevaar.
Gevaarlijke situaties.Slechte wegomstandigheden.Bij het inhalen en tegenliggersSlechte weersomstandigheden.Bij file, opstoppingen en andere stremmingen.Grote snelheidsverschillen tussen verschillende weggebruiker.Wegversmallingen, smalle wegen, tegenliggers of obstakels.Drukke winkelgebieden en in de buurt van scholen.
Regen, sneeuw of hagel Naarmate er meer regen, sneeuw of hagel valt zal de frictie van het wegdek afnemen. Bij regen kan dit leiden tot aquaplaning, waarbij het voertuig het contact met de weg verliest door een laag water op de weg. De kans op aquaplaning is afhankelijk van de stroefheid van de weg, maar daarnaast natuurlijk ook van de profieldiepte van de banden en de snelheid van je voertuig.
Wanneer het een lange tijd droog is geweest kan er tevens een glad wegdek ontstaan door olieresten, stofdeeltjes en water die voor een dunne vloeibare filmlaag op het wegdek zorgen. Door sneeuw en hagel ontstaat de kans op gladheid en verminderd zicht. Als de sneeuw blijft liggen zijn markeringen op de weg, verkeersborden en andere bewegwijzering vaak slecht of helemaal niet meer zichtbaar.
Houdt bij winterse omstandigheden en hagel rekening met fouten die andere weggebruikers kunnen maken, ofwel pas het principe van defensief rijden toe. Mist Mist bestaat uit waterdruppeltjes die zo klein en licht zijn dat ze blijven zweven. Doordat het licht door de mistdruppels verstrooid word, leidt dit tot vermindering van je zichtveld.
Bij mist gaan mensen over het algemeen wat langzamer, maar ook dichter op hun voorganger rijden. In combinatie met het verminderde zichtveld vergroot dit de kans op ongevallen. Vooral kruispunten, op- en afritten en wegversmallingen zijn dan erg gevaarlijk. Je ziet ze namelijk minder goed aankomen. Bestuurders gaan hierdoor plotseling of in ieder geval veel later remmen.
We spreken van dichte mist bij een zicht van 200 meter en bij een zicht van minder dan 50 meter spreken we van zeer dichte mist. We raden je aan om bij dichte en zeer dichte mist je snelheid te minderen, maar ook je ruimtekussen aanzienlijke te vergroten (verdubbel de afstand).
Neerslag en verblinding Tijdens neerslag kunnen verkeersdeelnemers last hebben van beperkt zicht. Bij hevige regen- en sneeuwval kan het zicht teruglopen tot ongeveer 50 meter. Ook sproei- en spatwater van met name vrachtverkeer kan het zicht sterk verminderen. Daarnaast kan `s nachts verblinding optreden doordat het licht uit de koplampen van tegenliggers door water op het wegdek wordt weerkaatst.
Beslagen ruiten door de hoge luchtvochtigheid bij koud en nat weer kunnen het zicht ook enorm beperken. De warme en vaak vochtige lucht komt door ademdampen in contact met een koud oppervlak: de ruiten van de auto. Het waterdamp condenseert dan tot minuscule druppeltjes die het licht tegenhouden en het zicht beperken.
Het aanzetten van de achteruitverwarming tijdens het rijden kan dit proces voorkomen. Aquaplaning en spoorvorming Met aquaplaning heb je geen contact meer met de weg en rijdt je op een filmlaagje van water. Bij aquaplaning op een rechte weg reageert de auto niet meer op stuurbewegingen en remmen is nog maar beperkt mogelijk.
Aquaplaning komt vooral voor op wegen waar het regenwater niet snel genoeg kan weglopen. Dit kan ook aan de geografische factoren liggen, bijvoorbeeld doordat op een laag punt in de omgeving ligt. Ook beschadigd asfalt met diepe oneffenheden of spoorvorming door vrachtverkeer vormt een risico.
Spoorvorming komt met name voor op de rechterrijstrook, dit komt door de hoge belasting van vrachtverkeer op dit weggedeelte. Bij regen kan het water in de sporen blijven staan. Hierdoor kan aquaplaning ontstaan en dus slipgevaar. Aquaplaning is te voorkomen door op een natte weg je snelheid te verlagen en ervoor te zorgen dat je de juiste profieldiepte op je banden hebt.
In noodsituaties geldt: koppelingspedaal intrappen en geen bruuske stuurbewegingen maken. Plotselinge vorst en plaatselijk opvriezen Natte weggedeelte kunnen tijdens winterse omstandigheden opvriezen en zeer glad worden, vooral wegdek nabij en op bruggen en viaducten door opvriezen van onderuit.
Let vooral op bij overgangen in het wegdek en op plekken waar de weg in de schaduw ligt. Doordat de schaduwplekken minder zon krijgen zijn deze veel gevoeliger voor de vorst en plaatselijke opvriezen. Slecht wegdek heeft ook de neiging om eerder op te vriezen dan nieuw wegdek, denk bijvoorbeeld aan plaatselijke hobbels of gaten in de weg die het water niet goed kunnen afvoeren.
IJsvorming Bij een wegdek met een open structuur zoals ZOAB zullen natte weggedeelte eerder bevriezen dan bij wegdek met een dichte structuur. Bij IJzel vormt zich zo heel snel een laagje ijs op het wegdek, waardoor je frictie verliest. Ook bij pas aangelegde wegen heb je meer kans op gladheid door de zwarte bitumenlaag.
- De zwarte bitumen is een olieproduct dat wordt vermengt met de asfaltsteentjes en zorgt voor het hechten en verharden van de weg.
- De zwarte bitumenlaag heeft een lagere temperatuur dan het asfalt en is dus gevoelig voor het bevriezen bij natte weggedeelten.
- Na verloop van tijd zal deze gladheid van de bovenlaag door slijtage verminderen.
Risicocompensatie bij slecht weer Risicocompensatie vindt plaats bij automobilisten die verbeteringen aan het voertuig (zie ook hoofdstuk H: ) en verbeteringen aan infrastructuur compenseren, door hun snelheid minder aan te passen aan slechte weersomstandigheden.
Een moderne auto heeft tal van extra veiligheidsvoorzieningen: kreukelzones, stalen balken in de portieren, Airbags, ABS, ESP, Brake Assist. Ook bij het gebruik van winterbanden kan er risicocompensatie plaatsvinden. Deze veiligheidsvoorzieningen geven je namelijk een vals gevoel van veiligheid, waardoor je minder snel geneigd bent om je snelheid aan te passen aan de slechte weersomstandigheden.
Er kan mij immers toch niets gebeuren.de auto vangt mijn fouten wel op zou je kunnen beredeneren. ZOAB staat voor Zeer Open Asfalt Beton en voert regenwater beter af dan normaal asfalt. Hierdoor is er minder kans op aquaplaning en zijn markeringen op de weg beter zichtbaar.
In tegenstelling tot op normaal asfalt komt op ZOAB bijna geen spoorvorming voor en bovendien is het effect van spat- en sproeiwater aanzienlijk minder. De positieve effecten van ZOAB kunnen teniet gedaan worden door risicocompensatie; weggebruikers die bij regen en nat wegdek met een hogere snelheid rijden dan ze op gewoon asfalt zouden doen.
Voorkom dat je zelf risico`s gaat compenseren en pas je snelheid aan slechte weersomstandigheden aan. Houdt rekening met eventuele overgangen in het wegdek van asfalt naar ZOAB en zorg dat rekening houdt met de eventuele snelheidsverschillen in deze overgangen door andere automobilisten.
- Besef je goed dat je stopafstand groter wordt naarmate je snelheid toeneemt.
- Deze stopafstand kun je bij een slecht wegdek en/of slechte weersomstandigheden minimaal vermenigvuldigen met een factor 1,5.
- Bij een snelheid van 50 km/u heb je geen dan ineens geen 26 meter nodig om te stoppen, maar minimaal 39 meter.
Bij een snelheid van 130 km/u heb je dan geen 121 meter nodig, maar ruim 180 meter om te stoppen. Wegen onder bomen Wegen onder bomen met overhangende bladeren kunnen ervoor zorgen dat je zicht ernstig wordt verminderd. Als jouw zicht ernstig is verminderd, dan betekend dit ook dat je slecht wordt opgemerkt door je medeweggebruikers.
Je kunt last krijgen van de reflectie en schittering van zonnestralen door de waterdruppels op de bladeren. Het is altijd verstandig om dimlicht te voeren in deze situaties om zo beter gezien te worden. Laagstaande zon De op- en ondergaande zon kan het zicht van verkeersdeelnemers sterk verminderen. De zon is meestal verblindt meestal als hij laag aan de horizon staat.
Dit is vaak tot een uur na zonsopgang en vanaf een uur voor zonsondergang het geval. Automobilisten kunnen dan nog wel door de vooruit heen kijken, maar niet duidelijk meer zien. Ook indirect zonlicht dat wordt weerkaatst kan voor problemen zorgen, denk bijvoorbeeld aan de weerkaatsing van het licht in glazen gebouwen, geluidschermen of andere auto`s.
- Het zonlicht zal ook het vuil op de ruiten duidelijk zichtbaar laten worden en hierdoor kan je zicht behoorlijk worden verhinderd.
- Het zicht wordt nog eens extra beperkt als het wegdek nat is en het water op de weg het zonlicht weerkaatst.
- Zorg voor schone ramen, gebruik je zonneklep of zonnebril en zorg dat je voldoende volgafstand houdt (2 seconden).
Om beter gezien te worden is het aan te raden om altijd je dimlicht te voeren. Tegenliggers die in de zon kijken zien je dan ook beter. Wind Hoge voertuigen zoals vrachtauto`s, bussen, campers, caravans en bestelauto`s kunnen door windstoten uit koers raken en in extreme gevallen zelfs kantelen.
Dit kan met name gebeuren op bruggen en viaducten. Rondwaaiende objecten, omgewaaide bomen en afgebroken takken kunnen tot ernstige verkeershinder leiden. Langzaam verkeer (voetgangers, fietsers, brom- en snorfietsers) en motorfietsen kunnen met name hinder ondervinden van harde windstoten. Door zijwind kunnen ze uit koers raken en slingerend gedrag vertonen.
Vaak gaan zij in de wind hangen wat geen problemen oplevert als de wind blijft waaien, maar als de wind stopt met waaien of wordt onderbroken dan ontstaat de kans dat zij zich niet meer kunnen herstellen. Houdt rekening met kwetsbare verkeersdeelnemers door je veilige ruimtes (ruimtekussen) te vergroten en je defensief op te stellen.
Wat te doen tegen aquaplaning?
Hoe reageert men op aquaplaning ? –
Blijf vooral kalm : ga niet op uw rem staan en draai uw stuur niet snel om om zo snel mogelijk uit te wijken, want u zou de controle over uw voertuig kunnen verliezen. Laat uw gaspedaal traag los en ontkoppel totdat de wielen opnieuw contact hebben met de grond. Remmen zou de wielen kunnen blokkeren. Behoud uw koers en kijk voor u. Het is bewezen dat een bestuurder bij het slippen de reflex heeft om te kijken naar de mogelijke obstakels (en er dus op afstevent) in plaats van zich te focussen op het traject dat hij moet volgen.
Lees ook hoe u moet rijden op een overstroomde weg, : Goed reageren bij aquaplaning – Europ Assistance
Is het verstandig om tijdens aquaplaning te gaan remmen?
Wanneer automobilisten voelen dat ze in een slip raken, reageren ze vaak in paniek door keihard te remmen. Dat is niet verstandig, want daardoor gaan de wielen blokkeren. Zo begint je auto nog meer te glijden en wordt het moeilijker om hem weer onder controle te krijgen.
Hoe voelt aquaplaning?
Anticipatie is het sleutelwoord – Aquaplaning ontstaat wanneer er zich een laag water vormt tussen de band en de weg. Dit voelt aan alsof u over water glijdt. De auto reageert niet meer op het stuurwiel en de aandrijving is weg. Een stuurloze auto kan onverwachte problemen veroorzaken.
- Chauffeurs dienen te anticiperen op gevaarlijke situatie en rijden in rijsporen te voorkomen.
- Ik begrijp niet waarom zoveel mensen zelfs als het regent in rijsporen rijden – dat is nou juist de plaats waar het risico op aquaplaning het grootst is.
- In rijsporen rijden laat de banden ook slijten, aangezien het asfalt ruw is.
Dat is nog een reden waarom u buiten de rijsporen moet rijden,” merkt Morri op. Als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen aquaplaning optreedt, is het belangrijk om rustig te blijven en correct te reageren. Druk de koppeling in, laat het gaspedaal los en houd het stuurwiel stevig vast.
Waar is watergladheid of aquaplaning vooral aan te wijten?
Aquaplaning of watergladheid ligt aan de oorzaak van heel wat ongevallen op onze wegen. Wanneer je met jouw wagen door de regen of plassen rijdt, zorgen de inkepingen van jouw autobanden ervoor dat het water wordt afgevoerd en jouw banden contact houden met het wegdek.
Kun je met je auto door water rijden?
Zo doe je dat – Wat te doen bij wateroverlast? De ANWB adviseert het volgende: Situatie 1: Je komt bij je auto en die staat onder water. De straat is ondergelopen en daarmee ook je auto. Wat nu te doen? Er zijn twee situaties met bijpassend advies: De auto staat nog onder water Niet starten! Je zult moeten wachten tot het water is weggelopen.2.
- Het water is inmiddels weggelopen: Als je geluk hebt, is er niet veel aan de hand.
- Water in de uitlaat is vrij onschuldig; dat komt er bij het starten wel uit.
- Maar heeft het water hoger gestaan dan je uitlaat, dan kan ook de elektronica van de auto nat zijn geworden.
- Die kan daardoor stuk gaan en vervangen moeten worden, maar dat hoef niet.
Krijg je de auto niet gestart of merk je iets vreemds, bel dan de Wegenwacht. Situatie 2: Je bent aan het rijden en er staat (ineens) heel veel water op de weg. Rijden met de auto bij wateroverlast. Het grootste probleem bij het rijden door diep water is de boeggolf die ontstaat.
- Tot aan je bumper gaat het nog goed, maar als deze golfslag hoger komt, loop je het risico dat het water bij de luchtinlaat komt en de motor water gaat aanzuigen.
- Water laat zich niet samenpersen zoals het brandstof- en luchtmengsel dat je motor gewend is.
- Omt er water in een draaiende motor, dan moet de motor vrijwel altijd worden vervangen.
De schade kan oplopen tot 10.000 euro. Water heeft bovendien een desastreus effect op de elektronica in je auto. Bij te diep water houden de deurrubbers het water niet langer tegen. Dat levert je niet alleen natte voeten op, de kans is ook groot dat het water de computerapparatuur in je auto bereikt.
Als je niet weet hoe diep een plas is, neem dan geen risico. Rijd je toch te diep het water in, schakel dan direct de motor uit. Wanneer je er op tijd bij bent, hoef je alleen te wachten tot alles weer droog is. Situatie 3: Je rijdt op de snelweg en verliest plotseling het contact met de weg Bij hevige regen kan er water op de weg blijven staan.
Rijd je door zo’n waterpartij, dan moet je niet vreemd opkijken wanneer jouw auto plotseling grip verliest. Dat verschijnsel wordt aquaplaning genoemd. Wat te doen bij aquaplaning? Voorkom dat je auto in een slip raakt. Laat geleidelijk je gas los. Bij handgeschakelde auto’s: trap de koppeling in. : Door een plas rijden, doe je (niet) zo!
Wat is de ideale bandenspanning?
Wat is de juiste bandenspanning voor mijn auto? – Wat exact de juiste bandenspanning is verschilt per type auto. Het beste kun je het instructieboekje van je auto raadplegen om er achter te komen wat de juiste bandenspanning is voor jouw auto. Heb je het instructieboekje niet bij de hand, dan kun je het vaak ook terug vinden op een sticker aan de binnenkant van de deurpost of de tankdop.
Is het erg om met winterbanden in de zomer te rijden?
Is het verboden om met winterbanden in de zomer te rijden? In Nederland is er geen wetgeving die aangeeft dat het verboden is om tijdens de zomer met winterbanden te rijden. Tegelijkertijd is er ook geen regelgeving die winterbanden verplicht maakt als het seizoen in aantocht is.
Heeft de breedte van een autoband invloed op aquaplaning?
do april 25 10:20 2019 in categorie – Veel chauffeurs willen dat hun zomerbanden er flitser uitzien dan hun winterse equivalenten. Dat is de reden waarom voor de zomer meestal bredere en lagere banden worden gekozen, terwijl smallere banden gewoonlijk in de winter worden gebruikt.
De bandkeuze is van invloed op het uiterlijk, het rijcomfort en vele andere kenmerken van de auto. In Centraal-Europa hebben auto-eigenaren meestal twee sets velgen: één voor de zomer en één voor de winter. Een veelvoorkomende keuze is om iets grotere en duurdere velgen voor de zomerbanden te gebruiken.
– Als u winterbanden onder uw auto hebt, als u naar de bandenwinkel gaat om zomerbanden te kopen, is het belangrijk dat u de maat van uw huidige set zomerbanden weet. Anders passen uw huidige velgen misschien niet bij uw nieuwe banden, zegt Martin Dražík, productmanager voor Nokian Tyres Europe.
Bij het winkelen voor banden moet u de aanbevelingen van de fabrikant opvolgen. U kunt op het kentekenbewijs van uw auto de aanbevolen bandenmaat en eventuele alternatieve maten controleren. Smalle banden zijn goedkoper, maar grotere banden zien er beter uit De juiste bandbreedte wordt ook beïnvloed door het soort eigenschappen waarnaar de eigenaar op zoek is in zijn auto en de handling ervan.
De breedte van de band is van invloed op de prijs en verschillende andere kenmerken, zoals grip, geluidsniveau, rijcomfort en uiterlijk. Het vervangen van smalle banden door bredere banden verhoogt meestal de rolweerstand en daardoor ook het brandstofverbruik lichtjes.
- Bij zomerbanden is de maat ook een kwestie van esthetiek; de gangbare mening is, dat een brede band er beter uitziet dan een smalle band.
- Als de bestuurder naar een grotere velgdiameter wil overschakelen, moet het profiel van de band worden verkleind.
- Hierdoor blijft de buitendiameter binnen de wettelijke limieten en hebben de banden genoeg ruimte om te draaien, legt Martin Dražík uit.
Het bandenprofiel verwijst naar de verhouding tussen de hoogte en de breedte van de band. Omdat de populairste maten smal zijn met een hoog profiel, worden ze in grotere aantallen geproduceerd dan brede banden met een laag profiel. Dat is een deel van de reden waarom smalle banden meestal goedkoper zijn dan bredere.
Beide typen hebben zo hun voordelen Het luchtvolume in een band beïnvloedt vooral hun rijcomfort. Hoe groter de velgdiameter, hoe minder lucht er in de band past. Banden met een hoog profiel en veel ruimte voor lucht zijn comfortabeler dan brede low-profile banden. Vanuit veiligheidsoogpunt hebben beide typen hun goede kanten: op een droge weg bieden bredere banden meer grip dan smalle, maar het risico van aquaplaning is groter bij brede banden.
– In de winter zijn smalle banden beter onder extreme omstandigheden, omdat ze een hogere oppervlaktedruk op de weg bieden. Smalle banden werken ook beter dan bredere banden in losse sneeuw en sneeuwbrij. Aan de andere kant bieden bredere banden meer grip op harde oppervlakken, zegt Martin Dražík.
- Wat vertellen de bandmarkeringen ons? Een band kan bijvoorbeeld met 205/55 R16 94V XL zijn gemarkeerd.
- Hier leest u hoe u de markeringen leest: 205: De breedte van de band in millimeters bij normale druk.
- De breedte van het loopvlak is altijd kleiner, maar dit varieert afhankelijk van het bandenmodel en de fabrikant.55: Het bandenprofiel, dus de verhouding tussen de hoogte en breedte van de band.
Bijvoorbeeld: 55 betekent, dat de hoogte 55% van de breedte vertegenwoordigt. Hoe kleiner het getal is, hoe lager het profiel van de band is. R: De constructie van de band. R verwijst naar de radiale constructie, die wordt gebruikt bij alle personenauto’s in Nederland.16: Velgdiameter in inches.94: De belastingsindex van de band.
- Het cijfer 94 betekent, dat één band bij een standaarddruk een maximale belasting van 670 kg kan dragen.
- Lagere cijfers betekenen een lager draagvermogen.
- V: De snelheidsclassificatie van de band oftewel de maximaal toegestane snelheid.
- V betekent bijvoorbeeld dat er met de band niet harder dan 240 kilometer per uur kan worden gereden.
XL: Als de markeringen eindigen op “XL” (Extra Load), betekent dit dat de band een hogere belasting kan dragen dan een overeenkomstige, normale band. Foto’s en infographic downloaden Contacten: Jaroslav Nálevka, PR manager McCann Prague, 00420 725 865 874, Zuzana Seidl, PR manager Nokian Tyres CE, 00420 603 578 866, Twitter I YouTube I Facebook I LinkedIn I Instagram Nokian Tyres is ‘s werelds Noordelijkste bandenfabrikant en een van de duurzaamste bedrijven binnen de industrie.
We bieden gemoedsrust onder alle omstandigheden door kwalitatief hoogwaardige, veilige en milieuvriendelijke banden te ontwikkelen voor passagiersvoertuigen, vrachtwagens en zware machines. We staan voornamelijk bekend om onze innovatieve winterbanden. Onze groep omvat ook de Vianor-keten, die is gespecialiseerd in voertuigonderhoud en bandenservices.
In 2018 was de omzet van het bedrijf circa EUR 1,6 miljard en had het zo’n 4.800 werknemers in dienst. Nokian Tyres is onderdeel van Nasdaq Helsinki. Meer informatie: www.nokiantyres.nl
Hoe hard kan je rijden in de regen?
Bij het rijden in de regen zou de snelheid van de auto niet boven de 50 km/u moeten liggen. Hogere snelheden kunnen ertoe leiden dat u de controle over het voertuig verliest. Daarnaast komt de auto moeilijker tot stilstand.
Welk jaargetijde meeste kans op slecht wegdek?
Vorstschade Als de weersomstandigheden in de winter extremer worden, kan vorstschade aan het wegdek ontstaan. Vorstschade is van alle jaren. De verkeersintensiteit op onze rijkswegen is hoog, net als het gebruik ervan. Slijtage is dan niet te voorkomen.
- Rijkswaterstaat doet telkens onderzoek naar verbetering van het asfalt.
- We begrijpen dat de last door vorstschade vervelend is voor de weggebruiker.
- Wij proberen deze dan ook tot een minimum te beperken.
- Als het kan repareren we de vorstschade ‘s avonds en ‘s nachts.
- Dit doen we om de overlast voor de weggebruiker te verminderen.
Soms moeten we de schade toch overdag repareren, door de risico’s voor de veiligheid van de weggebruiker. Maatregelen die we gebruiken zijn, het frezen (verwijderen) van de slechte asfaltlaag en/of het vullen van de gaten, die zijn ontstaan met tijdelijk reparatieasfalt.
Is het verstandig om tijdens aquaplaning te gaan remmen?
Wanneer automobilisten voelen dat ze in een slip raken, reageren ze vaak in paniek door keihard te remmen. Dat is niet verstandig, want daardoor gaan de wielen blokkeren. Zo begint je auto nog meer te glijden en wordt het moeilijker om hem weer onder controle te krijgen.
Welke rijstrook heb je het meeste last van spoorvorming?
Centrifugaal kracht, als je een scherpe bocht neemt, wordt centrifugaal kracht groter. Kracht die komt kijken bij cirkelvormige bewegingen. Vergelijk als je een emmer met water in je hand laat draaien. Water blijft in emmer en dat wordt veroorzaakt door de centrifugaal kracht.
- Hoe hoger de snelheid des te groter de centrifugaal kracht.
- Aquaplaning ofwel watergladheid, gas loslaten, koppeling intrappen, echter met 4 wiel aandrijving moet je de snelheid verhogen.
- Aquaplaning; als de profielen van je banden zijn opgevuld met water, zodat je banden loskomen van het wegdek (het grootst op wegdek met spoorvorming en spoorvorming is weer het grootst op de meest rechter rijstrook).
Ezelsbrug aquaplaning ; grootste gevaar grote band en minste gevaar, kleine band. Bij lage bandenspanning slechtere wegligging en hoog brandstofverbruik. Voor aanvang van de rit bandenspanning controleren. Te hoge bandenspanning minder grip op het wegdek.
- Groene ventieldop op de band wil zeggen band gevuld met stikstof en houdt 4 maal langer lucht vast dan normale band.
- Ventieldop beschermd tegen vuil en vocht.
- Als het na een lange droge periode begint te regenen wordt de stopafstand groter.
- Spoorvorming,
- Remsporen op de weg, het grootst op de meest rechter rijstrook.
Na 30 seconden stilstaan altijd de motor uitschakelen. De airco in een auto verbruikt de meeste energie. Als je je versnelling hoog houdt dan bespaar je brandstof. Als je je toerenteller laag houdt dan bespaar je brandstof. Een toerental van 2500 is ideaal.
Aan toerenteller kun je zien wanneer je moet schakelen, ongeveer bij 2500 toeren. Toerenteller is niet verplicht. Hoe hoger toerenteller hoe hoger brandstofverbruik. Zoveel mogelijk op hoge versnelling rijden verminderd het brandstofverbruik. Snelheidsmeter wel verplicht. Altijd kunnen aflezen hoe hard je gaat.
Bij cruisecontrol rijdt je als het ware op de automatische piloot, waardoor het rijden gemakkelijker wordt en de oplettendheid verminderd, vermindert brandstofverbruik. Juiste volgafstand kan brandstof besparen. Maximaal 240 liter brandstof in de auto vervoeren verdeeld over 4 jerrycans (60 liter per jerrycan).
- Extra gewicht in de auto heeft een langere remweg en meer brandstofgebruik tot gevolg.
- Dus houdt je toerenteller laag(rond 2500) en versnelling hoog.
- Bespaar je brandstof).
- Geen raam open.
- Lading en slepen Bij welke markering kun je zien of je een vrachtauto inhaalt met of zonder aanhangwagen. Met aanhangwagen; zonder strepen.
Zonder aanhangwagen; met strepen. snorfiets heeft een blauw kenteken. verplichte rijrichting; dan overal (de O van overal) ander verkeer vandaan verwachten eenrichtingsweg; dan nooit een tegenligger Bij een invoegende taper komen er 2 wegen samen. Meestal is dit bij een snelweg Een van de rijstroken zal bij een invoegende taper overgaan in een andere rijstrook. Dit wordt van te voren aangegeven door het volgende bord. Wanneer je dit bord passeert moet je dus goed opletten op welke rijstrook je rijdt, aangezien er 1 rijstrook overgaat in een ander.
- Als je op de 2e rijstrook van rechtst rijdt zul je dus tijdig een plan moeten maken en voorrang moeten verlenen aan de bestuurders om je heen.
- De invoegstrook gaat rechtstreeks over in de doorgaande rijbaan.
- Bijvoorbeeld 4 rijstroken worden samengevoegd tot 3 rijstroken.
- Geen invoegstrook.
- Alleen als het kan geef je richting aan.
Altijd, overal, maar alleen als het kan (grondregel). Ook richting aangeven bij inhalen, bij de autosnelweg oprijden. Gevarendriehoek op 30 meter(buiten de bebouwde kom) achter je auto plaatsen, 5 meter is te weinig. Gebruik van gevarendriehoek is niet verplicht.
Waar is watergladheid of aquaplaning vooral aan te wijten?
Aquaplaning of watergladheid ligt aan de oorzaak van heel wat ongevallen op onze wegen. Wanneer je met jouw wagen door de regen of plassen rijdt, zorgen de inkepingen van jouw autobanden ervoor dat het water wordt afgevoerd en jouw banden contact houden met het wegdek.
Hoe voelt aquaplaning?
Anticipatie is het sleutelwoord – Aquaplaning ontstaat wanneer er zich een laag water vormt tussen de band en de weg. Dit voelt aan alsof u over water glijdt. De auto reageert niet meer op het stuurwiel en de aandrijving is weg. Een stuurloze auto kan onverwachte problemen veroorzaken.
- Chauffeurs dienen te anticiperen op gevaarlijke situatie en rijden in rijsporen te voorkomen.
- Ik begrijp niet waarom zoveel mensen zelfs als het regent in rijsporen rijden – dat is nou juist de plaats waar het risico op aquaplaning het grootst is.
- In rijsporen rijden laat de banden ook slijten, aangezien het asfalt ruw is.
Dat is nog een reden waarom u buiten de rijsporen moet rijden,” merkt Morri op. Als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen aquaplaning optreedt, is het belangrijk om rustig te blijven en correct te reageren. Druk de koppeling in, laat het gaspedaal los en houd het stuurwiel stevig vast.